Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Mus pigwowy z korzenną nutą

Mus pigwowy z korzenną nutą
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Właśnie trwa sezon na pigwę! Można z niej przygotować nalewkę, kompot, sok, napar albo dżem. Postanowiliśmy sprawdzić, jak odnajdzie się w musie, który śmiało można dodawać do herbaty czy porannej owsianki lub smarować nim pieczywo.

Pigwa jest bogata w witaminy: C, B, B1, B3, B6 i A. Zawiera również wapń, żelazo, potas, sód, cynk, magnez i fosfor. Owoc ten wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć jesienne przeziębienie. Warto po nią sięgać, ponieważ jako jedna z nielicznych owoców prawie nie pochłania zanieczyszczeń ze środowiska. Pigwę poleca się osobom będącym na diecie odchudzającej, ponieważ zawiera sporo pektyn i przyspiesza przemianę materii. Zawiera też aminokwasy, które zwalczają stany zapalne, regulują procesy trawienne, działają antybakteryjnie i obniżają poziom cholesterolu.

Nasz mus jest nie tylko pełny zdrowia, ale przede wszystkim pyszny! Nie użyliśmy cukru, za to sypnęliśmy korzennymi przyprawami, które dodatkowo rozgrzeją organizm od środka.

Składniki:

- 10-11 małych owoców pigwy
- szklanka wody
- pół szklanki ksylitolu
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
- porządna szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Owoce umyj i obierz. ​

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj wszystkie przyprawy

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

i zalej wodą. 

mus-pigwowy-gif

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj, aż owoce zmiękną. Odparuj nadmiar wody tak, aby powstał gęsty mus. W razie potrzeby dodaj więcej ksylitolu. Podawaj z herbatą, pieczywem albo owsianką. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Domowe ciastka ‒ zdrowsze już być nie mogły!

Zamiast kupować, upiecz sam ‒ domowe ciastka bez chemii, ulepszaczy smaku,...
Zamiast kupować, upiecz sam ‒ domowe ciastka bez chemii, ulepszaczy smaku, konserwantów. We wspólne pieczenie można zaangażować całą rodzinę albo przyjaciół. W jedzenie oczywiście też!

Deser na rozgrzewkę - muffiny dyniowe

Warzywa w deserze nawilżą ciasto, dodadzą puszystości, wartości odżywczych i... słodyczy. Do ich przygotowania...
Warzywa w deserze nawilżą ciasto, dodadzą puszystości, wartości odżywczych i... słodyczy. Do ich przygotowania na ogół używa się marchewek, buraków, batatów, cukinii lub dyni. My wybraliśmy tę ostatnią i zestawiliśmy z żurawiną. Do tego cynamon, imbir i gałka muszkatołowa – i ulubiony deser zmarzluchów gotowy!

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Już w dzieciństwie staliśmy się skrytopigwożercami, skradając się do ogródka sąsiada, który jako jedyny...
Już w dzieciństwie staliśmy się skrytopigwożercami, skradając się do ogródka sąsiada, który jako jedyny w okolicy hodował pigwę. Dziś już zupełnie jawnie obsadzamy pigwę w roli gwiazdy kukurydzianych ciasteczek.

Ciasto owsiane z orzechami i pigwą

Jeśli do tej pory owoce pigwy były dla was kulinarnym znakiem zapytania, mamy dla was coś specjalnego....
Jeśli do tej pory owoce pigwy były dla was kulinarnym znakiem zapytania, mamy dla was coś specjalnego. Wykorzystajcie ten wspaniały owoc do jesiennego ciasta – ten smak i zapach nie da się opisać!