Przejdź do treści

Pancakes z herbatą matcha

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Fryzjerka znalazła dziwną plamkę na jej głowie. Okazało się, że po 13 latach ma nawrót raka
szczepionka
Grypa – dlaczego się szczepimy?
Marihuana leczy raka. Mit czy prawda?
Mama i stetoskop
Mama i stetoskop: Nie wierzcie we wszystko co znajdziecie w internecie. Jeśli jest coś, co was nurtuje, to pytajcie lekarzy
Niepożądany odczyn poszczepienny. Jak często występuje?

Pancakes można jeść na słodko, na słono, z różnymi dodatkami. W Kanadzie jada się je z boczkiem, polane syropem klonowym. My proponujemy je w wersji zielonej – z dodatkiem sproszkowanej herbaty matcha. Wyglądają i smakują doskonale!

Takie naleśniki po pierwsze, sycą, a po drugie – pobudzają, bo herbata matcha ma takie właśnie właściwości.

Szaleństwo na herbatę matcha trwa od kilku lat i wygląda na to, że tak szybko się nie skończy. To dobrze, bo ma ona niezwykłe wartości odżywcze. Matchę przede wszystkim ceni się za zawartość przeciwutleniaczy. Ma działanie regeneracyjne, pobudzające, odchudzające, antywirusowe i przeciwnowotworowe. Oprócz tego ma dobry wpływ na serce i układ krążenia. Zapobiega rozwojowi cukrzycy, otyłości, nadciśnieniu i nowotworom. Herbata ta działa spokojnie pobudzająco na organizm. Co oznacza, że go pobudza, ale stopniowo, oraz pozwala uniknąć nagłego spadku energii. Jedna filiżanka herbaty dostarcza niemalże tyle samo kofeiny co jedna filiżanka kawy. Oprócz tego picie herbaty matcha relaksuje organizm, zmniejsza stres, ale pozwala zachować czujność umysłu. Matcha jest najzdrowszą z zielonych herbat.

Do zielonych pankejków nie dodamy cukru. Użyjemy mąki orkiszowej, oleju kokosowego i jogurtu naturalnego. Danie wzbogacimy pieczonymi gruszkami, syropem klonowym i płatkami migdałowymi. Jaki jest jeszcze plus przygotowania takiego posiłku? Robi się go bardzo szybko!

Składniki:

– 2 łyżki herbaty matcha
– 200 g mąki orkiszowej
– 2 jajka
– 150 g mleka ryżowego
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– łyżka ekstraktu z wanilii
– 100 g jogurtu naturalnego
– 30 g oleju kokosowego (plus do smażenia i pieczenia)
– jedna gruszka
– syrop klonowy
– płatki migdałowe
– szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Do miski wbij jajka.

przepis na pankejki z maki orkiszowej

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj mleko, rozpuszczony ostudzony olej kokosowy oraz jogurt.

przepis na pankejki z matcha

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Nie zapomnij o wanilii. Zmiksuj. Dodaj szczyptę soli, przesianą mąkę, proszek, sodę i herbatę matcha.

przepis na pancakes z matcha

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Połącz składniki, aż uzyskasz gładką masę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego i za pomocą łyżki nakładaj ciasto tak, aby powstawały placuszki. Smaż, aż na cieście pojawią się pęcherze, wtedy delikatnie przełóż placuszek na drugą stronę i smaż, aż ładnie się zarumieni. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Gruszkę umyj i pokrój w plasterki. Polej odrobiną oleju kokosowego i posyp gałką. Piecz przez 10–15 minut. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Placuszki podawaj z gorącymi gruszkami, posypane płatkami i polane syropem. Jedz od razu.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado

Podwójnie orzechowe ciasto