Przejdź do treści

Odwrócona piramida

Odwrócona piramida
Ilustracja: Hosanna
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta z pączkami
Co zrobić, żeby pokonać ochotę na słodycze? Wyjaśnia dietetyczka
Czego w seksie potrzebuje mężczyzna? Odpowiada edukatorka seksualna Małgorzata Iwanek
Czego w seksie potrzebuje mężczyzna? Odpowiada edukatorka seksualna Małgorzata Iwanek
Niedrożność nosa u dzieci i dorosłych – objawy, przyczyny
szalik zamiast maseczki? Lekarz: to nie jest dobry pomysł
„Maseczka nie jest częścią garderoby!”. Lekarz Aleksander Biesiada o zastępowaniu szalikiem maseczek
Kobieta wystawia twarz do słońca
Kiedy „nic mi się nie chce” to znak od organizmu, że czas zrobić sobie przerwę i odpocząć? Wyjaśnia psychoedukatorka

Zawarty w zbożach gluten jest pierwotną przyczyną niektórych przypadków nowotworów, zespołu jelita drażliwego, chronicznego zmęczenia, stwardnienia rozsianego i wielu innych chorób. Wiąże się go także ze stanami lękowymi, depresją, migreną. W dodatku liczba wrażliwych na niego osób rośnie w zastraszającym tempie. Choć wywraca to piramidę żywienia do góry nogami, warto włożyć wysiłek w skomponowanie codziennej diety w nowy sposób.

Nietolerancja glutenu to nie tylko celiakia, jak zakłada większość lekarzy. Gluten to mieszanina białek roślinnych – gluteiny i gliadyny – obecna w ziarnach zbóż: pszenicy, jęczmieniu, życie, orkiszu i owsie, a więc m.in. w chlebie, bułkach, makaronie, pizzy i większości przetworzonej żywności. Gluten ma 33-aminokwasowy fragment, nietrawiony w układzie pokarmowym. Jest transportowany do jelita, gdzie aktywuje limfocyty, prowadząc do zapalenia niszczącego kosmki jelitowe. Biopsja jelit pozwala zdiagnozować celiakię. Nowe badania pokazują jednak, że gluten negatywnie wpływa nie tylko na jelita. Kiedy Marios Hadjivassiliou, neurolog z Royal Hallamshire Hospital w Sheffield, przeprowadził test wykrywający przeciwciała przeciwgliadynowe u pacjentów, którzy cierpieli na dysfunkcje neurologiczne bez jasnej przyczyny, w ponad połowie przypadków uzyskał wynik pozytywny. Wywołując stany zapalne w układzie neurologicznym, gluten może być przyczyną depresji, lęków, migren, demencji, epilepsji itp.

192 choroby

Gluten u osób na niego wrażliwych prowadzi do wielu przykrych dolegliwości, a nawet śmierci. Badania opublikowane na łamach „Journal of the American Medical Association” wykazały, że co najmniej o 35 proc. większe ryzyko śmierci, głównie z powodu choroby serca i raka, mają nie tylko osoby ze zdiagnozowaną celiakią, ale także z utajoną formą tej choroby oraz uwrażliwieniem na gluten. Jednocześnie zbadano, że w ciągu ostatnich 50 lat liczba osób, którym gluten szkodzi, wzrosła o 400 proc.! Kiedy w Centrum Badań nad Celiakią w Baltimore na Uniwersytecie w Maryland zbadano 8199 dorosłych osób i dzieci, okazało się, że aż połowa z nich cierpiała na zaburzenia związane z celiakią.

Wrażliwość na gluten jest chorobą autoagresyjną, wywołuje stany zapalne w całym ciele, m.in. mózgu, sercu, stawach, przewodzie pokarmowym. „The New England Journal of Medicine”podaje, że spożywanie glutenu może być pierwotną przyczyną aż 55 chorób, m.in. nowotworów, osteoporozy, zespołu jelita drażliwego, anemii, chronicznego zmęczenia, stwardnienia rozsianego. James Braly i Ron Hoggan w książce „Dangerous Grains: Why Gluten Cereal Grains May Be Hazardous To Your Health” („Niebezpieczne zboża. Dlatego gluten w ziarnach zboża może być niebezpieczny dla twojego zdrowia”) wymieniają aż 192 choroby związane z wrażliwością na gluten.

