Przejdź do treści

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kawa wypłukuje magnez? Fakty i mity dotyczące kawy
Fantazje seksualne to zdrada partnera? A może wyraz naszej miłości?
Chroniczne zmęczenie – psychotest, przyczyny, zapobieganie
Kobieta
Ćwiczenia w domu – na brzuch, plecy, klatkę piersiową i inne
Ola Żebrowska: „Zostałam wychowana w katolickiej rodzinie i nie śmiałabym mówić drugiej kobiecie, co ma robić”

Młode jabłka i agrest… Teraz jest ich czas. Ale jeśli chcecie zachować letnie aromaty na zimę, zróbcie owocowe chutneye. Podkręcimy ich smak przyprawami – oto 3 chutneye z charakterem!

Mamy dla was nowe kompozycje wykorzystujące sezonowe owoce: młode jabłka, czereśnie i agrest.

Warto przygotować sobie kilka takich słoiczków na teraz i na zimniejsze miesiące. Dlaczego? Chutney to taka „kropka nad i”, dodatek sprawdzający się w wielu daniach obiadowych, przekąskach, na kanapkach, na grillu czy też pikniku. Słodko-kwaśne nuty tych przetworów rewelacyjnie dopełniają wiele potraw. Znajdą także fanów wśród osób, które nie przepadają za słodkimi przetworami, a mają ochotę zamknąć na dłużej smak letnich owoców.

I to nie tylko dla wspaniałego smaku, ale też wielu cennych składników.

Jabłka doskonale wpłyną na nasze trawienie i uzupełnią w codziennej diecie witaminy C, B, E oraz K. Słodkie, soczyste czereśnie to sposób na piękną cerę i dostarczenie sobie dużych ilości potasu, jodu oraz magnezu. Agrest jest bogaty w luteinę, która korzystnie wpływa na nasz wzrok. Te małe kuleczki działają także pozytywnie na nasz układ trawienny oraz moczowy, pomagają w odkwaszaniu organizmu.

Gotowi na owocową rewolucję?

Słodki chutney z młodych jabłek z kardamonem

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki:

– 1 kg wczesnych jabłek, np. papierówka lub antonówka
– 10 strąków kardamonu
– 6 łyżek syropu klonowego lub daktylowego albo ksylitolu lub 1 szklanka rodzynek
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– 1/2 szklanki wody
– 2 duże cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek czarnego pieprzu lub duża szczypta mielonego
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1–2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, wydrążamy i kroimy w kostkę (obieranie ich jest opcjonalne). Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, przygotowujemy wszystkie przyprawy, a strąki kardamonu lekko rozgniatamy w moździerzu lub płaską stroną noża. Grzejemy olej w garnku, dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy kilka minut. Po tym czasie dorzucamy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy 50–60 minut, aż jabłka się rozpadną i większość płynu wyparuje, od czasu do czasu należy wszystko dokładnie przemieszać. Studzimy, przekładamy do słoików/pojemników i przechowujemy w lodówce do pięciu dni, a resztę pasteryzujemy lub mrozimy na kilka miesięcy.

Pikantny chutney z czereśni z czarnym pieprzem i rozmarynem

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Składniki (na ok. 800 g gotowego chutneya):

– 1 kg czereśni
– 1 duża czerwona cebula
– 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego
– 4 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu lub 1/2 mielonego
– 1/4 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
– 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1­–2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czereśnie myjemy i drylujemy. Siekamy cebulę, przygotowujemy wszystkie przyprawy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego rozgniatamy w moździerzu. W dużym i wysokim garnku grzejemy olej, dodajemy cebulę, smażymy kilka minut. Dorzucamy resztę składników, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu 50–60 minut, po czym częściowo miksujemy. Przelewamy do słoików/pojemników, przechowujemy w lodówce do pięciu dni lub pasteryzujemy albo mrozimy na dłuższe przechowywanie.

Korzenny chutney z agrestu

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Składniki (na ok. 600 g gotowego chutneya):

– 1 kg agrestu (kolor dowolny lub 2 mieszane razem)
– 1/4 szklanki octu jabłkowego (60 ml)
– 4 łyżki syropu daktylowego lub 1 szklanka rodzynków albo suszonych daktyli
– 1 duża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oleju
– 2 liście laurowe
– 1 laska cynamonu
– 5 goździków w całości
– 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Myjemy agrest. Przygotowujemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek na oleju. Po kilku minutach dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w dużym i wysokim garnku bez przykrycia ok. 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy więcej syropu, jeśli wolimy, aby chutney był bardziej słodki. Przelewamy do słoików/pojemników i przechowujemy w lodówce do pięciu dni albo pasteryzujemy/mrozimy na dłuższe przechowywanie.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel

Kiszony kalafior

Kiszony kalafior – przepis, wartości odżywcze. Jest zdrowy?

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Jak przechowywać warzywa i owoce latem oraz na zimę?

Owsianka w batonach – idealna jako pierwszy posiłek dnia

Potrawy z jarmużu: przepisy, jak przyrządzić, właściwości

Czosnek marynowany – właściwości. Przepis na czosnek w occie

Pietruszka – jakie ma witaminy, co zrobić z natki pietruszki?

tymianek

Top 7 ziół na poprawę odporności. Pomogą przegnać przeziębienie i zwalczyć infekcję

Banan

Mama Chemik: powinniśmy unikać dotykania rękami skórek bananów!

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Muesli/iStockphoto

Muesli – szczęście w proszku. 3 pomysły na zdrowe śniadanie

7 pomysłów na dynię. Sprawdź smakowite przepisy

Cebula dymka – sadzenie i uprawa. Przepis na zupę z dymką

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

owoce i warzywa

Koktajl z awokado – przepis na najzdrowsze koktajle

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Co zjeść przed treningiem? Stek wołowy z frytkami z batatów i pastą z awokado

Koniec z ciągłą walką z kilogramami. Poznaj energizującą dietę

Co pić latem? Sprawdź nasz miniprzewodnik po letnich napojach

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Na czym rosną banany i jakie są ich wartości odżywcze?

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.