Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Odchudzanie a efekt jo-jo – jak to działa?

Odchudzanie a efekt jo-jo – jak to działa?
Efekt jo-jo, znasz go? Zdjęcie: shutterstock

Odchudzasz się, męczysz i nawet są efekty. I nagle waga staje w miejscu albo – o zgrozo – rośnie. Dlaczego? O efekcie jo-jo i o tym, co dzieje się w naszych organizmach, gdy próbujemy chudnąć, opowiada diabetolog prof. Leszek Czupryniak.

Energia dobrze przechowana

– Regulacje fizjologiczne organizmu człowieka powstały setki tysięcy lat temu w warunkach niedostatku jedzenia: okresów głodu i chwil obfitości, np. po upolowaniu mamuta – mówi diabetolog prof. Leszek Czupryniak. – Zdrowy organizm ma w swym wyposażeniu żelazne mechanizmy zachowywania energii. Jeśli tego, co zjadł, nie zużywa od razu na pracę mięśni, np. na walkę czy ucieczkę, to odkłada to w postaci tłuszczu. To prawo zachowania energii potrzebnej do funkcjonowania wszystkich komórek, ogrzania organizmu itd. służy zachowaniu życia – tłumaczy ekspert.

Z punktu widzenia tego mechanizmu tycie jest oznaką zdrowia – mówi. Głód przynosi szybszą śmierć tym osobnikom, które mogą dużo zjeść i nie tyją. Grubi żyją dłużej dzięki sprawnym mechanizmom przechowywania energii. Jednak nadmierne wykorzystywanie tego mechanizmu, czyli gromadzenie zbyt dużej ilości tłuszczu, włącza obronę organizmu – tak powstają np. insulinooporność, cukrzyca itd.

W paleolicie człowiek raz na pół roku upolował mamuta, trochę mięsa zjadł od razu, trochę zasuszył. Jego dieta składała się też z ryb i z tego, co zebrał w lesie, owoców, jagód. Nie było węglowodanów (teraz 50–60 proc. składu diety). A to one pobudzają wydzielanie insuliny, która stymuluje ośrodek łaknienia, w efekcie czego jemy więcej i tyjemy. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Skuteczne odchudzanie – 6 zaskakujących trików

Jeśli mimo diety wciąż nie gubisz kilogramów, przeczytaj ten tekst. Dowiesz...
Jeśli mimo diety wciąż nie gubisz kilogramów, przeczytaj ten tekst. Dowiesz się, że w mozolnym procesie odchudzania liczy się nie tylko to, co na talerzu. Oto 6 zdrowych nawyków, które sprawią, że Twoja dieta wreszcie zacznie działać.

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Nie tylko nasza waga, ale i nastawienie do odchudzania skaczą jak zabawka jojo w zależności od pory roku...
Nie tylko nasza waga, ale i nastawienie do odchudzania skaczą jak zabawka jojo w zależności od pory roku i aktualnych trendów. Zanim zaczniesz obsesyjnie liczyć kalorie, sprawdź, czy twoja chęć odchudzania nie wynika z tego, że… dałeś się nabrać.

Treningowe mity dotyczące odchudzania

Mitów na temat treningu jest całe mnóstwo. Oprócz przekrzykujących się specjalistów są także ci, którzy...
Mitów na temat treningu jest całe mnóstwo. Oprócz przekrzykujących się specjalistów są także ci, którzy ćwiczą rzadko, a kiedy chcą wrócić na salę treningową, szukają informacji i trafiają na takie popularne „porady”, na które my się nie godzimy. Dziś na temat odchudzania.

Jo-jo i plateau – efekty niepożądane

Efekt jo-jo, czyli kilogramy powracające (często z nawiązką), gdy przestajesz się odchudzać, jest utrapieniem...
Efekt jo-jo, czyli kilogramy powracające (często z nawiązką), gdy przestajesz się odchudzać, jest utrapieniem dla wielu. Równie frustrujący bywa efekt plateau, czyli zwolnienie lub zatrzymanie procesu chudnięcia. Jak im zapobiegać?