Przejdź do treści

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sprawdź, czy masz objawy koronawirusa / rawpixel
Na rządowym serwisie sprawdzisz, czy twoje objawy mogą świadczyć o zarażeniu COVID-19
Pektyny w diecie i medycynie
Pektyny w diecie i medycynie
Bhasha Mukherjee / gettyimages
„Poczułam, że właśnie po to dostałam ten dyplom”. Miss Anglii rezygnuje z korony i wraca do szpitala, by pomóc w walce z pandemią koronawirusa
Karolina/Kaboompics/Rawpixel
„Bardzo chciałabym, żeby rząd zamiast w przeróżny sposób uciekać od tematu, zaczął martwić się o nasze zdrowie psychiczne”. Maturzyści chcą, żeby ich zauważono
kobieta w laboratorium
Badanie RF – jak interpretować wyniki i normę tego wskaźnika?

Młode jabłka i agrest… Teraz jest ich czas. Ale jeśli chcecie zachować letnie aromaty na zimę, zróbcie owocowe chutneye. Podkręcimy ich smak przyprawami – oto 3 chutneye z charakterem!

Mamy dla was nowe kompozycje wykorzystujące sezonowe owoce: młode jabłka, czereśnie i agrest.

Warto przygotować sobie kilka takich słoiczków na teraz i na zimniejsze miesiące. Dlaczego? Chutney to taka „kropka nad i”, dodatek sprawdzający się w wielu daniach obiadowych, przekąskach, na kanapkach, na grillu czy też pikniku. Słodko-kwaśne nuty tych przetworów rewelacyjnie dopełniają wiele potraw. Znajdą także fanów wśród osób, które nie przepadają za słodkimi przetworami, a mają ochotę zamknąć na dłużej smak letnich owoców.

I to nie tylko dla wspaniałego smaku, ale też wielu cennych składników.

Jabłka doskonale wpłyną na nasze trawienie i uzupełnią w codziennej diecie witaminy C, B, E oraz K. Słodkie, soczyste czereśnie to sposób na piękną cerę i dostarczenie sobie dużych ilości potasu, jodu oraz magnezu. Agrest jest bogaty w luteinę, która korzystnie wpływa na nasz wzrok. Te małe kuleczki działają także pozytywnie na nasz układ trawienny oraz moczowy, pomagają w odkwaszaniu organizmu.

Gotowi na owocową rewolucję?

Słodki chutney z młodych jabłek z kardamonem

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 kg wczesnych jabłek, np. papierówka lub antonówka
– 10 strąków kardamonu
– 6 łyżek syropu klonowego lub daktylowego albo ksylitolu lub 1 szklanka rodzynek
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– 1/2 szklanki wody
– 2 duże cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek czarnego pieprzu lub duża szczypta mielonego
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1–2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, wydrążamy i kroimy w kostkę (obieranie ich jest opcjonalne). Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, przygotowujemy wszystkie przyprawy, a strąki kardamonu lekko rozgniatamy w moździerzu lub płaską stroną noża. Grzejemy olej w garnku, dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy kilka minut. Po tym czasie dorzucamy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy 50–60 minut, aż jabłka się rozpadną i większość płynu wyparuje, od czasu do czasu należy wszystko dokładnie przemieszać. Studzimy, przekładamy do słoików/pojemników i przechowujemy w lodówce do pięciu dni, a resztę pasteryzujemy lub mrozimy na kilka miesięcy.

Pikantny chutney z czereśni z czarnym pieprzem i rozmarynem

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Składniki (na ok. 800 g gotowego chutneya):

– 1 kg czereśni
– 1 duża czerwona cebula
– 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego
– 4 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu lub 1/2 mielonego
– 1/4 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
– 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1­–2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czereśnie myjemy i drylujemy. Siekamy cebulę, przygotowujemy wszystkie przyprawy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego rozgniatamy w moździerzu. W dużym i wysokim garnku grzejemy olej, dodajemy cebulę, smażymy kilka minut. Dorzucamy resztę składników, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu 50–60 minut, po czym częściowo miksujemy. Przelewamy do słoików/pojemników, przechowujemy w lodówce do pięciu dni lub pasteryzujemy albo mrozimy na dłuższe przechowywanie.

Korzenny chutney z agrestu

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Składniki (na ok. 600 g gotowego chutneya):

– 1 kg agrestu (kolor dowolny lub 2 mieszane razem)
– 1/4 szklanki octu jabłkowego (60 ml)
– 4 łyżki syropu daktylowego lub 1 szklanka rodzynków albo suszonych daktyli
– 1 duża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oleju
– 2 liście laurowe
– 1 laska cynamonu
– 5 goździków w całości
– 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Myjemy agrest. Przygotowujemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek na oleju. Po kilku minutach dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w dużym i wysokim garnku bez przykrycia ok. 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy więcej syropu, jeśli wolimy, aby chutney był bardziej słodki. Przelewamy do słoików/pojemników i przechowujemy w lodówce do pięciu dni albo pasteryzujemy/mrozimy na dłuższe przechowywanie.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Czereśnie na talerzu

„Czysta 15-stka” i „Brudna 12-stka”. Które owoce i warzywa są najbardziej, a które najmniej zanieczyszczone? Mamy najnowsze listy na 2020 rok!

Śniadaniowe ciastka jaglane

Sok z granatu - właściwości i przeciwwskazania

Sok z granatu – właściwości i przeciwwskazania

Złote mleko (z kurkumą)

Złote mleko – sprawdź przepisy na mleko z kurkumą i ich właściwości

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Miksujemy superfoods! Koktajl z guaraną

Przepisy z dżemem w roli głównej. Wykorzystajcie zapasy!

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem

Co zjeść przed treningiem? Makaron gryczany z indykiem dostarczy ci wszystko, czego potrzebujesz

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Jabłka, dlaczego warto uwzględnić je w diecie?

Domowa musztarda na lepsze trawienie

Przepis na domową musztardę na lepsze trawienie

placki jaglane

Placki jaglane – delikatne i puszyste. Zobacz, jak je zrobić

Głóg, krzew

Głóg – sprawdź jego działanie i właściwości

Jagna Niedzielska

Jabłka i gruszki – jak je przechowywać, żeby były jak najdłużej dobre do spożycia? Radzi Jagna Niedzielska

Zupa kalafiorowa z kokosową nutą. Inne podejście do polskiego klasyka

Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Tłusty czwartek. Mamy przepis na pączki nietłuściochy!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Dzień pod znakiem selera

Dzień pod znakiem selera

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami

zupa w słoiku na białym stole

Zupa cebulowa to zimowy hit. Rozgrzej się jedną w wybranych przez nas wersji!

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

cynk w migdałach

Cynk – gdzie go szukać? Poznaj 5 naturalnych źródeł cynku

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Archiwalne zdjęcie z czasów pandemii hiszpanki/Underwood Archives/Getty Images

Grypa hiszpanka. Historia największej pandemii na świecie

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta trzymająca się obiema rękami z okolice mostka

Co oznacza ból w mostku? Charakter i różne przyczyny dolegliwości

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.