Przejdź do treści

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!

Naturalny ketchup – zdrowszy niż pomidor!
Ketchup jest zdrowszy od pomidorów jeśli nie zawiera chemii. Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Amy Schumer w czerwonej sukience pozuje na ściance
Amy Schumer w szpitalu. Aktorka cierpi na ciążowe dolegliwości
kobieta, mężczyzna, czwórka dzieci
„Matczyna emerytura” później niż zakładano
Kobieta w aptece rozmawia z farmaceutą
Szczepienia w aptekach? Co na to krajowy konsultant?
Kobieta trzyma w ręku e-papierosa
E-papierosy mają szkodliwy wpływ na układ oddechowy
Anja Rubik na spotkaniu z mediami
Anja Rubik popiera akcję #ThisIsNotConsent

W ugotowanym pomidorze jest znacznie więcej likopenu niż w surowym. Obróbka termiczna zwiększa właściwości antyoksydacyjne i antyrakowe likopenu. Ketchup zdrowszy niż pomidor? Tak, ale tylko jeśli nie zawiera chemii.

Pomidor jest najbogatszym źródłem likopenu – naturalnego barwnika roślin o właściwościach przeciwnowotworowych. Jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet i raka prostaty u mężczyzn. 

Nie warto trzymać długo pomidorów w lodówce, bo pod wpływem niskiej temperatury tracą smak i konsystencję. Lepiej ugotować z przyprawami i zamknąć w słoiku. Ketchup bardzo prosto możecie zrobić w domu sami: tu znajdziecie przepis. Jeśli jednak zupełnie nie macie czasu na samodzielne przygotowanie zapasów, czytajcie uważnie etykiety, zanim wybierzecie ketchup w sklepie.

Na co zwracać uwagę, kupując ketchup?

Przede wszystkim na ilość pomidorów w produkcie, czyli to, ile gramów pomidorów znajduje się w 100 gramach ketchupu. Różnice mogą być całkiem spore. Jeden ketchup będzie zawierał aż 190 g pomidorów na 100 g produktu, inny tylko 132 g. Jeśli producent nie podaje tej informacji na opakowaniu, to lepiej zostawić słoik na półce. W ketchupie znajdziemy też ocet, cukier, sól, przyprawy i zioła. I nic więcej nie trzeba. Niestety, niektórzy producenci „ulepszają” ketchup całym szeregiem niepotrzebnych składników: dodają substancje zagęszczające (skrobia modyfikowana), konserwanty (benzoesan sodu), regulatory kwasowości (kwas cytrynowy albo kwas winowy), sztuczne aromaty, a nawet wodę. Zamiast cukru w ketchupie możemy też znaleźć powodujący tycie syrop glukozowo-fruktozowy. Wtedy na nic cudowne likopeny z ugotowanego pomidora.

Producenci, którzy nie dodają do ketchupu zbędnych składników, zwykle informują o tym na opakowaniu. Możemy więc zaufać napisowi: „bez substancji konserwujących i zagęszczających”. Nie bierzmy pierwszego z brzegu słoika z ketchupem. Nie kierujmy się fantazyjnym czerwonym opakowaniem. Szybki rzut oka na listę składników pozwoli nam wybrać najlepszy i najzdrowszy ketchup zawierający najwięcej pomidorów. W końcu tylko Chuck Norris potrafi zrobić ketchup z… ogórków.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Zainteresują cię również:

kubek herbaty trzymany w dłoniach

Herbata dobra na choroby serca

8 nawyków, których warto się pozbyć przed trzydziestką

8 sposobów, jak szybko i bez leków ukoić ból głowy

Sposoby na wzdęcia

6 zaskakujących rzeczy powodujących wzdęcia

Kubek kawy

Kawa a jakość plemników. Okazuje się, że jest zależność!

Bruschetta z pieczoną dynią

Bruschetta z pieczoną dynią

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

11 rzeczy, które niszczą twoje zęby

10 faktów o napięciowym bólu głowy

10 faktów o napięciowym bólu głowy

11 przyczyn bólu głowy

Męski „PMS”, czyli Syndrom Poirytowanego Samca

Męski „PMS”, czyli Syndrom Poirytowanego Samca

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból