Przejdź do treści

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
8 rzeczy, które trzeba wiedzieć o fast foodach
8 rzeczy, które powinnaś wiedzieć o fast foodach
kobieta trenuje jogę
Po treningu odczuwasz ból? Fizjoterapeutka wyjaśnia, co w takiej sytuacji powinnaś zrobić
Przeziębienie, a może coś więcej? Jak rozpoznać czy to nie grypa?
dziewczyna w płaszczu przeciwdeszczowym
Czujesz, że dopada cię przeziębienie? Weź cynk!
7 sytuacji, w których warto odmówić seksu

Młode jabłka i agrest… Teraz jest ich czas. Ale jeśli chcecie zachować letnie aromaty na zimę, zróbcie owocowe chutneye. Podkręcimy ich smak przyprawami – oto 3 chutneye z charakterem!

Mamy dla was nowe kompozycje wykorzystujące sezonowe owoce: młode jabłka, czereśnie i agrest.

Warto przygotować sobie kilka takich słoiczków na teraz i na zimniejsze miesiące. Dlaczego? Chutney to taka „kropka nad i”, dodatek sprawdzający się w wielu daniach obiadowych, przekąskach, na kanapkach, na grillu czy też pikniku. Słodko-kwaśne nuty tych przetworów rewelacyjnie dopełniają wiele potraw. Znajdą także fanów wśród osób, które nie przepadają za słodkimi przetworami, a mają ochotę zamknąć na dłużej smak letnich owoców.

I to nie tylko dla wspaniałego smaku, ale też wielu cennych składników.

Jabłka doskonale wpłyną na nasze trawienie i uzupełnią w codziennej diecie witaminy C, B, E oraz K. Słodkie, soczyste czereśnie to sposób na piękną cerę i dostarczenie sobie dużych ilości potasu, jodu oraz magnezu. Agrest jest bogaty w luteinę, która korzystnie wpływa na nasz wzrok. Te małe kuleczki działają także pozytywnie na nasz układ trawienny oraz moczowy, pomagają w odkwaszaniu organizmu.

Gotowi na owocową rewolucję?

Słodki chutney z młodych jabłek z kardamonem

Składniki:

– 1 kg wczesnych jabłek, np. papierówka lub antonówka
– 10 strąków kardamonu
– 6 łyżek syropu klonowego lub daktylowego albo ksylitolu lub 1 szklanka rodzynek
– 1/4 szklanki octu jabłkowego
– 1/2 szklanki wody
– 2 duże cebule
– 2 ząbki czosnku
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek czarnego pieprzu lub duża szczypta mielonego
– 1/4 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1–2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, wydrążamy i kroimy w kostkę (obieranie ich jest opcjonalne). Siekamy cebulę, wyciskamy czosnek, przygotowujemy wszystkie przyprawy, a strąki kardamonu lekko rozgniatamy w moździerzu lub płaską stroną noża. Grzejemy olej w garnku, dodajemy cebulę z czosnkiem i smażymy kilka minut. Po tym czasie dorzucamy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy 50–60 minut, aż jabłka się rozpadną i większość płynu wyparuje, od czasu do czasu należy wszystko dokładnie przemieszać. Studzimy, przekładamy do słoików/pojemników i przechowujemy w lodówce do pięciu dni, a resztę pasteryzujemy lub mrozimy na kilka miesięcy.

Pikantny chutney z czereśni z czarnym pieprzem i rozmarynem

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Składniki (na ok. 800 g gotowego chutneya):

– 1 kg czereśni
– 1 duża czerwona cebula
– 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1/4 łyżeczki suszonego
– 4 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 1 szklanka wody
– 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu lub 1/2 mielonego
– 1/4 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
– 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– 1­–2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Czereśnie myjemy i drylujemy. Siekamy cebulę, przygotowujemy wszystkie przyprawy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego rozgniatamy w moździerzu. W dużym i wysokim garnku grzejemy olej, dodajemy cebulę, smażymy kilka minut. Dorzucamy resztę składników, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu 50–60 minut, po czym częściowo miksujemy. Przelewamy do słoików/pojemników, przechowujemy w lodówce do pięciu dni lub pasteryzujemy albo mrozimy na dłuższe przechowywanie.

