Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pasta kanapkowa na jesień - z pieczonej papryki

Pasta kanapkowa na jesień - z pieczonej papryki
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Są takie dni, zwłaszcza jesienią, kiedy w ogóle nie mamy ochoty gotować. Chcemy zjeść już, teraz, bez kombinowania. W takich chwilach najlepiej sprawdzają się te dania, które przygotowuje się szybko, albo takie, które zrobiliśmy dzień wcześniej. Sposób? Domowa pasta z sezonowych warzyw. Będzie zdrowo i pysznie, obiecujemy!

Warto sięgać po paprykę! Jest bogata w takie witaminy jak C, A, E i beta-karoten. Oprócz tego zawiera wapń, żelazo, magnez, miedź i potas. Regularne spożywanie papryki obniża ciśnienie krwi i dobrze wpływa na pracę żołądka i jelit. Papryka zawiera też błonnik. Jeśli czujemy, że łapie nas infekcja, to warto zajadać paprykę, ponieważ ma działanie antybakteryjne i wzmacnia odporność. Usuwa toksyny z organizmu. Ma dobry wpływ na cerę, paznokcie i włosy. No i jest niskokaloryczna.

Warto wiedzieć, że papryka po upieczeniu zupełnie zmienia swoje oblicze. Staje się pełna wyrazistego i głębokiego, słodkiego smaku. Wystarczy połączyć ją z pomidorami i mamy gotową przekąskę!

Jesienna pasta kanapkowa - z pieczonej papryki

przepis na pasta kanapkowa na jesien  z pieczonej papryki

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

- 3 papryki
- 5 średniej wielkości pomidorów
- 4 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka wędzonej papryki
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
- natka pietruszki
- pieczywo

Przygotowanie:

Paprykę umyj i przekrój na pół. Pozbądź się nasion. Pomidory przekrój na pół, wrzuć je razem z czosnkiem i papryką do żaroodpornego naczynia. Skrop olejem i posyp szczyptą soli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piecz, aż papryka będzie całkowicie miękka. Wyjmij warzywa z piekarnika i poczekaj, aż wystygną. Wrzuć je do miksera, dodaj przyprawy i jeśli pasta jest za gęsta, dodaj odrobinę wody. Pastę jedz z ulubionym pieczywem albo samą. Dobrze smakuje z natką pietruszki. Pastę przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Ajwar – boska pasta

Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko...
Lato w kuchni jest kolorowe. A sierpień to czas intensywnych barw: jaskrawoczerwonej papryki i głęboko fioletowych bakłażanów. Pora więc przyrządzić ajwar – wyjątkowy, przepyszny sos o niepowtarzalnym kolorze.

3 jesienne śniadania na ciepło

Przyszła jesień, a wraz z nią chłodne wieczory i mroźne poranki. Nie ma nic lepszego na ten chłodny czas...
Przyszła jesień, a wraz z nią chłodne wieczory i mroźne poranki. Nie ma nic lepszego na ten chłodny czas niż przepyszne ciepłe śniadanie przed wyjściem z domu. Mamy dla was 3 propozycje – i naprawdę nie są to parówki ani jajecznica!

Jesienna zupa na bogato

Kalafior jest królem jesieni. Wchodzi dumnie na straganowe półki, zostawiając daleko za sobą letnie warzywa....
Kalafior jest królem jesieni. Wchodzi dumnie na straganowe półki, zostawiając daleko za sobą letnie warzywa. I dobrze, bo jest pyszny i zdrowy. Można z niego przygotować mnóstwo dań. Sprawdzi się w leczo, zupie albo jako baza spodu do pizzy. A jak smakuje upieczony… Pycha!

Pasta kanapkowa na jesień - z pieczonej papryki

Są takie dni, zwłaszcza jesienią, kiedy w ogóle nie mamy ochoty gotować....
Są takie dni, zwłaszcza jesienią, kiedy w ogóle nie mamy ochoty gotować. Chcemy zjeść już, teraz, bez kombinowania. W takich chwilach najlepiej sprawdzają się te dania, które przygotowuje się szybko, albo takie, które zrobiliśmy dzień wcześniej. Sposób? Domowa pasta z sezonowych warzyw. Będzie zdrowo i pysznie, obiecujemy!