Przejdź do treści

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?

Oliwa z oliwek – jak wybrać najlepszą?
Dobra oliwa musi być z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli extra virgin. Ilustracja: Julia Szostak
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
pływalnia basen
Kąpiel z dreszczykiem, czyli co na nas czeka na publicznych kąpieliskach?
grzyby
Przez kilka godzin trzymałaś grzyby w foliowej reklamówce? Dietetyczka odpowiada, czy nadają się do spożycia
gettyimages.com
Czujesz się zmęczona, masz ciągle ochotę na słodycze, jesteś rozdrażniona… To mogą być objawy insulinooporności
Unikaj psychologicznej pułapki 90:10 a twój dzień będzie lepszy
Instagram.com
„Nie w porządku jest to, że zdjęcia takie jak powyższe oburzają, a to tylko czysta podpaska i ketchup”- młoda feministka podjęła ważny temat

Oliwa z oliwek jest znanym źródłem witamin i składników mineralnych. W sklepach znajdziemy najróżniejsze jej odmiany, droższe i tańsze, z Grecji, Hiszpanii albo z Włoch. Wybór jest spory, więc warto wiedzieć, jak wybierać mądrze.

Przede wszystkim dobra oliwa musi być z pierwszego tłoczenia na zimno, czyli extra virgin. Inaczej nie warto ryzykować, bo zamiast oliwy możemy niechcący kupić mieszankę oleju rzepakowego i słonecznikowego, jedynie z dodatkiem oliwy z oliwek. Jak się przekonać, że w zakupionej butelce jest faktycznie oliwa? Prawdziwa oliwa extra virgin po włożeniu do lodówki zgęstnieje, a w temperaturze pokojowej powróci do pierwotnej konsystencji. Przysłowie „chytry dwa razy traci” ma zastosowanie także przy zakupach oliwy. Zbyt okazyjna cena powinna nas odstraszyć. Tłoczenie oliwy na zimno w hydraulicznej tłoczni nie jest tanim procesem. Poza tym warto zwracać uwagę na kolor butelki. Oryginalna oliwa z oliwek zawsze jest w ciemnej butelce.

Nie warto również przepłacać i kupować znacznie droższej oliwy smakowej, z dodatkiem ziół, czosnku czy papryczek peperoncino. Taką oliwę można zrobić we własnej kuchni. Kiedy już kupimy oryginalną oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, na dno butelki wrzucamy obrane ząbki czosnku, posiekaną bazylię albo rozmaryn. Nie polecam wrzucać całej gałązki rozmarynu, bo jeżeli zacznie wystawać powyżej poziomu oliwy, szybko spleśnieje. Trzeba pamiętać, żeby wszystko to, co wrzucimy do oliwy z oliwek, spoczęło na dnie butelki.

Warto mieć ją zawsze pod ręką, bo to zdrowy i pyszny dodatek do różnego rodzaju sałat i sałatek. Można na niej smażyć, ale krótko, żeby nie straciła swoich cennych wartości odżywczych. Fantastycznie smakuje sama z chlebem. Wystarczy nalać trochę oliwy na talerz, dodać świeżo mielony pieprz i sól, i zanurzyć w niej kromkę chleba. A poza tym to świetne koło ratunkowe, gdy zabraknie nam balsamu do ciała. Zanim sięgniemy po ręcznik, możemy wetrzeć w mokre ciało trochę oliwy z oliwek. Skóra stanie się gładka i odżywiona – bez chemii!

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Milena Nosek

„Znam organizmy, które nie szczędzą sobie cukru, smażenia, jedzą na co i kiedy mają ochotę, osiągają przy tym sukcesy i czują się wspaniale. Pytanie tylko – do kiedy?” – mówi Milena Nosek, dietetyk tancerzy

Hello my Hero. Dominika Jeżewska, Pani Łuska: zaczęłam widzieć więcej szczęścia w łuszczycy, bawić się nią i doceniać, że dzięki niej dbam o wiele bardziej o swój organizm

lady pasztet

„Jestem w ciąży, więc dla mnie najbardziej palące jest to, żeby kobiety wyszły z domów, a żeby do tych domów przyszli faceci” – mówi Katarzyna Barczyk, autorka bloga Lady Pasztet

Zainteresują cię również:

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Przydatny nawet w sypialni. Oto 5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Pasta do zębów – z fluorem czy bez?

Kosmetyki naturalne – od czego zacząć?

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

Jak naturalnie zadbać o włosy?

Akcja regeneracja

Najważniejsze dla skóry po lecie? Nawilżanie!

Jak kupować mniej ubrań?

Letni demakijaż

Eko made in Poland – cz. 2

Eko made in Poland – kosmetyki naturalne polskich producentów

10 ekokosmetyków idealnych na lato

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie

Kosmetyczne nowości na rynku eko

6 sposobów na jesienną pielęgnację

Zestaw dla weganki

Jak dobrze umyć włosy? Wybieramy szampon!

Makijaż naturalny – dobry skład i efekt wow!

Kosmetyczny niezbędnik narciarza

Makijaż – umiar ma znaczenie!

4 noworoczne postanowienia kosmetyczne

Eko pod choinką

Eko na święta

Eko na święta

Antybakteryjnie, ale naturalnie