Być może od bagatelizowania tego problemu najskuteczniej odwiedzie argument dostarczony przez naukowców ze szwedzkiego Karolinska Institutet i amerykańskiego Johns Hopkins Children’s Center w Baltimore. Wykazali oni, że dzieci matek z wrażliwością na gluten zawarty w pszenicy mają o 50 proc. większe ryzyko zachorowania na schizofrenię niż inne. Badania opublikował „The American Journal of Psychiatry”.

Odwrócona piramida

Ilustracja: Hosanna

Kosztowna niewiedza

W Stanach Zjednoczonych te dane przeliczono oczywiście na pieniądze. Spośród 10 milionów klientów firmy ubezpieczeniowej CIGNA ci, u których poprawnie zdiagnozowano celiakię, rzadziej korzystali z usług medycznych i zmniejszyli wydatki związane ze zdrowiem o ponad 30 proc. – policzył dr Peter Green, profesor medycyny z Uniwersytetu Columbia.

Istnieją testy wykrywające celiakię, nietolerancję glutenu i pszenicy. Jednak najlepszym sposobem, aby się przekonać, czy ten problem nas dotyczy, jest wykluczenie z diety na miesiąc wszelkich źródeł glutenu, w tym tego ukrytego w zupkach w proszku i innych przetworzonych pokarmach. Taki eksperyment poleca się szczególnie zmagającym się dolegliwościami, których przyczyn lekarze nie potrafią wskazać lub zrzucają je na stres czy lakonicznie ujęty „niezdrowy tryb życia”. „Po wykluczeniu glutenu zawartego w zbożu uświadomiłem sobie, jak dotkliwie i przewlekle byłem chory przez większość mojego życia” – pisze Hoggan we wspomnianej książce.

Niektórzy lekarze twierdzą, że po dłuższym okresie stosowania diety bezglutenowej stopniowe wprowadzanie zboża do diety może przyzwyczaić organizm do tego składnika. Najskuteczniejsze jest jednak przestrzeganie diety bezglutenowej. Dzięki niej nawet u osób z celiakią kosmki jelitowe się regenerują, a inne objawy choroby ustępują. Produkty z glutenem można zastąpić m.in. ryżem, soją, kukurydzą, prosem. Warto się też zainteresować dietą paleo, czyli taką, jaką stosowali ludzie pierwotni, którym nie przyszło jeszcze do głowy, aby siać, zbierać i przetwarzać zboża. Dzięki temu unikniemy takich pułapek jak gluten, do którego spożywania nie jesteśmy przystosowani genetycznie. Pszenicę sprowadzono do Europy dopiero w średniowieczu i 30 proc. z nas jest nosicielami genu celiakii zwiększającego podatność na zaburzenia wynikające ze spożywania glutenu.

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

Odynofagia – objawy towarzyszące, przyczyny, badania, leczenie

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Stres działa jak śmieciowe jedzenie. Dlaczego tak się dzieje?

Glistnica – drogi zakażenia, objawy, leczenie i powikłania

Zapalenie przełyku – przyczyny, rodzaje, objawy i leczenie

Sarkocystoza – objawy, diagnostyka, leczenie i profilaktyka

Blastocystoza – objawy, przyczyny, leczenie i profilaktyka

Fascjoloza – przyczyny, objawy, leczenie i profilaktyka

Quinoa z kremem orzechowym

Komosa ryżowa z kremem orzechowym. Idealny posiłek na początek dnia

Przepis na pieczoną dynię Hokkaido. Świetnie sprawdzi się na lunch, obiad albo kolację!

Badanie kału – na pasożyty, ogólne, posiew. Jak pobrać kał?

Aminotransferaza asparaginianowa (AST, GOT) – co to jest? Norma

Diastaza w moczu i we krwi – norma, podwyższona, obniżona

Odchudzanie – na co dajesz się nabrać?

Urozmaicaj i próbuj, czyli wegetariański tuning dnia

10 prostych sposobów, by jeść lepiej

Kontempluj każdy kęs! Jaki ma związek jedzenie z medytacją?

Sekretyna – co to jest, funkcje, badanie. Sekretyna a autyzm

ECPW – badanie. Przebieg, powikłania i koszt zabiegu ECPW

Hiperkalcemia – przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Dieta Cambridge

Dieta Cambridge – program odchudzania oparty na gotowych produktach

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?