Przejdź do treści

Nasiona chia – ziarenka mocy

Nasiona chia – ziarenka mocy
Pudding z nasionami chia i duszonymi malinami. Zdjęcie: Monika Walecka | Gotuje, bo lubi
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
mężczyzna trzymający się za dolne okolice brzucha
Rak gruczołu krokowego. Szansa w leczeniu dla chorych
Dzieci bawią się w przedszkolu
Nauczyciele chorzy, dzieci bez opieki. Co na to Ministerstwo Edukacji Narodowej?
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce

Całkiem niedawno nasiona chia stały się wyjątkowo modne. I dobrze. Bo to kolejny produkt zaliczany do superfoods. Wyjątkowo korzystna dla naszego zdrowia konfiguracja kwasów tłuszczowych sprawia, że te nasiona powinny na stałe zagościć w naszej diecie.

Nasiona chia to stosunkowa nowość na sklepowych półkach, choć ludzkości znane są już od dawna. Na ziemiach Meksyku i Gwatemali uprawiano je jeszcze w czasach prekolumbijskich, doceniając wysoką zawartość oleju, której zawdzięczają swoją nazwę. Chia przekłada się dosłownie na słowo oleisty.

Z chia można wyciskać zdrowy olej, ale ich zastosowanie jest o wiele szersze. Te małe ziarenka mają bowiem ciekawą właściwość ‒ potrafią pochłaniać wodę w stosunku dziewięciokrotnie większym do swojej masy. Ich smak jest neutralny, więc można wzbogacić nimi wiele potraw, nie zmieniając ich smaku. Można je dodawać do sałatek, koktajli owocowo-warzywnych czy porannego muesli. Bodaj najpopularniejszym zastosowaniem nasion chia, które szturmem zdobywa kawiarniane śniadania, jest pudding z nasion chia na mleku kokosowym. Mamy dla was trzy zupełnie nowe przepisy na wariacje z chia w roli głównej: wszystkie pyszne, oryginalne i zdrowe.

Pudding z chia i duszonych malin

Składniki:

– 4 łyżki nasion chia
– 1 szklanka malin
– 1/2 szklanki mleka
– 1 łyżka cukru

Chia zalej mlekiem i odstaw na przynajmniej godzinę. Maliny wsyp do garnuszka i dodaj cukier, na średnim ogniu podgrzewaj je do momentu, aż owoce rozpadną się i zgęstnieją. Przestudzone maliny wymieszaj z mlekiem zmieszanym z nasionami chia i pozostaw na kolejną godzinę.

Bricher muesli z chia

Nasiona chia – ziarenka mocy

Zdjęcie: Monika Walecka | Gotuje, bo lubi

Składniki:

– 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
– 3 łyżki pestek ze słonecznika
– 2 łyżki nasion chia
– 2/3 szklanki mleka migdałowego
miód, owoce

Płatki owsiane, pestki ze słonecznika i nasiona chia zalej mlekiem i schowaj na noc do lodówki. Następnego dnia rozdziel na dwie porcje, każdą z nich polej miodem oraz obłóż świeżymi owocami

Owocowa woda z nasionami chia

Nasiona chia – ziarenka mocy

Zdjęcie: Monika Walecka | Gotuje, bo lubi

Składniki:

– 2 kg miąższu z arbuza
– 1/2 kg truskawek (albo malin)
– 3 łyżki nasion chia

Arbuza i truskawki zmiel w blenderze na purée. Przecedź płyn przez sitko, aby z owoców została jedynie woda. Dodaj do niej nasiona chia i dobrze zamieszaj, przelej do butelki. Schowaj do lodówki na kilka godzin, raz na jakiś czas potrząsając butelką. 

Monika Walecka ‒ mieszka w San Francisco, prowadzi bloga: Gotuje, bo lubi.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

Co papierosy robią z układem krążenia

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Kobieta trzymająca się za plecy między łopatkami z powodu bólu łopatek

Co oznacza ból pleców między łopatkami i jak go leczyć?

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

8 nawyków, których warto się pozbyć przed trzydziestką

Razowe galette z gruszkami

Razowe galette z gruszkami

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

11 rzeczy, które niszczą twoje zęby

Jak wyjść na jesienny spacer i nie zwariować

Zimowa owsianka z dynią

10 faktów o napięciowym bólu głowy

10 faktów o napięciowym bólu głowy

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą