Przejdź do treści

Krem czosnkowy – doskonałe danie na poprawę odporności

Odpornościowy krem czosnkowy
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dni stają się coraz chłodniejsze ‒ zima za pasem. Potrzebujemy szybkiego dania, które nas rozgrzeje i nasyci. Proponujemy zupę krem, która nie dość, że wzmocni naszą odporność, to jeszcze smakuje doskonale. Czosnek rządzi!

Nasza zupa składać się będzie z ziemniaków, dzięki którym nie będziemy głodni, i dużej ilości czosnku, który nas rozgrzeje od środka i uodporni. Oprócz tego dodamy wędzonego pstrąga, który wprost idealnie pasuje do zupy. Świeży koper z rybą to wyjątkowo udane połączenie. Czarnuszka podkreśli smak całego dania. Jeśli martwisz się o charakterystyczny zapach po zjedzeniu czosnku – spokojnie. Zanim dodamy go do zupy, zostanie upieczony, dzięki czemu stanie się łagodniejszy w smaku i zapachu.

Awokado - jego właściwości działają zarówno na ciało, jak i umysł.

Czosnek to absolutny as wśród naturalnych antybiotyków. Zwalcza infekcje dróg oddechowych, obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie i hamuje rozwój bakterii. Dlatego czosnek w okresie zimowym powinien zagościć w codziennej diecie na stałe. Naukowcy twierdzą, że regularne spożywanie czosnku obniża ciśnienie tętnicze, co zapobiega zawałom. Zawiera witaminy (B1, B2, PP i A), aminokwasy, mikroelementy oraz związki flawonoidowe. Oprócz tego czosnek wspomaga trawienie. Powinno się go dodawać do ciężkostrawnych dań, dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych wzdęć. Na chłodne dni – obiad marzenie. Gotujemy!

Krem czosnkowy

Zdjęcie: masz.talerz

Krem czosnkowy – składniki:

– 30 ząbków czosnku
– 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
– 400 g ziemniaków
– gałązka rozmarynu
– świeży koperek
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka kminku
– pół łyżeczki słodkiej papryki
– pół łyżeczki gałki muszkatołowej
– łyżeczka suszonego oregano
– pstrąg wędzony
– czarnuszka 

Krem czosnkowy – przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia połóż nieobrane ząbki czosnku i rozmaryn. Piecz, aż czosnek będzie miękki. Do garnka wlej bulion, wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie. W międzyczasie dodaj czosnek bez łupinek i na koniec przyprawy. Zmiksuj zupę, jeśli jest taka potrzeba, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kawałkami wędzonego pstrąga, świeżym koperkiem i czarnuszką.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: