Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pasta baba ghanoush z domowymi krakersami

Pasta baba ghanoush z domowymi krakersami
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Pasta baba ghanoush nie należy do najpiękniejszych, ale na pewno jest pyszna, sycąca i zdrowa. Fanów wieczornego podjadania na pewno ucieszy fakt, że zaserwujemy ją z chrupiącymi i zdrowymi krakersami z pestek i nasion. Będzie smacznie i wegańsko!

Podstawowym składnikiem pasty baba ghanoush jest bakłażan, zwany często oberżyną. Ciekawostką jest, że z botanicznego punktu widzenia nasz bohater jest owocem, a nie warzywem. Jest doskonały dla osób odchudzających się, bo aż w 90% składa się z wody. Jest niskokaloryczny. Oprócz tego uchodzi za świetne źródło błonnika. Poprawia przemianę materii i ma dobry wpływ na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu oraz ma właściwości oczyszczające. Zawiera witaminy z grupy A, C, E i K. Jest bogaty w żelazo, wapń, fosfor, cynk i sód.

Nasza pasta plus krakersy to przepis na udany chrupiący wieczór!

Składniki na pastę:

- jeden duży bakłażan
- 15 g pasty tahini
- 3 łyżki oleju z pestek dyni
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
- 3/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Bakłażany zawiń w folię do pieczenia i piecz, aż będą zupełnie miękkie w środku. Wyłącz piekarnik, a bakłażany zostaw w nim, aż ostygną. Wyjmij miąższ. Za pomocą widelca rozgnieć na pastę. Dodaj resztę składników. Wymieszaj. Posyp natką pietruszki.

Składniki na krakersy:

- pół szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki gryczanej
- pół szklanki pestek dyni
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 4 łyżki sezamu
- 3 łyżki nasion chia
- 3 łyżki maku
- porządna szczypta soli
- 4 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Wszystkie składniki umieść w misce. Wymieszaj dokładnie i przełóż na papier do pieczenia. Przykryj drugim kawałkiem papieru i rozwałkuj na cienki plaster. Włóż do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, aż krakersy będą sztywne na tyle, aby przełożyć je na drugą stronę i piec kolejne 30 minut. Pozostaw do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Połam i jedz z pastą.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Pasta z fasoli - polski hummus

Choć wiosna już właściwie w rozkwicie, na polskie nowalijki musimy jeszcze poczekać. Z pomocą w trudnych...
Choć wiosna już właściwie w rozkwicie, na polskie nowalijki musimy jeszcze poczekać. Z pomocą w trudnych chwilach nadciąga ona – bohaterska fasola. A konkretnie jej biała odmiana ‒ Piękny Jaś.

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Każdy lubi czasem coś pochrupać. Przed telewizorem, przy dobrym filmie lub na imprezie. Wiadomo, że...
Każdy lubi czasem coś pochrupać. Przed telewizorem, przy dobrym filmie lub na imprezie. Wiadomo, że tradycyjne chipsy to samo zło, dlatego zdrowe chrupacze najlepiej zrobić samemu. Chrupki z ciecierzycy, pieczone warzywa, frytki… Czego my tu nie mamy!

Caponata, czyli… bigos po włosku!

Caponata to inaczej sycylijski bigos. I jak to w przypadku tradycyjnych przepisów bywa, jest ich wiele...
Caponata to inaczej sycylijski bigos. I jak to w przypadku tradycyjnych przepisów bywa, jest ich wiele i różnią się zarówno zestawem składników, jak również ich proporcjami. Zawsze jednak wspólny mianownik tworzy niezrównany duet – pomidory i bakłażany!

Bakłażan nieźle nadziany

Nazywany gruszką miłości - fioletowy, a jesienią niemalże czarny: bakłażan. Miksowany na pastę lub grillowany...
Nazywany gruszką miłości - fioletowy, a jesienią niemalże czarny: bakłażan. Miksowany na pastę lub grillowany w plastrach. Tym razem jednak nafaszerujemy go dynią i jarmużem – przekonajcie się, że to sezonowy strzał w dziesiątkę!