Przejdź do treści

Pasta kanapkowa na zimne dni. Zaskakująca, bo z burakiem

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Zgaga? Refluks? Wzdęcia? Poznaj 5 produktów, których nie lubi twój żołądek
Ćwiczenia oddechowe na trawienie
Ćwiczenia oddechowe na trawienie. Kasia Bem pokazuje, jak dobrze je wykonać
Muffiny z rabarbarem i glazurą tahini
10 wegetariańskich źródeł żelaza
Wrzody żołądka – jak wyglądają objawy? Wyjaśnia gastroenterolog

Chociaż gości na naszych stołach od dawna, zaczynamy go doceniać i chwalić na nowo. Chętnie pijemy z niego soki i zakwas, bo wiemy, że burak to samo zdrowie! My proponujemy prosty przepis na pastę z pieczonego buraka, z dodatkiem bryndzy.

Z burakami najczęściej kojarzą nam się czerwone dłonie, które brudzą się sokiem przy obieraniu. Albo słynna buraczkowa mamy. Albo świąteczny barszcz! Nadają piękny kolor risotto i gnocchi. Modne stało się wegetariańskie carpaccio z buraka albo kiszonki z tego warzywa. Chętnie dodajemy pieczonego buraka do sałatek.

Mamy dla was inną propozycję ‒ prosty przepis na pastę z tego warzywa. Świetnie smakuje sama jako przekąska, ale jeszcze lepiej odnajduje się na kromce pysznego chleba na zakwasie, posypana czarnuszką i kiełkami jarmużu. Niebo w buzi!

Pastę przygotuj wcześniej, przechowuj ją w lodówce i sięgaj po nią, kiedy nie masz czasu na przygotowanie śniadania, na lunch albo kolację. Zabierz ją ze sobą do pracy lub szkoły. Czujemy, że jak raz spróbujesz, będziesz do niej często wracać.

Co w buraku drzemie? Wszyscy go znamy z bogactwa żelaza. Ale to również źródło antocyjanów, kwasu foliowego, mnóstwa witamin i wartości odżywczych. Regularne spożywanie tych warzyw opóźnia procesy starzenia, wzmacnia odporność i układ krwionośny. Oprócz tego obniża ciśnienie krwi, zapobiega anemii oraz dobrze wpływa na obniżenie złego cholesterolu. Co więcej, buraki działają odkrztuśnie, więc warto pić sok z nich podczas kaszlu. Mają działanie krwiotwórcze, poprawiają stan skóry i paznokci. Uwaga na buraki, jeśli macie cukrzycę ‒ mają wysoki indeks glikemiczny!

Łap buraka i do pieca!

Pasta kanapkowa z buraka

Zdjęcie: masz.talerz

Pasta kanapkowa z buraka – składniki:

– 300 g buraków,
– 70 g sera bryndza,
– łyżeczka octu jabłkowego,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– kiełki jarmużu,
– ulubione pieczywo,
czarnuszka,
– sól i pieprz do smaku,
– olej rzepakowy.

Pasta kanapkowa z buraka – przygotowanie:

Buraki dokładnie umyj. Połóż na folii aluminiowej, polej odrobiną oleju i posyp szczyptą soli. Zawiń i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C, aż buraki będą miękkie. Jeszcze gorące wyjmij z pieca, włóż do miski i zawiń ją szczelnie przezroczystą folią spożywczą. Poczekaj 10‒15 minut. Dzięki temu skórka z buraków z łatwością odejdzie od warzywa. Po tym czasie obierz buraki i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w blenderze, dodaj ser, ocet i płynny olej kokosowy. Miksuj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli pasta jest za gęsta, dolej jeszcze oleju kokosowego albo odrobinę wody. Pastę podawaj na ulubionym pieczywie z czarnuszką i kiełkami. Przechowuj w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

pasztet

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!