Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Muffiny – domowe są zdrowe!

Muffiny – domowe są zdrowe!
Mamy przepis na zdrowe muffiny! Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Gotowe muffiny kuszą na każdym kroku, a są w nich głównie: cukier, masło, konserwanty i barwniki. Zamiast pakować w siebie chemię i puste kalorie, muffiny zrób sobie sam! Te z naszego przepisu mogą zastąpić niejedną bezwartościową szybką przekąskę.

Przygotowując nasze muffiny, w ogóle zrezygnowaliśmy z cukru, zastępujemy go naturalnym, który znajduje się w owocach - bananach, jeżynach i figach. Wykorzystaliśmy olej kokosowy, który nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, ale wykorzystywany jest do produkcji energii i spalania kalorii. Jest idealną alternatywą dla masła czy oleju roślinnego dla osób odchudzających się. Ponadto jest bardzo sycący, dzięki czemu po zjedzeniu takiego muffina nie będziesz miał ochoty na kolejnego i kolejnego.

Mąkę pszenną odstaw na bok i sięgnij po pełnoziarnistą. Jest dobrym źródłem błonnika, korzystnie wpływa na przemianę materii, zawiera więcej witamin, żelaza i miedzi niż zwykła mąka pszenna. Z kolei dzięki płatkom owsianym poczujesz sytość i polepszysz trawienie. Orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej oraz są źródłem witamin i minerałów. Cennym dodatkiem jest też cynamon - polepsza pracę nerek i przyspiesza przemianę materii.

Dodatkową zaletą pieczenia muffinów jest to, że przygotowuje się je bardzo szybko. Właściwie im krócej mieszasz ciasto, tym lepszy efekt. Zabieramy się do pracy!

Składniki (na 14-15 muffinów):

- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki + 4 łyżki płatków owsianych
- 5 łyżek otrębów
- 1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 230 ml mleka migdałowego
- 2 dojrzałe banany
- 2 garści ulubionych orzechów
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki sezamu
- 3 garści jeżyn i 2 figi (mogą być inne owoce)

W misce umieść płatki owsiane, zalej jogurtem, wymieszaj i odstaw na bok na 30-40 minut. W tym czasie na suchej patelni upraż orzechy i rozpuść olej kokosowy. Do płatków owsianych wsyp otręby, wbij jajko i dodaj banany. Banany rozgnieć widelcem i połącz z resztą składników. Wlej mleko i olej kokosowy. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Połącz ze sobą składniki. Dodaj orzechy i sezam. Zamieszaj dokładnie, ale krótko. Foremki do muffinów wyłóż papilotkami. Ciasto wkładaj do 3/4 ich wysokości, na wierzch wciśnij delikatnie owoce i posyp płatkami owsianymi. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz ok. 11-15 minut.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
Ola Bartosik zapytał(a) 22 października 2016
Pytanie dotyczy artykułu Muffiny – domowe są zdrowe!
Czy można użyć jednak mąki pszennej ?

Powiązane artykuły

Ciasto marchewkowe na nowo

Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną...
Klasyczne ciasto marchewkowe zwieńczone porcją kremu na bazie białego serka kiedyś stanowiło kulinarną nowinkę, dzisiaj nikogo już nie zaskakuje, za to niemal każdy je lubi. Oto trzy pomysły na ten pyszny deser.

Top 5 produktów dla aktywnych

Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oprócz regularnych treningów zadbaj o to, by w ciągu dnia w twojej...
Chcesz poprawić wydolność fizyczną? Oprócz regularnych treningów zadbaj o to, by w ciągu dnia w twojej diecie nie zabrakło naturalnych wspomagaczy. Oto nasza złota piątka. To naturalne produkty, za których skutecznością stoją twarde naukowe fakty.

Zdrowy tort istnieje!

Jak urodziny małego jubilata, to tort być musi! Zamiast kupować pełne absolutnie wszystkiego prócz zdrowych...
Jak urodziny małego jubilata, to tort być musi! Zamiast kupować pełne absolutnie wszystkiego prócz zdrowych składników wyroby z cukierni, zróbcie go sami. To nie jest wcale megawyzwanie!

Ziemniak – sezon na to, co pod ziemią

Zima to idealny czas, by polubić się z warzywami korzennymi. Na pierwszy ogień – stary dobry ziemniak....
Zima to idealny czas, by polubić się z warzywami korzennymi. Na pierwszy ogień – stary dobry ziemniak. Monika z bloga Gotuje, bo Lubi przyrządza go dla was w arystokratycznej odsłonie. Jedliście kiedyś wytrawne ziemniaczane ciastka z łososiem?