Korzenny chutney z agrestu

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Składniki (na ok. 600 g gotowego chutneya):

– 1 kg agrestu (kolor dowolny lub 2 mieszane razem)
– 1/4 szklanki octu jabłkowego (60 ml)
– 4 łyżki syropu daktylowego lub 1 szklanka rodzynków albo suszonych daktyli
– 1 duża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka oleju
– 2 liście laurowe
– 1 laska cynamonu
– 5 goździków w całości
– 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej
– szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Myjemy agrest. Przygotowujemy wszystkie przyprawy. Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek na oleju. Po kilku minutach dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy w dużym i wysokim garnku bez przykrycia ok. 1 godziny, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy więcej syropu, jeśli wolimy, aby chutney był bardziej słodki. Przelewamy do słoików/pojemników i przechowujemy w lodówce do pięciu dni albo pasteryzujemy/mrozimy na dłuższe przechowywanie.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Szczotkując ciało na sucho, przyspieszamy samooczyszczanie się organizmu. W czasie szczotkowania wykonywany jest peeling, a z organizmu szybko zostają usunięte toksyny”

Ruby Rose: tylko ty wiesz, jaką osobą się urodziłaś i musisz być wolna, by być sobą

„Uwielbiam dzieci i to, co robię, to jest dla tych dzieci, co już chodzą po ziemi i dla tych, które przyjdą na świat. Ale sama nie chcę mieć dziecka. W jakim świecie miałoby żyć?” – mówi Monika Sadkowska, działaczka na rzecz klimatu i praw obywatelskich

„Moje porody były na tyle piękne, że gdy zaczynałam o nich opowiadać, otoczenie brało mnie za dziwoląga” – mówi Beata Meinguer, hipnodula

Zainteresują cię również:

Dyniowy dżem – słodycz bez cukru. Pyszne uroki jesieni!

Makaron orkiszowy – poznaj jego właściwości i wypróbuj świetny przepis

Jesień to nie wymówka. Jedz zdrowo przez cały rok!

Śliwki pod orzechową kruszonką, czekoladowe mleko z orzechów laskowych, makaron z orzechowym sosem. Jesień po prostu smakuje orzechami!

Tarta z jesiennymi owocami

Przepis na tartę z jesiennymi owocami – rozkosz dla podniebienia!

banan

Banan – niekwestionowany król owoców. Co czyni go wyjątkowym i jakie ma właściwości?

3 razy wrap

Znudziły ci się zwykłe kanapki? Zrób sobie wrapy. Proponujemy 3 niebanalne przepisy

Dyniowe pankejki

Dyniowe pankejki. Posypane orzechami laskowymi i polane syropem klonowym smakują obłędnie!

Wek na przeziębienie: syrop z malin

Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku

Przepisy z owocu czarnego bzu – poznaj trzy wyjątkowe propozycje

Wegeburgery z prawdziwkami

Ciasto czekoladowe z buraka

Czekoladowe ciasto z burakami. Słodkie, ale bardzo zdrowe

Chutney na trzy nowe sposoby

Chutney na trzy nowe sposoby. Z marchewki, papryki i buraka. Będzie warzywnie!

dyniowe ciastka owsiane

Dyniowe ciastka owsiane. Bez glutenu i rafinowanego cukru. Samo zdrowie!

Soki owocowe – czy można je przedawkować? Wyjaśnia dietetyczka

3 wariacje na temat cukinii

Komu owoce mogą szkodzić?

pasta z bakłażana

Baba ghanoush – pasta z bakłażana. Smakuje tak, jak wygląda!

unsplash.com

Superfruits prosto z polskiego sadu! Po które warto sięgać?

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

Zupa kurkowa z soczewicą i batatem

sałatka z bakłażanem i granatem

Sałatka z bakłażanem i granatem

Z cholesterolem walcz dietą

Z cholesterolem walcz dietą

Roladki bakłażanowe

Przepis na fit roladki bakłażanowe

minipizze z żurawiną

Minipizze z żurawiną i camembertem. Domownicy będą prosili o dokładkę

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kobieta trzyma w ręce miniaturę nienarodzonego dziecka

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

ucho kobiety

Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą? Skuteczne domowe sposoby na zatkane ucho

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.