Przejdź do treści

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Z rakiem da się normalnie żyć. Rozmowa z psychoonkolog Mileną Dzienisiewicz
Ćwiczenia ogólnorozwojowe – co powinnyśmy o nich wiedzieć?
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie
Gotowanie i jedzenie łożyska po porodzie? Położna Kasia o kontrowersyjnym trendzie
kobieta w ciąży
Wykonanie testu na koronawirusa to wymóg niezbędny do odbycia porodu rodzinnego? Jest stanowisko NFZ
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi
Kelly Preston nie żyje. Żona Johna Travolty zmarła na raka piersi

Podobno najlepsze serwują w Paryżu. Ale i w Polsce coraz częściej można spotkać sprzedawcę ze specjalnym wózkiem, proponującego gorące i pachnące jadalne kasztany. Dlaczego by nie zrobić ich samodzielnie? Proponujemy wersję z figami – pokochacie ten przysmak!

Kasztany jadalne są bogate w witaminy z grupy A, B, C, kwas foliowy. Oprócz tego zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Pisząc o kasztanach, trzeba wspomnieć, że dobrze wpływają na pamięć i pracę trzustki. Poza tym obniżają ciśnienie, wzmacniają odporność oraz układ nerwowy. Zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone, które mają dobry wpływ na serce i krążenie. Są bogate w sycący na długo błonnik. Przeciwdziałają infekcjom i są lekkostrawne.

Najlepiej smakują gorące. W smaku delikatnie przypominają bataty. Mają szerokie zastosowanie w kuchni. Jada się je gotowane, pieczone albo prażone. Można z nich zrobić mąkę. Dobrze odnajdują się w daniach wytrawnych, np. w sosach, ale my przetestujemy je na słodko. Połączone z figami i zdrową kruszonką na bazie orzechów stworzą pyszną i zdrową propozycję na jesienny deser.

Kasztany pod zdrową kruszonką – składniki

– 200 g kasztanów
– gałązka rozmarynu
– 8 świeżych fig
– sok z dwóch pomarańczy i startą skórkę
– 4 łyżki miodu
– dwie garści orzechów z nerkowca
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
– 3 łyżki płatków owsianych
– garść płatków migdałowych
– kilka łyżek jogurtu naturalnego

Kasztanowe moelleux z pieczonymi gruszkami

Kasztany pod zdrową kruszonką – przygotowanie

Kasztany umyj i osusz. Każdy ponacinaj nożem. Rozmaryn mocno rozetrzyj w dłoniach. Wyłóż razem z kasztanami na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 20 minut, aż kasztany się otworzą. Odstaw, by lekko ostygły, i obierz ze skórki. Połam na mniejsze kawałki i to samo zrób z figami. Kasztany i figi umieść w naczyniu żaroodpornym.

przepis na pieczone kasztany pod zdrowa kruszonka

Zdjęcie: masz.talerz

Do rondelka dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, startą skórkę, gałkę i 4 łyżki miodu. Zagotuj i odparuj połowę wody. Zalej kasztany i figi.

zdrowa kruszonka pieczone kasztany

Zdjęcie: masz.talerz

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Aby przygotować zdrową kruszonkę, orzechy zmiksuj na grubą mąkę. Dodaj 2 łyżki oleju kokosowego oraz płatki owsiane. Całość zagnieć. Figi i kasztany pokrusz kruszonką i posyp płatkami migdałowymi.

pieczone kasztany kruszonka

Zdjęcie: masz.talerz

Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Deser podawaj z jogurtem naturalnym.

kasztany pieczone kruszonka zdrowa

Zdjęcie: masz.talerz

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami. Poznaj trzy proste przepisy!

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Pascha kokosowo-miodowa

Pascha kokosowo-miodowa. Wielkanocny deser w zdrowym wydaniu

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę