Przejdź do treści

Nie marnuj jedzenia! Zrób błyskawiczne pesto z natki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Jak wzmocnić odporność przed sezonem infekcyjnym? Wyjaśnia farmaceutka, Zofia Winczewska
pexels.com
5 faktów o odczulaniu
bananowe ciasteczka owsiane
Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie
Masz niedobór żelaza? Nie zapomnij o najważniejszych zasadach jego suplementacji
Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe
Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Włoszczyzna. Już sprzedawcy na targu pytają, czy oderwać od niej liście. A jak nie, to piękne i zdrowe nacie selera, marchwi czy pietruszki i tak lądują w domowym koszu. „To przecież niesmaczne części” – usprawiedliwiacie marnotrawstwo. A my na przekór tej zmowie robimy pyszne pesto!

Takie nacie mogą z powodzeniem posłużyć jako baza do smacznych posiłków. Wyrzucając je, wyrzucacie witaminy, bo ta niepozorna zielenina zawiera mnóstwo składników odżywczych. Jest źródłem witamin C, PP, A, K, a także kwasu foliowego, magnezu, żelaza, potasu oraz wapnia, które wzmacniają paznokcie, skórę i włosy. Dodatkowo natki dbają o wzrok, układ pokarmowy, odpornościowy i moczowy, odkwaszają organizm i usuwają nadmiar wody. Pesto będzie też łagodzić kaszel. A robi się je błyskawicznie! Świetnie nadaje się do makaronów, kasz, pieczywa lub jako dip do warzyw.

Błyskawiczne pesto z natki

przepis-na-pesto-z-naci

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– pęczek naci z marchewki, selera albo pietruszki
– łyżka sera dojrzewającego
– pół garści ulubionych orzechów
– sól i pieprz do smaku
– olej lniany
-pół łyżeczki płatków chili
– jeden ząbek czosnku
-sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Nać odetnij od warzyw. Umyj i wrzuć do blendera. Dodaj wszystkie składniki i zmiksuj. Olej dolewaj powoli do momentu, gdy pesto będzie miało lejącą, ale gęstą konsystencję. Dopraw solą i pieprzem. Gotową pastę przełóż do słoika i przechowuj w lodówce.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

Omlet bez mąki z warzywami

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Facebook / Paulina Górska

„Musi Pani podpisać formularz, w którym deklaruje, że jak Pani zachoruje od kranówki, to nie zostaniemy pozwani”. Jak to jest w końcu z tą kranówką?

Wegetariańska carbonara z grzybami

Wegetariańska carbonara z grzybami. Lekki i zdrowy posiłek na lato

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Letni makaron z cukinii

Przepis na letni makaron z cukinii

Semifreddo – deser na medal. Każda jego część kryje w sobie inny smak!

Bruschetta z zielonym groszkiem

Bruschetta z zielonym groszkiem. Śniadanie pełne witamin

Podwójnie orzechowe ciasto. Rozkosz dla podniebienia!

Jagodowe tartaletki

Wybierz się do lasu po jagody i przygotuj z nich pyszne tartaletki

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Mrożone batony z malinami

HZ testuje naturalne kosmetyki: „beBio – bądź dla siebie dobra” Ewy Chodakowskiej

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową