Przejdź do treści

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
jerzy sthur ściąga bluzę z napisem rozpacz
Jerzy Stuhr w kampanii dotyczącej nowotworów. „Zdejmij z siebie ciężar diagnozy”
„Tęczowe dzieci”, czyli macierzyństwo po stracie dziecka, niczym słońce wychodzące po burzy. Zobacz galerię dzieci niosących nadzieję
zakochana para
„Nieszczerość tylko pozornie oszczędza komuś przykrości. W rzeczywistości dostarcza jej w nadmiarze, ale z opóźnionym zapłonem”. O szczerości w relacjach rozmawiamy z psycholog Katarzyną Łapińską
Desery
Szefowie kuchni kontra rak piersi. Pink Pudding Challenge promuje zdrowe jedzenie i zapobiega nowotworom
młoda kobieta w czarnych ciuchach stoi na scenie podczas konferencji tedx
„Rak szyjki macicy jest winą chorej” – mocne słowa artystki, której choroba zmieniła życie

Chociaż gości na naszych stołach od dawna, zaczynamy go doceniać i chwalić na nowo. Chętnie pijemy z niego soki i zakwas, bo wiemy, że burak to samo zdrowie! My proponujemy prosty przepis na pastę z pieczonego buraka, z dodatkiem bryndzy.

Z burakami najczęściej kojarzą nam się czerwone dłonie, które brudzą się sokiem przy obieraniu. Albo słynna buraczkowa mamy. Albo świąteczny barszcz! Nadają piękny kolor risotto i gnocchi. Modne stało się wegetariańskie carpaccio z buraka albo kiszonki z tego warzywa. Chętnie dodajemy pieczonego buraka do sałatek.

Mamy dla was inną propozycję ‒ prosty przepis na pastę z tego warzywa. Świetnie smakuje sama jako przekąska, ale jeszcze lepiej odnajduje się na kromce pysznego chleba na zakwasie, posypana czarnuszką i kiełkami jarmużu. Niebo w buzi!

Pastę przygotuj wcześniej, przechowuj ją w lodówce i sięgaj po nią, kiedy nie masz czasu na przygotowanie śniadania, na lunch albo kolację. Zabierz ją ze sobą do pracy lub szkoły. Czujemy, że jak raz spróbujesz, będziesz do niej często wracać.

Co w buraku drzemie? Wszyscy go znamy z bogactwa żelaza. Ale to również źródło antocyjanów, kwasu foliowego, mnóstwa witamin i wartości odżywczych. Regularne spożywanie tych warzyw opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność i układ krwionośny. Oprócz tego obniża ciśnienie krwi, zapobiega anemii oraz dobrze wpływa na obniżenie złego cholesterolu. Co więcej, buraki działają odkrztuśnie, więc warto pić sok z nich podczas kaszlu. Mają działanie krwiotwórcze, poprawiają stan skóry i paznokci. Uwaga na buraki, jeśli macie cukrzycę ‒ mają wysoki indeks glikemiczny!

Łap buraka i do pieca!

Pasta kanapkowa z buraka

Zdjęcie: masz.talerz

Pasta kanapkowa z buraka – składniki:

– 300 g buraków,
– 70 g sera bryndza,
– łyżeczka octu jabłkowego,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– kiełki jarmużu,
– ulubione pieczywo,
czarnuszka,
– sól i pieprz do smaku,
– olej rzepakowy.

Pasta kanapkowa z buraka – przygotowanie:

Buraki dokładnie umyj. Połóż na folii aluminiowej, polej odrobiną oleju i posyp szczyptą soli. Zawiń i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, aż buraki będą miękkie. Jeszcze gorące wyjmij z pieca, włóż do miski i zawiń ją szczelnie przezroczystą folią spożywczą. Poczekaj 10‒15 minut. Dzięki temu skórka z buraków z łatwością odejdzie od warzywa. Po tym czasie obierz buraki i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w blenderze, dodaj ser, ocet i płynny olej kokosowy. Miksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli pasta jest za gęsta, dolej jeszcze oleju kokosowego albo odrobinę wody. Pastę podawaj na ulubionym pieczywie z czarnuszką i kiełkami. Przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Bruschetta z serem halloumi

Bruschetta z serem halloumi – oto prawdziwe śniadanie mistrzów

Sałatka z fenkułem i pomarańczą – prawdziwa bomba witaminy C

Kochamy krupnik! Wybrałyśmy najlepsze przepisy na pyszną zupę w nowej odsłonie

Batatowe ciastka z pomarańczową nutą – przygotujesz je błyskawicznie

Tarta kokosowo-ananasowa – trochę egzotyki zimową porą

Serniczki na zimno z awokado

Seler to samo dobro. Sprawdźcie zatem przepis na selerowy krem z czarnuszką

Detoksowa zupa miso z warzywami – Japończycy wiedzą co dobre. Spróbuj i ty!

Przepis na pieczone gruszki słodko-słone. Sprawdzą się o każdej porze dnia!

Miksujemy: koktajl na przyrost wagi

Chcesz przytyć skutecznie i zdrowo? Wypróbuj nasz koktajl

Wek na rozgrzanie: mus imbirowy

Mus imbirowy – działa przeciwzapalnie i obłędnie smakuje. Skorzystaj z naszego przepisu

Bombonierka na walentynki – brzmi banalnie? Nie wtedy, gdy zrobicie ją sami