Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Muesli - szczęście w proszku

Muesli - szczęście w proszku
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Święta tuż za rogiem, w domach zaczynają lśnić choinki, w sklepach handlowych tłok jak w mrowisku. Jeśli nie macie jeszcze prezentów i na samą myśl o ich kupnie robi się wam słabo, zostańcie w domu i przygotujcie słoiczki domowych specjałów. Wcale nie kolejnych pierniczków, tylko zdrowych mieszanek muesli!

Pomysł na własnoręcznie zrobione (a właściwie zmiksowane) muesli w proszku podpatrzyłam u Jamiego Olivera w książce „Superfood na co dzień” (wyd. Insignis). Zaimponował mi wielki słój proszku składającego się z płatków owsianych, orzechów, wszelkiej maści nasion i suszonych owoców. Nie do końca byłam jednak pewna, czy efekt finalny przekona mnie smakowo, więc podeszłam do tematu ostrożnie i na początek zmiksowałam sobie jeden słoiczek. Okazało się, że taki proszek to świetna sprawa i nadaje się do wykorzystania przy wielu okazjach. Jak sugerował Jamie Oliver, można dorzucać go do koktajli, jogurtów, potraktować jako bazę do placuszków, zrobić z nich owsiankę albo posypać nimi jogurt. Pomysłów jest wiele, gwarantuję wam, że gdy zmiksujecie swój pierwszy zestaw, inspiracje będą pojawiać się same.

Istnieje również nieskończona liczba kombinacji smakowych. Wymyślając coraz to nowsze połączenia, trzymam się schematu, by w każdej porcji było 200-250 g płatków owsianych (można je mieszać z innymi), 80-100 g różnych nasion i pestek (np. len, słonecznik, dynia, sezam, chia, mak, płatki kokosowe), orzechów (np. włoskie, laskowe, nerkowca) i 80-100 g suszonych owoców (np. morwa, morele, rodzynki, mango, żurawina). Bardzo fajnie nadają się do niego owoce liofilizowane, z których można zrobić idealny pyłek.

Dzisiaj proponuję wam trzy wersje smakowe słoiczków. Muesli dla brzucha zadba o wasze trawienie - znajdziecie w nim suszone śliwki (wspomagają procesy trawienne), len (wzmacnia śluzówkę żołądka), otręby owsiane i mielony ostropest (który jest zbawieniem dla wątroby). Muesli superfoods to coś dla lubiących modne produkty - są tu chia, owoce goi, czarna morwa, młody jęczmień i spirulina. Muesli świąteczne to z kolei kombinacja migdałów, suszonej żurawiny, kandyzowanego imbiru i przyprawy korzennej. Pachnie i smakuje jak Boże Narodzenie. Wybierajcie i miksujcie!

Muesli dla brzucha

muesli w proszku_przepis

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

- 250 g płatków owsianych
- 60 g lnu

- 30 g zarodków pszennych
- 80 g suszonych śliwek


Muesli superfoods

jak zrobić sproszkowane muesli

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

- 250 g płatków owsianych
- 50 g nasion chia
- 60 g owoców goi
- 40 g suszonej morwy (czarnej lub białej)

- 3 łyżki mieszanki spiruliny i młodego jęczmienia


Muesli świąteczne

przepis na muesli w proszku

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

- 250 g płatków owsianych
- 80 g migdałów
- 80 g suszonej żurawiny
- 20 g kandyzowanego imbiru

- 1 łyżeczka przyprawy korzennej


Każde muesli przygotowujemy następująco: na blachę wysypujemy płatki owsiane i orzechy oraz nasiona. Mieszamy i podprażamy w 170 st. C przez 30 minut (po kwadransie mieszamy). Po tym czasie odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przesypujemy do miksera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na pyłek. Muesli przesypujemy do dużych, szczelnie zamykanych słojów albo do małych słoiczków (na prezent).

Przykłady wykorzystania:

- 3 łyżki dosypujemy do jogurtu z owocami
- robimy owsiankę z 4 łyżek muesli i 200-250 ml ulubionego mleka
- dodajemy do smoothie lub koktajlu
- podczas pieczenia chlebka bananowego zamieniamy 3 łyżki mąki pszennej na 3 łyżki muesli (podobny zabieg można stosować m.in. przy przygotowywaniu naleśników, placuszków, racuchów, kruchego ciasta).



Ania Włodarczyk - na co dzień prowadzi bloga Strawberries from Poland, na którym łączy swoje trzy największe pasje: pisanie, fotografię i kulinaria. I robi to po mistrzowsku.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Śniadaniowa zdrowa miska

Przejadła Ci się owsianka i skończyły pomysły na zdrowe, sycące śniadania? Ta propozycja postawi cię...
Przejadła Ci się owsianka i skończyły pomysły na zdrowe, sycące śniadania? Ta propozycja postawi cię na nogi o poranku. Jej bazą będzie gęsty koktajl ze spiruliną, a jako dodatki wykorzystamy mango, kiwi, gruszkę, ziarenka granatu i nasiona chia. Naprawę zdrowa miska!

Granola – śniadanie pełne mocy

Rano potrzebujemy energii, a więc pożywnego śniadania. Granola – oto idealny sposób na poranną niemoc...
Rano potrzebujemy energii, a więc pożywnego śniadania. Granola – oto idealny sposób na poranną niemoc według Elizy Krakówki, mamy dwóch energicznych dziewczynek, współwłaścicielki kawiarni My’o’My i pasjonatki fotografii.

Bez śniadania jest awaria!

Mówiła wam mama, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Mnie mówiła. Miała rację. Pominięcie śniadania...
Mówiła wam mama, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Mnie mówiła. Miała rację. Pominięcie śniadania powoduje, że organizm włącza tryb awaryjny. Macie tutaj naukowe dowody i liczby, które powinny wystarczyć, żebyście bez śniadania nie ruszali się z domu.

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Składniki na pyszne ciasteczka zamknięte w pięknym słoju wraz załączonym...
Składniki na pyszne ciasteczka zamknięte w pięknym słoju wraz załączonym przepisem ‒ oto prezent idealny. Oryginalny, smaczny, kreatywny. Podaruj go komuś wyjątkowemu!