Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pasta kanapkowa na jesień - warzywna

Pasta kanapkowa na jesień - warzywna
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Tę pastę polubią chyba wszyscy! Jest sycąca, wyrazista w smaku, oszczędna w przygotowaniu i dobrze się przechowuje. I pomyśleć, że te popularne warzywa ‒ marchew, seler, por, pietruszka – można doprawić tak, że chce się jeść bez końca...

Marchewka to skarbnica beta-karotenu. Ale nie tylko. Jest bogata w witaminy z grupy C, B, E, K, a także w ryboflawinę i kwas foliowy. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, sód, cynk oraz magnez. Regularne jedzenie marchewki dobrze wpływa na wzrok, wygląd skóry i serce.

Nasz kolejny bohater ‒ seler ‒ zawiera aż dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy. Poza tym jest kopalnią fosforu, wapnia, cynku i potasu. Seler ma działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i rozkurczające. Działa moczopędnie. Jest niskokaloryczny, ale pobudza apetyt. Oczyszcza organizm z toksyn oraz obniża ciśnienie tętnicze. Podobnie jak marchewka dobrze wpływa na pracę serca i wygląd skóry.

Pietruszka jest bogata w witaminę A, C, PP i K. Oprócz tego zawiera żelazo, flawonoidy oraz wapń, magnez i potas. Dobra wiadomość dla kobiet cierpiących na bóle menstruacyjne ‒ korzeń pietruszki łagodzi bóle i działa rozkurczająco. Oprócz tego ma działanie moczopędne, więc pomaga przy zapaleniu pęcherza. Usprawnia pracę nerek i reguluje ciśnienie krwi. Poprawia koncentrację i dobrze wpływa na układ nerwowy.

Pasta z warzywami w roli głównej w niczym nie będzie przypominać sałatki jarzynowej z ciocinych imienin. Wyjątkowy smak uzyskamy dzięki przyprawom – jedzcie na zdrowie!

Jesienna pasta kanapkowa - z warzyw

przepis na paste kanapkowa warzywna

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- 1 korzeń pietruszki
- 4 średniej wielkości marchewki
- połowa selera
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki miodu
- olej rzepakowy
- połowa pora
- 2 cm imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki garam masali
- sól i pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- gałązka rozmarynu
- pestki dyni
- woda

Przygotowanie:

Pietruszkę, marchewkę, seler obierz, umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Pora pokrój w krążki, a czosnek rozgnieć nożem. Wszystkie warzywa włóż do żaroodpornego naczynia, polej olejem, miodem i szczyptą soli. Dodaj gałązkę rozmarynu. Piecz w temperaturze 200 stopni, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Czosnek wyciśnij z łupinki i razem z warzywami umieść w mikserze. Dodaj wszystkie przyprawy, wlej ok. 1/3 szklanki wody i miksuj, aż uzyskasz gładką masę. Jeśli pasta jest za gęsta, dolej jeszcze odrobinę wody. Pastę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku. Podawaj na ciemnym pieczywie z pestkami dyni. Bez chleba też smakuje doskonale!


 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Pasta kanapkowa na jesień - z burakiem

Chociaż gości na naszych stołach od dawna, zaczynamy go doceniać i chwalić na nowo. Chętnie pijemy z...
Chociaż gości na naszych stołach od dawna, zaczynamy go doceniać i chwalić na nowo. Chętnie pijemy z niego soki i zakwas, bo wiemy, że burak to samo zdrowie! My proponujemy prosty przepis na pastę z pieczonego buraka, z dodatkiem bryndzy.

Dzień pod znakiem selera

Już dawno seler przestał być ubogim krewnym marchewki kończącym tylko w rosole. Nareszcie go doceniamy!...
Już dawno seler przestał być ubogim krewnym marchewki kończącym tylko w rosole. Nareszcie go doceniamy! I dlatego zrobimy sobie selerowy dzień. Na śniadanie pyszna pasta z orzechami, na obiad frytki jak marzenie, a na kolację – lasagne. We wszystkich trzech odsłonach seler smakuje doskonale.

Pasta kanapkowa na jesień - z pieczonej papryki

Są takie dni, zwłaszcza jesienią, kiedy w ogóle nie mamy ochoty gotować....
Są takie dni, zwłaszcza jesienią, kiedy w ogóle nie mamy ochoty gotować. Chcemy zjeść już, teraz, bez kombinowania. W takich chwilach najlepiej sprawdzają się te dania, które przygotowuje się szybko, albo takie, które zrobiliśmy dzień wcześniej. Sposób? Domowa pasta z sezonowych warzyw. Będzie zdrowo i pysznie, obiecujemy!

Bruschetta z figami

Bruschetta ‒ słynna włoska przekąska – kojarzy się z latem, chrupiącym pieczywem, świeżymi pomidorami,...
Bruschetta ‒ słynna włoska przekąska – kojarzy się z latem, chrupiącym pieczywem, świeżymi pomidorami, bazylią, oliwą. Jesienią proponujemy wersję z gorącymi figami, słodkim miodem, rozmarynem, serem niebieskim i orzechami włoskimi. Już nam cieknie ślinka!