Przejdź do treści

Najlepsze blogi kulinarne

Najlepsze blogi kulinarne
Źródło: www.whiteplate.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Joga hormonalna – sposób na równowagę
Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów
Trenerka pokazuje, jak ćwiczyć na piłce fitness. Leży na plecach na piłce, ręce trzyma pod głową
Ćwiczenia na piłce dla wzmocnienia mięśni i kręgosłupa
Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie
Trzy kobiety stoją przy barze w klubie, jeda pije drinka. Śmieją sie i rozmawiają
Leki plus alkohol to zawsze niebezpieczne związki? Sprawdź, które lekarstwa nie lubią się z wyskokowymi trunkami

Blogów kulinarnych zrobiło się w sieci więcej niż serwisów społecznościowych i przeróbek filmu o forfiterze. By zacząć porządki na monitorze i na stole, poprosiliśmy Monikę Brzywczy – kultową redaktorkę nowego magazynu SMAK i tropicielkę gorących zjawisk w modzie, designie i jedzeniu – o jej subiektywny wybór debeściaków.

NAJŁADNIEJSZE ZDJĘCIA

Co zjadła Katie? | www.whatkatieate.blogspot.com

Źródło: www.whatkatieate.blogspot.com

Odpowiedzi na to pytanie szukajcie na słynnym foodowo-fotograficznym blogu prowadzonym przez Irlandkę, obecnie mieszkającą w Sydney Katie Quinn Davies. I niezależnie od tego, czy będą to cytrynowo-imbirowo-rozmarynowe lody, czy może zapiekana w shirazowym cieście gicz jagnięca, jej zdjęcia są tak samo urzekająco klimatyczne. Nie dość, że jedzenie wygląda na nich apetycznie, to jeszcze zostało doskonale wystylizowane. Wszystko – deska, stół, fartuch, sztućce, ba, nawet całe pomieszczenia – dobrane jest idealnie. Zresztą to właśnie zaleta Katie, że jeden przepis to pretekst do całych fotograficznych opowieści, minireportaży. Nic dziwnego, bo pani Davies zawodowo zajmuje się fotografowaniem jedzenia na potrzeby magazynów, publikacji książkowych i reklamy. Regularnie współpracuje też z „ABC Delicious Magazine“, w którym prowadzi swoją autorską rubrykę. No i oczywiście z dumą przyznaje, że jej przepisy i zdjęcia znane z bloga już ukazały się w formie książkowej nakładem prestiżowego Penguin Books.


Perfekcja na białym talerzu | www.whiteplate.blogspot.com

Źródło: www.whiteplate.blogspot.com

To jeden z najpopularniejszych polskich blogów kulinarnych, ma ok. 30 tys. wejść dziennie i ponad 20 tys. fanów na Facebooku! Pod każdą notką dziesiątki lajków i komentarzy, a kiedy szukamy jakiegoś przepisu w Google, właśnie ten blog jest często jednym z pierwszych polskich wyników. Przepisom towarzyszą nie tylko wysmakowane, dopracowane w każdym szczególe zdjęcia potraw, ale także miniopowieści o życiu, ulubionych smakach, restauracjach i miejscach, które odwiedza autorka. Zanim Eliza Mórawska (znana pod pseudonimem Liska) założyła Whiteplate, pracowała w reklamie, ale też udzielała się na forach kulinarnych. Następnie kupiła aparat i zaczęła robić zdjęcia dań, które umieszczała w internecie. Gotowanie i fotografowanie dawało jej odskocznię od absorbujących początków macierzyństwa. Dziś jej córeczka ma osiem lat, Whiteplate sześć. Ale nadal regularnie dzień po dniu dostarcza porcji wysmakowanych zdjęć i przepisów na dania, które od razu ma się ochotę przygotować.

BLOGI SPECJALISTYCZNE

1001 wypieków | www.mojewypieki.blox.pl

Źródło: www.mojewypieki.blox.pl

Moje Wypieki to również jeden z najpopularniejszych blogów kulinarnych w Polsce. Urodzona w Szczecinie, a obecnie mieszkająca w Walii Dorota Świątkowska prowadzi go od siedmiu lat, a jej receptą na sukces jest prezentowanie wyłącznie wypieków lub słodyczy. Od chlebów i bułeczek, przez ciasta i torty, bezy, muffinki, granole, galaretki, lody, po ciasta świąteczne – jest tu aż 1000 przepisów udekorowanych odpowiednio słodkimi zdjęciami. Autorce udało się już wydać książkę na bazie blogowych przepisów. A jej popularność potwierdza niemal setka komentarzy pod każdym wpisem. Co ciekawe, w przeciwieństwie do Liski nie stroni od współpracy z reklamodawcami, na jej stronie więc często pojawiają się konkursy, w których wygrać można atrakcyjne nagrody. Imponująca jest też baza linków do innych ciekawych stron i blogów kulinarnych.

