Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Na bogato: obiad za trzy dychy

Na bogato: obiad za trzy dychy
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

W portfelu całe 30 zł? Spokojnie planuj ucztę! Za taką kwotę możesz zaszaleć ze składnikami i dodatkami: piękny kawałek łososia i orientalne, pachnące mleczkiem kokosowym zielone curry. No bo kto bogatemu zabroni?!

Da się zrobić pyszny i zdrowy obiad za dychę (link). Za dwie dychy (link) można nawet nieco rozwinąć skrzydła… Ale jeśli ma się na danie obiadowe zarezerwowane trzy dychy, można już mówić o rozpuście! 

Mięso i ryby nie należą do najtańszych składników, ale skoro w kieszeni mamy aż 30 złotych, zainwestujmy w ładny kawałek łososia. To przepyszna dawka kwasów omega-3, witamin z grupy B, a także wit. A i E. Już jedna porcja tej ryby zaspokoi także dziennie zapotrzebowanie na jod i potas. Ryba przez pół godziny będzie się marynować w imbirowo-czosnkowej zalewie, a potem wyląduje na chrupiącej sałatce z groszku cukrowego. Danie jest lekkie, zdrowe, a do tego przygotowuje się je bardzo szybko (w nagłej sytuacji można zrezygnować z półgodzinnego marynowania łososia).

30 złotych najlepiej rozdysponować w warzywniaku – od później wiosny do jesieni za tę kwotę można kupić mnóstwo składników. Jako że dzisiaj chcę wam zaproponować pyszne zielone curry warzywne, z warzywniaka wyszłam z brokułami, zieloną papryką, garścią fasolki szparagowej, cukinią i czosnkiem. Do warzyw dokupiłam puszkę mleka kokosowego, które nie jest już w Polsce niezwykłym składnikiem i niewiele kosztuje. I jeszcze słoiczek zielonej pasty curry, i łodygę aromatycznej trawy cytrynowej. Ingrediencje na superucztę skompletowane, więc pora brać się do gotowania!

Łosoś z sezamem na groszku cukrowym

- 1 płat świeżego łososia
- centymetrowy kawałek imbiru
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka sezamu uprażonego na suchej patelni
- 3 łyżki oleju (najlepiej sezamowego)
- 3 łyżki sosu sojowego

W plastikowym pudełku mieszamy sos sojowy, 2 łyżki oleju i wyciśnięty ząbek czosnku, starty kawałek imbiru i 1 łyżkę soku z limonki. Układamy w marynacie łososia, zamykamy pudełko i na 30 minut chowamy do lodówki

Groszek gotujemy przez 2 minuty w gorącej wodzie, po czym odcedzamy, zalewamy zimną wodą i znów odcedzamy. W misce mieszamy pozostały olej, sok z limonki, 1 łyżkę uprażonego sezamu, po czym mieszamy z groszkiem.

Na rozgrzanej patelni smażymy łososia (skórką od spodu). Powinno to trwać 4–7 minut, w zależności od grubości ryby. Następnie posypujemy wierzch ryby sezamem, przewracamy na drugą stronę i smażymy ok. 3 minut. Na talerzach układamy groszek, a obok po kawałku ciepłej ryby.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Zdrowy obiad za dychę

Udowodnię wam, że za 10 złotych można przygotować pyszny, zdrowy i niebanalny posiłek. Jego przyrządzenie...
Udowodnię wam, że za 10 złotych można przygotować pyszny, zdrowy i niebanalny posiłek. Jego przyrządzenie jest proste i szybkie. Oto dwie propozycje: sałatka i gulasz. To się nazywa dycha dobrze zainwestowana!

Zdrowy obiad za dwie dychy

Za 20 zł można kupić 5 sieciówkowych hamburgerów. Ale można też zdrowo zaszaleć i wyczarować świetny...
Za 20 zł można kupić 5 sieciówkowych hamburgerów. Ale można też zdrowo zaszaleć i wyczarować świetny obiad! Polenta z cukinią i kurczakiem albo makaron z polskim pesto brzmią chyba lepiej?

Witariańskie lato

Latem nieświadomie przeistaczam się w witariankę. Warzywa i owoce właśnie teraz najlepiej smakują na...
Latem nieświadomie przeistaczam się w witariankę. Warzywa i owoce właśnie teraz najlepiej smakują na surowo! Oto witariańskie trio dla was: truskawkowe gazpacho, „papardelle” z marchewki z kolendrowym pesto i morelowo-daktylowe kulki.

Tagliatelle z porem i łososiem

Por jest wyśmienitym dodatkiem do zup czy surówek. Jednak zamiast spychać go na margines, dajmy mu zagrać...
Por jest wyśmienitym dodatkiem do zup czy surówek. Jednak zamiast spychać go na margines, dajmy mu zagrać pierwsze skrzypce, a uwiedzie nas swoim charakterystycznym smakiem. Połączenie z makaronem i łososiem to strzał w dziesiątkę!