Przejdź do treści

3 szybkie przepisy na owocowe śniadanie

Owocowe śniadanie
Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ćwicz kręgosłup - to proste!
Oto 7 ćwiczeń, za które twój kręgosłup ci podziękuje. Wystarczy niewiele, by poczuć znaczną różnicę
„Hashimoto nie jest wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej”. O zależności pomiędzy hashimoto a dietą eliminacyjną, rozmawiamy z endokrynolożką i dietetyczką
Wiosenna pizza na zielonym spodzie
kobieta nurkująca w wodzie
Freediving – podwodna medytacja
lekarka Małgorzata Ponikowska
„Selen to czarny koń wśród suplementów w chorobie Hashimoto”. Lekarka Małgorzata Ponikowska o wspomaganiu chorób tarczycy selenem

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. A dzień można zacząć owsianką, jajkiem na miękko z kiełkami, modnym puddingiem z nasion chia albo owocami. Owocowe śniadanie to strzał w dziesiątkę, bo rano nasze żołądki najlepiej radzą sobie z trawieniem surowych produktów.

Surowe owoce to najszybszy i najzdrowszy z fast foodów. Nie ma chyba szybszego sposobu na śniadanie niż kilka obranych bananów połączonych z obfitą garścią sezonowych jagód, borówek, malin lub z kawałkami fig, na które akurat jest pora. Świetnie sprawdzi się też owocowy koktajl. Właśnie rano warto przyjąć tę większą część z zalecanej dziennej dawki owoców i warzyw. Przyswoimy mnóstwo witamin w ich najbardziej naturalnej formie.

Takie poranne owocowe doenergetyzowanie pomaga już po kilku dniach ograniczyć potrzebę picia kawy i podjadania słodyczy. Pamiętajcie jednak, żeby do torby zapakować jakąś przekąskę na drugie śniadanie, bo jego pierwsza część zostanie szybciutko strawiona.

Owsianka rządzi!

Jeśli rano zjecie owoce, na drugie śniadanie polecam np. sałatkę z tofu, prażonymi pestkami słonecznika, rukolą i pomidorkami cherry w sosie mango. Taki posiłek wygląda bardzo zachęcająco, smakuje wyśmienicie, nasyci i doda energii na kolejne godziny pracy, a przy tym jest prosty w przygotowaniu – mówi Monika Areczuk, dietetyczka z DietKlinika.

Błonnik i dobre cukry

Jeżeli uważacie na cukier, pamiętajcie, że fruktoza z owoców to coś zupełnie innego niż cukier rafinowany. Dojrzałe, słodkie owoce są jak najbardziej pełnowartościowe i pochodzące z nich węglowodany są łatwo przyswajalną odżywką dla naszych komórek. Docenią to (i prawdopodobnie już dobrze wiedzą) szczególnie biegacze i biegaczki. ‒ Glukoza i fruktoza szybko ulegają strawieniu i opuszczają żołądek już po mniej więcej 30 minutach. Cukry proste są paliwem dla naszego mózgu, dlatego śniadanie, w którym są świeże owoce, sprawi, że będziemy mieć więcej energii i łatwiej będzie nam się skoncentrować. Wbrew obiegowej opinii owoce wcale nie są wysokokaloryczne. Są za to znakomitym źródłem witamin, składników mineralnych, a także flawonoidów, które mają działanie przeciwzapalne, uszczelniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają procesom starzenia – mówi Monika Areczuk.

 

Owoce mają mnóstwo błonnika, dlatego działają oczyszczająco i pomagają nam pozbyć się zalegających resztek grzesznej pizzy z piątkowej nocy. Jedzenie owoców na śniadanie nie sprawi, że przytyjemy. Nawet jeżeli zjemy ich naprawdę mnóstwo! Na śniadanie można spokojnie zjeść połówkę arbuza, kilka średnich bananów (dojrzałych, czyli w brązowe kropki), kilogram nektarynek lub brzoskwiń i tyle jabłek i gruszek, ile uda nam się zmieścić w brzuchu. Oczywiście najzdrowiej takie śniadanie ułożyć z owoców sezonowych.

Owocowe śniadanie wystarczy jeść przez tydzień, żeby zauważyć zmianę w samopoczuciu. Po dwóch tygodniach już nie wrócicie do bajgli z kawą.

Propozycja I: Jesienna owsianka z figami

Składniki:

– dwa dojrzałe banany pokrojone w plasterki
– świeża (lub po sezonie suszona) figa pokrojona w ćwiartki
– garść winogron (najlepiej ciemnych i drobnych)
– garść suszonej morwy

Wszystkie składniki łączymy z mlekiem roślinnym (może być migdałowe) i prażonymi płatkami owsianymi. Gotowe!

Propozycja II: Koktajl owocowy

Składniki:

– 1 dojrzały banan
– 0,5 szklanki jagód
– 0,5 szklanki malin
– garść świeżego jarmużu
– 1 szklanka mleka migdałowego
– 1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Wszystkie składniki wystarczy zmiksować w blenderze i gotowe!

Maja Święcicka – dziennikarka, blogerka. Mówi o sobie tak: „Praktykuję codzienność i lubię myśleć, że robię to z pasją, a wiem, że z przyjemnością. Interesuje mnie wiele tematów – począwszy od duchowości, psychologii i seksu, poprzez podróże, sport (konkretnie wspinaczkę), wpływ diety na nasze zdrowie (fizyczne i psychiczne) aż do designu, ekologicznych technologii i nowatorskich rozwiązań. Staram się pamiętać, że jedyną osobą, na którą będą skazana przez całe życie, jestem ja sama. Dlatego stram się siebie dobrze poznać, no i dobrze traktować…”

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

jedzenie w torebkach

Co każdy dietetyk chciałby, żebyś wiedziała o zdrowym odżywianiu

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Granolowe śniadanie. Rozkosz dla podniebienia i uciecha dla oczu

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Pięć sposobów aby zepsuć sobie poranek

Pięć kroków aby początek dnia uczynić jeszcze trudniejszym. Sobie i dzieciom

Przepis na zdrowe śniadanie – koktajl ze spiruliną

Przepis na serowe placuszki z figą

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

Zdrowe śniadanie do szkoły: orkiszowy omlet plus sok marchwiowy

Sprawdź, co masz na talerzu. Źle dobrana dieta może być powodem irytacji

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy

Czego nie warto robić na pusty żołądek

Nie tylko picie kawy czy gazowanych słodkich napojów. Sprawdź czego jeszcze nie warto robić na pusty żołądek

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

kobieta smaruje naleśnika masłem obok stoi miska z granolą,kubek z kawą oraz połówka pomarańczy

Jedziesz już do pracy a jesteś tylko „na kawie”? Dietetyczka podaje nam kilka powodów, dla których jutro zjesz grzecznie kanapkę!

Śniadaniowa miska zdrowia

Śniadaniowa miska zdrowia – bogactwo witamin na początek dnia

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Pancakes orkiszowo-orzechowe. Rozkosz dla podniebienia!