Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

O białku w diecie wege

O białku w diecie wege
Gdzie wegetarianin powinien szukać białka? Zdjęcie: shutterstock

Czy wegetarianie cierpią na niedobór protein? Czy źródłem najlepszego, pełnowartościowego białka są wyłącznie mięso i produkty odzwierzęce? Gdzie wegetarianin powinien szukać białka? Odpowiadamy na pytania, obalamy mity.

Wegetarianizm jest dietą, która prowadzi do niedoborów białka. To jeden z najpowszechniejszych mitów, bo w diecie wegetarian znajdują się wysokobiałkowy nabiał i jaja. Jednak nawet weganie, czyli ci, którzy zrezygnowali ze wszystkich produktów odzwierzęcych, narażeni są na niedobory białka nie bardziej niż wszystkożercy. Dlaczego? Białka to łańcuszki złożone z wielu aminokwasów. Nasze ciało zbudowane jest z 20 aminokwasów, a większość z nich może samo wytworzyć. Pozostałe aminokwasy, tzw. niezbędne, muszą być dostarczone z pożywieniem. Prawdą jest, że produkty zwierzęce dostarczają wszystkie niezbędne aminokwasy. A rośliny? Również, ale niektórych mogą po prostu zawierać mniej. Jak się jednak okazuje, nie proporcje aminokwasów są dla nas istotne. Najważniejsze, by całodzienna dieta zawierała białko w odpowiedniej ilości i była różnorodna – wówczas organizm poradzi sobie ze złożeniem aminokwasów w całość.

Gdzie szukać białka roślinnego?

Białko znajduje się w każdym produkcie roślinnym. Najlepszym jego źródłem są suche strączkowe, czyli soja, fasola, groch, soczewica, cieciorka czy bób. Oczywiście jego źródłem są też wszelkie produkty z suchych strączkowych, np. tofu czy hummus. Innymi bombami proteinowymi są orzechy i ziarna oraz produkty zbożowe (im mniej przetworzone, tym bogatsze). Ale białko znajdziemy również w pozostałych warzywach, m.in. w kukurydzy i brokułach, a nawet w owocach, np. w bananach.

Dla porównania: mały kotlet schabowy (50 g) zawiera ok. 10 g białka, a 100 g fasoli (1/2 puszki) zawiera go 11,5 g. Podobną ilość białka dostarcza średnia porcja ugotowanego makaronu (190 g).

Ile białka potrzebujemy?

Białka tworzą mięśnie, włosy, skórę, paznokcie, są też niezbędne przy produkcji hormonów i ciał odpornościowych. Ile białka potrzebujemy? Jak pokazują badania, dieta europejska dostarcza go zbyt wiele. Wystarczy 0,8 g na kilogram masy ciała dla zdrowych osób dorosłych, nietrenujących zawodowo, niebędących w okresie ciąży ani laktacji. To niewiele. Przykładowo osoba ważąca 70 kg powinna dziennie spożyć ok. 56 g białka (70kg * 0,8 g/kg = 56 g). Takiej ilości dostarczy zjedzenie np. dwóch kromek pieczywa pełnoziarnistego posmarowanego masłem orzechowym, opakowania jogurtu sojowego, dwóch łyżek migdałów, ugotowanego ziemniaka, filiżanki ugotowanej fasolki i filiżanki ugotowanej kaszy oraz wypicie szklanki mleka sojowego. 


Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.


 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

18 dań wege, które pokochają mięsożercy

Pierogi z nadzieniem z bobu, kopytka z batatów, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, burger z burakiem…...
Pierogi z nadzieniem z bobu, kopytka z batatów, gołąbki z kaszą jaglaną i kalarepką, burger z burakiem… Nadal uważacie, że obiad bez mięsa się nie liczy? Za sprawą tych 18 przepisów tradycyjnego kotleta poślecie do lamusa.

Top 10 lekkostrawnych produktów

Dietę łatwostrawną zaleca się nie tylko w chorobach układu pokarmowego, ale również w czasie rekonwalescencji,...
Dietę łatwostrawną zaleca się nie tylko w chorobach układu pokarmowego, ale również w czasie rekonwalescencji, a nawet w chorobach przebiegających z wysoką temperaturą. Jak ją skomponować? Oto nasze lekkostrawne menu.

Białko na śniadanie - sprawniejsze odchudzanie

Zdrowe menu obejmuje pięć posiłków dziennie i zaczyna się od wartościowego...
Zdrowe menu obejmuje pięć posiłków dziennie i zaczyna się od wartościowego śniadania – każdy, kto próbuje zrzucić kilka kilogramów, zna tę zasadę na pamięć. Jednak śniadanie samo w sobie nie odchudza. Ważne jest to, co konkretnie rano wyląduje na naszych talerzach.

Top 5 produktów na dobry nastrój

Na depresję zapada ok. 10 proc. ludzi. Z najnowszych danych WHO wynika, że dziś depresja stanowi czwarty,...
Na depresję zapada ok. 10 proc. ludzi. Z najnowszych danych WHO wynika, że dziś depresja stanowi czwarty, a w 2020 roku będzie stanowić drugi najpoważniejszy problem zdrowotny świata. Dieta jej nie zwalczy. Ale to, co jemy, zdecydowanie wpływa na nasz nastrój.