Przejdź do treści

Owsianka w wersji wytrawnej

Owsianka w wersji wytrawnej
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Gosia Włodarczyk
Czy twój brzuch przypomina balon? To nie musi być „ciąża spożywcza”. Sprawdź, co może ci dolegać
Czarny bez – sprawdź jakie pyszne rzeczy możesz z niego zrobić
Pierwsza transpłciowa, niepełnosprawna modelka z porażeniem mózgowym na wybiegu. Kolejny przełom w świecie mody!
Fot: Unsplash
Czym (i dla kogo) jest NEAT, czyli spontaniczna aktywność fizyczna? Dietetyczka wyjaśnia
leki a alkohol
Przyjmujesz leki na alergię i zamierzasz wypić lampkę wina? Sprawdź, co mówi alergolog

Owsianka to świetny i szybki sposób na zdrowe rozpoczęcie każdego dnia. Zwykle do płatków dodajemy owoce, miód albo orzechy. A co powiesz na wytrawną owsiankę? Zamiast typowych płatków owsianych użyliśmy kaszy bulgur. Dodaliśmy miękkie, dojrzałe awokado, chrupiącą rzodkiewkę oraz delikatnego łososia. Całość wzbogacają kolendra i czarnuszka. Pycha!

O kaszach świat na chwilę zapomniał. Na szczęście to już przeszłość i od jakiegoś czasu zaczynamy doceniać ich walory smakowe i wartości odżywcze. Bulgur jest jedną z najstarszych kasz. Pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Ma niski indeks glikemiczny, wysoką zawartość białka, błonnika i małą ilość tłuszczu. Brzmi idealnie? To nie wszystko. Oprócz tego zapewnia sytość na kilka godzin, zawiera chrom, żelazo, wapno, magnez i kwas foliowy. Jest bogata w witaminy z grupy B.

Awokado coraz częściej występuje na polskich talerzach. To bardzo dobrze, bo jest superzdrowe! Przede wszystkim jest znane z zawartości zdrowego tłuszczu. Obniża poziom cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi, zawiera błonnik i mnóstwo witamin.

 

Łosoś zawiera zdrowe tłuszcze i witaminy. Jeśli wolisz inną rybę wędzoną, możesz spróbować z makrelą albo pstrągiem. Sprawdź bulgurową owsiankę w wersji wytrawnej i odmień swoje śniadanie!

Wytrawna owsianka z kaszy bulgur

Zdjęcie: masz.talerz

Wytrawna owsianka – składniki (dla dwóch osób):

– ok. 14 łyżek kaszy bulgur
– jedno awokado
– 6 rzodkiewek
– kilka plasterków łososia wędzonego
– kilka kropel soku z cytryny
– kilka listków świeżej kolendry
– szczypta czarnuszki
– szczypta soli

Wytrawna owsianka – przygotowanie:

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, dodaj szczyptę soli. Awokado obierz i pokrój w plasterki, tak samo zrób z rzodkiewkami. Łososia porwij na kawałki. Ugotowaną kaszę podawaj z awokado, łososiem, rzodkiewkami, szczyptą soli, czarnuszką i świeżą kolendrą. Całość skrop sokiem z cytryny.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Pary homoseksualne są rodzicami bardzo odpowiedzialnymi. Ich miłość jest taka sama jak heteroseksualnych rodziców. Ale mają więcej niepokoju” – mówi psychoterapeutka Agnieszka Gudzowaty

„Nie powinny odkładać ciąży kobiety ze schorzeniami ginekologicznymi – endometriozą, zaburzeniami endokrynologicznymi, na przykład zespołem policystycznych jajników” – mówi prof. Marzena Dębska

„Zajęcia jogi śmiechu działają jak masaż twarzy, a przecież śmiech prostuje opadające kąciki ust. Po co myśleć o zmarszczkach? Ważniejsze jest życie pełne radości” – mówi Piotr Bielski, jogin śmiechu

„Ja nie lubię swojego brzucha. Mam sobie wmawiać, że jest zajebisty, jak nie jest? Ale nie jest tak słaby, żebym miała się go bardzo wstydzić i nie wychodzić na plażę” – mówi Ewa Zakrzewska, modelka plus size

Zainteresują cię również:

Chia fresca - lemoniada z nasionami chia

Chia fresca – lemoniada z nasionami chia. Na upały idealna!

Bruschetta z brzoskwiniami

Bruschetta z brzoskwiniami

Sezon na truskawki w pełni. Oto przepis na pyszne bułeczki z tymi owocami

Wegetariańskie leczo - papryka górą!

Przepis na wegetariańskie leczo z papryką

Mrożone batony z malinami

Idealny na upał: napój herbaciany. Nawilży, schłodzi ciało i nasyci

Sałatka z pomidorów z melasą z granatów

Kisiel brzoskwiniowy z ksylitolem. Idealny na letnie wieczory

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami. Idealna przekąska na letni wieczór

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Idealny na upał: koktajl brzoskwiniowy

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Idealny na upał: napój arbuzowy

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Mrożone tartaletki z awokado

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Krakersy – chrupnij sobie!

Przepis na domowe krakersy ziołowe. Chrupnij sobie na zdrowie!

Truskawkowo-malinowe smoothie bowl. Zafunduj sobie moc witamin na śniadanie!

Bruschetta z truskawkami

Bruschetta z truskawkami. Idealny sposób, aby dobrze zakończyć dzień!

Tajska zupa rybna z łososiem. Alternatywa dla rosołu

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Malinowe batony z kwaskową nutą. Przekąska idealna na śniadanie, na deser czy przejażdżkę rowerową