Przejdź do treści

Omlet bez mąki z warzywami – świetny pomysł na śniadanie

Omlet bez mąki z warzywami
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Omlet to superpomysł na śniadanie, szybki lunch albo kolację. No i można poszaleć z dodatkami. My przygotujemy go bez dodatku mąki, ze zdrowym tłuszczem i sezonowymi warzywami. Sięgniemy po olej kokosowy, kwiaty cukinii, pomidory, paprykę, rukolę i bazylię. Będzie kolorowo!

Głównym składnikiem omletu są jajka. Ceni się je przede wszystkim za pełnowartościowe białko. Oprócz tego są źródłem lecytyny i kwasu omega-3. Lecytyna odpowiada za rozbijanie tłuszczu na małe cząsteczki i uniemożliwianie im przedostania się do naczyń. Poza tym dobrze działa na wątrobę i układ nerwowy. Jakby tego było mało, jajka są bogate w proteiny i aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wyprodukować ‒ dlatego tak ważne jest ich spożywanie. W jajkach znajdują się takie witaminy jak A, D, E, K, B1 i B12. Oraz takie składniki mineralne jak fosfor, cynk, miedź, selen, magnez i żelazo.

Jajeczny omlet z dodatkiem sezonowych warzyw to strzał w dziesiątkę!

Omlet bez mąki z warzywami – składniki (przepis dla 1‒2 osób):

– 4 jajka
– 3‒4 kwiaty cukinii
– pół papryki
– 1/3 czerwonej cebuli
– garść rukoli
– kilka pomidorków koktajlowych
– kilka listków bazylii
– szczyptę papryki wędzonej
– sól i pieprz do smaku
– 1/3 łyżeczki czarnuszki
– 3/4 łyżki oleju kokosowego

Omlet bez mąki z warzywami – przygotowanie:

Zacznij od drobnego pokrojenia cebuli. Paprykę pokrój w nieregularne kawałki. Rozbij jajka.

Zdjęcie: masz.talerz

Następnie roztrzep je w miseczce.

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj szczyptę soli, pieprzu i papryki wędzonej. Do jajek dorzuć pokrojoną paprykę i czarnuszkę. Na małej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i dodaj szczyptę soli. Podsmaż przez minutę. Wlej jajka.

Zdjęcie: masz.talerz

Na wierzchu połóż porwane kwiaty cukinii ‒ wcześniej usuń ze środka pręciki. Patelnię przykryj i poczekaj 2‒3 minuty, aż omlet się zetnie i zarumieni. Przerzuć go delikatnie na drugą stronę i podsmaż przez minutę.

Zdjęcie: masz.talerz

Gotowy omlet zdejmij na talerz i podaj go z rukolą, pomidorkami i bazylią.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

garnek z owocami na kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!