Tylko słoiki | www.foodinjars.com

Źródło: www.foodinjars.com

Za rzędami weków i słoików, które prezentowane są na tym blogu, stoi Amerykanka Marisa McClellan. Nawyk zbierania owoców i zamieniania ich w apetyczne przetwory został jej z dzieciństwa spędzanego w stanie Oregon. Razem z mamą przetwarzały kilogramy jagód, jeżyn czy jabłek i tak już zostało. Słoiki są zresztą, jak sama wyznaje, wszechobecne w jej życiu, służą nie tylko do wekowania czy piklowania, przechowywania produktów spożywczych, długopisów czy ołówków, ale też znajdują zastosowanie jako elementy zastawy stołowej. Można z nich jeść lub pić! Ciekawostką wyróżniającą Food in Jars jest obecność filmików, które w sposób instruktażowy pokazują, jak obchodzić się z wekami. Marisa prowadzi także kursy kulinarne, podczas których można nauczyć się bezpośrednio od niej, jak zrobić dżem rabarbarowo-truskawkowy, gruszkowo-waniliowy lub jak na wiele sposobów przetwarzać pomidory.

INNOWACYJNE PRZEPISY

Przez żołądek do oświecenia | www.purevege.com

Źródło: www.purevege.com

Purevege to blog radykalny. Jego autorka, 47-letnia Lakshmi Wennäkoski-Bielicki, przypomina, że każda łyżka jedzenia ma znaczenie zarówno dla zdrowia, jaki i duchowości. A gotowanie też może być formą praktykowania jogi. Nie wierzycie? Spójrzcie na te zdjęcia… Liście czarnej porzeczki nadziewane jaśminowym ryżem z orzechami i przyprawami to naprawdę misterna robota… A tort dla Matki Ziemi – z polenty i pełnoziarnistej mąki, ze śnieżnobiałą mleczną polewą, ozdobiony jadalnym szczawikiem zajęczym i poetycką odą – to arcydzieło błagające o natychmiastową konsumpcję! Wszystkie opisy są tu bardzo szczegółowe i precyzyjne, bo często bazują na produktach nieoczywistych, ziołach i przyprawach, których nie znajdziemy w każdej kuchni czy sklepie.

Coś z jajami | www.jajawkuchni.pl, www.thefoodinmybeard.com



Źródło: www.thefoodinmybeard.com

Nie da się ukryć, że na tematy kulinarne blogują głównie panie. Na koniec więc może wyłuskajmy męskie ziarenko z damskiego korca. Wśród światowych blogerów uwagę przyciąga Amerykanin Dan, który prowadzi bloga o zabawnej nazwie The Food In My Beard (czyli „Jedzenie w mojej brodzie”). I już po przejrzeniu kilku stron z jego przepisami widać, że gustuje w prostym, męskim, odpowiednio mocno przyprawionym jedzeniu – mięsie, hamburgerach, tacos, pizzy i paście, znalazło się tu miejsce nawet dla popcornu! Estetyka zdecydowanie schodzi na dalszy plan, ale za to Dan prowadzi swojego czytelnika za rękę, dokumentując krok po kroku etapy przygotowywania potrawy. W Polsce można przyjrzeć się Jajom w Kuchni, czyli męskiemu blogowi kulinarnemu. Jego autor pozostaje co prawda incognito, ale sympatia do mięska, grilla, przypraw i jedzeniowego konkretu jest podobna jak u kolegi zza oceanu.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Pięć sposobów aby zepsuć sobie poranek

Pięć kroków aby początek dnia uczynić jeszcze trudniejszym. Sobie i dzieciom

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Przepis na serowe placuszki z figą

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy czy gazowanych słodkich napojów. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

kobieta smaruje naleśnika masłem obok stoi miska z granolą,kubek z kawą oraz połówka pomarańczy

Jedziesz już do pracy a jesteś tylko „na kawie”? Dietetyczka podaje nam kilka powodów, dla których jutro zjesz grzecznie kanapkę!

Śniadaniowa miska zdrowia

Śniadaniowa miska zdrowia – bogactwo witamin na początek dnia

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!

Masz dość jedzenia od Pana Kanapki? Oto zdrowe alternatywy