Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!
Ketchup jest zdrowszy od pomidorów jeśli nie zawiera chemii. Ilustracja: Julia Szostak

W ugotowanym pomidorze jest znacznie więcej likopenu niż w surowym. Obróbka termiczna zwiększa właściwości antyoksydacyjne i antyrakowe likopenu. Ketchup zdrowszy niż pomidor? Tak, ale tylko jeśli nie zawiera chemii.

Pomidor jest najbogatszym źródłem likopenu – naturalnego barwnika roślin o właściwościach przeciwnowotworowych. Jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka prostaty u mężczyzn. 

Nie warto trzymać długo pomidorów w lodówce, bo pod wpływem niskiej temperatury tracą smak i konsystencję. Lepiej ugotować z przyprawami i zamknąć w słoiku. Ketchup bardzo prosto możecie zrobić w domu sami: tu znajdziecie przepis. Jeśli jednak zupełnie nie macie czasu na samodzielne przygotowanie zapasów, czytajcie uważnie etykiety, zanim wybierzecie ketchup w sklepie.

Na co zwracać uwagę, kupując ketchup?

Przede wszystkim na ilość pomidorów w produkcie, czyli to, ile gramów pomidorów znajduje się w 100 gramach ketchupu. Różnice mogą być całkiem spore. Jeden ketchup będzie zawierał aż 190 g pomidorów na 100 g produktu, inny tylko 132 g. Jeśli producent nie podaje tej informacji na opakowaniu, to lepiej zostawić słoik na półce. W ketchupie znajdziemy też ocet, cukier, sól, przyprawy i zioła. I nic więcej nie trzeba. Niestety, niektórzy producenci „ulepszają” ketchup całym szeregiem niepotrzebnych składników: dodają substancje zagęszczające (skrobia modyfikowana), konserwanty (benzoesan sodu), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy albo kwas winowy), sztuczne aromaty, a nawet wodę. Zamiast cukru w ketchupie możemy też znaleźć powodujący tycie syrop glukozowo-fruktozowy. Wtedy na nic cudowne likopeny z ugotowanego pomidora.

Producenci, którzy nie dodają do ketchupu zbędnych składników, zwykle informują o tym na opakowaniu. Możemy więc zaufać napisowi: „bez substancji konserwujących i zagęszczających”. Nie bierzmy pierwszego z brzegu słoika z ketchupem. Nie kierujmy się fantazyjnym czerwonym opakowaniem. Szybki rzut oka na listę składników pozwoli nam wybrać najlepszy i najzdrowszy ketchup zawierający najwięcej pomidorów. W końcu tylko Chuck Norris potrafi zrobić ketchup z… ogórków.

 

Tagi: ketchup

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Ile cukru jest w jogurcie?

Nie musicie iść do sklepu, żeby sprawdzić, ile cukru jest w jogurcie - zrobiłam to za was. Powiem szczerze,...
Nie musicie iść do sklepu, żeby sprawdzić, ile cukru jest w jogurcie - zrobiłam to za was. Powiem szczerze, że wyniki mojej autorskiej analizy mnie zszokowały. Wiedziałam, że jogurty mają dużo cukru, ale żeby więcej od napojów typu cola?! Niestety…

Pomidorowa raz!

Sezon na pomidory w pełni. A u nas na talerzu od lat to samo: zupa pomidorowa. Ratunku! Ile można w kółko...
Sezon na pomidory w pełni. A u nas na talerzu od lat to samo: zupa pomidorowa. Ratunku! Ile można w kółko jeść pomidorową z ryżem?! Najwyższy czas na zmiany i eksperymenty. Oto pomidorówka w trzech nowych odsłonach.

Domowy ketchup

Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i...
Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i kolacji. Oto przepis na ten uniwersalny sos pomidorowy, bez dodatku sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Pyszny.

Pomidor vs. przetwory pomidorowe

Pomidory, bogate w wit. C i potas, są zdrowe – co do tego nie ma wątpliwości. Ale jeszcze zdrowsze są...
Pomidory, bogate w wit. C i potas, są zdrowe – co do tego nie ma wątpliwości. Ale jeszcze zdrowsze są przetwory pomidorowe. Chodzi o bezcenny likopen, którego w przetworzonych pomidorach jest nawet kilkakrotnie więcej niż w tych surowych!