Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?
Dobra oliwa musi być z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli extra virgin. Ilustracja: Julia Szostak

Oliwa z oliwek jest znanym źródłem witamin i składników mineralnych. W sklepach znajdziemy najróżniejsze jej odmiany, droższe i tańsze, z Grecji, Hiszpanii albo z Włoch. Wybór jest spory, więc warto wiedzieć, jak wybierać mądrze.

Przede wszystkim dobra oliwa musi być z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli extra virgin. Inaczej nie warto ryzykować, bo zamiast oliwy możemy niechcący kupić mieszankę oleju rzepakowego i słonecznikowego, jedynie z dodatkiem oliwy z oliwek. Jak się przekonać, że w zakupionej butelce jest faktycznie oliwa? Prawdziwa oliwa extra virgin po włożeniu do lodówki zgęstnieje, a w temperaturze pokojowej powróci do pierwotnej konsystencji. Przysłowie „chytry dwa razy traci” ma zastosowanie także przy zakupach oliwy. Zbyt okazyjna cena powinna nas odstraszyć. Tłoczenie oliwy na zimno w hydraulicznej tłoczni nie jest tanim procesem. Poza tym warto zwracać uwagę na kolor butelki. Oryginalna oliwa z oliwek zawsze jest w ciemnej butelce.

Nie warto również przepłacać i kupować znacznie droższej oliwy smakowej, z dodatkiem ziół, czosnku czy papryczek peperoncino. Taką oliwę można zrobić we własnej kuchni. Kiedy już kupimy oryginalną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, na dno butelki wrzucamy obrane ząbki czosnku, posiekaną bazylię albo rozmaryn. Nie polecam wrzucać całej gałązki rozmarynu, bo jeżeli zacznie wystawać powyżej poziomu oliwy, szybko spleśnieje. Trzeba pamiętać, żeby wszystko to, co wrzucimy do oliwy z oliwek, spoczęło na dnie butelki.

Warto mieć ją zawsze pod ręką, bo to zdrowy i pyszny dodatek do różnego rodzaju sałat i sałatek. Można na niej smażyć, ale krótko, żeby nie straciła swoich cennych wartości odżywczych. Fantastycznie smakuje sama z chlebem. Wystarczy nalać trochę oliwy na talerz, dodać świeżo mielony pieprz i sól, i zanurzyć w niej kromkę chleba. A poza tym to świetne koło ratunkowe, gdy zabraknie nam balsamu do ciała. Zanim sięgniemy po ręcznik, możemy wetrzeć w mokre ciało trochę oliwy z oliwek. Skóra stanie się gładka i odżywiona – bez chemii!

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
eve.olio zapytał(a) 9 lutego 2014
Pytanie dotyczy artykułu Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?
Najsłynniejszy ekspert w dziedzinie oliw - Marco Oreggia, w swoim przewodniku Guida Flos Olei uznał oliwę Primo Frantoi Cutrera jako najlepszą na Świecie. Wybrał ją spośród 600 innych oliw z 40 krajów .
Łukasz Ostrowski odpowiedział(a) 26 lutego 2016
Frantoi Cutrera oliwę można tutaj nabyć: http://www.hurtownia-oliwy.pl/produkt/frantoi-cutrera-oliwa-ev-primo-750ml Ja tu kupuje!
Lena odpowiedział(a) 2 marca 2014
Ostatnio obiło mi się o uszy iż to nasz olej rzepakowy jest najzdrowszy. Bardzo mnie to zdziwiło bo zawsze byłam przekonana,że to oliwa jest królową,

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Olej kokosowy – kosmetyk, lek i suplement

Na trądzik, opryszczkę, katar. Na lśniące włosy i białe zęby. Olej kokosowy...
Na trądzik, opryszczkę, katar. Na lśniące włosy i białe zęby. Olej kokosowy jest zdrowszy, bardziej wszechstronny i lepiej „napakowany” cennymi składnikami niż inne dietetyczne hity. Zobaczcie, jak może działać na organizm.

Jaki tłuszcz do smażenia?

Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa, smalec bardzo niezdrowy. Wszyscy to wiemy. Ale co dzieje się z tymi...
Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa, smalec bardzo niezdrowy. Wszyscy to wiemy. Ale co dzieje się z tymi tłuszczami, kiedy używamy ich do smażenia?

ABSI zamiast BMI?

Pewnie większość z Was mierzyła sobie przynajmniej raz wskaźnik BMI. Mam dla Was coś zupełnie nowego...
Pewnie większość z Was mierzyła sobie przynajmniej raz wskaźnik BMI. Mam dla Was coś zupełnie nowego i bardziej wiarygodnego: wskaźnik ABSI (A Body Shape Index). Sprawdźcie, jak go zmierzyć.

Oliwa z oliwek – smażyć na niej czy nie?

Oliwa z oliwek to zdrowy tłuszcz. Ale czy można na niej smażyć? Wiele osób podkreśla, że oliwa traci...
Oliwa z oliwek to zdrowy tłuszcz. Ale czy można na niej smażyć? Wiele osób podkreśla, że oliwa traci aromat i cenne właściwości, że podczas podgrzewania wytwarzają się szkodliwe związki. Inni zapewniają, że oliwa z oliwek nadaje się świetnie do smażenia. To jak jest naprawdę?