Przejdź do treści

Zdrowsza opcja na tłusty czwartek – pieczone pączki z lukrem z nerkowców

Zdjęcie: Aga Piątkowska | www.prettybaked.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
5 dolegliwości, które nie pozwalają się wyspać
Pierwszy pokaz ciałopozytywności w Polsce! Na Starówce w Warszawie kobiety plus size chodziły w samej bieliźnie
Detoks? Naturalnie! Zobacz, jak zrobiła to Kasia Bem
Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?
Kobieta siedzi w łózku pod pościelą i trzyma chusteczkę przy nosie
Krwotok z nosa – czy odchylać głowę do tyłu?

Tłusty czwartek co roku wiąże się z dylematem: jeść czy zabunkrować się pod ziemią, aż nasi bliscy i współpracownicy do ostatniego okruszka opróżnią zakupione palety pączków? Oczywiście, że jeść! Ale zdrowo, z piekarnika i bez białego cukru. A zamiast lukru ‒ z polewą z… nerkowców!

Zaznajomionych z odchudzonymi wypiekami warzywa w ciastach nie przerażają. Dzięki purée z buraków pączki wyjdą miękkie i wilgotne, nie będzie go natomiast czuć w smaku. To bardzo wszechstronne warzywo warto przemycać do posiłków ze względu na jego dobroczynny wpływ na układ krwionośny – burak jest nie tylko bogaty w antyoksydanty, wspomaga leczenie anemii, ale przynosi też ulgę nadciśnieniowcom, a picie jego soku jest zalecane osobom po chemioterapii. Jeśli o soku mowa – za jego głęboki kolor odpowiedzialna jest betanina zwalczająca działanie wolnych rodników, a co za tym idzie spowalaniająca powstawanie komórek nowotworowych. Od buraków nie powinny stronić szczególnie dzieci oraz kobiety w ciąży, które muszą uzupełniać niedobory kwasu foliowego.

3 razy guacamole

Poza burakami potrzebne będą nam bardziej kojarzące się z deserami składniki. Ciasto słodzimy dobrej jakości miodem, nie brakuje też produktów z kokosa, które są wspaniałą alternatywą dla osób z alergiami i przywiązujących wagę do zawartości kuchennych szafek. Do przygotowania lukru idealne będą nerkowce – są słodkawe i delikatne w smaku, a do ich walorów można dodać wysoką zawartość białka, magnezu, fosforu, cynku i żelaza. Takimi pączkami możecie się zajadać!

Pieczone pączki z lukrem z nerkowców – składniki (na 10 pączków):

– 2 buraki
– 80 ml mleczka kokosowego
– sok z połówki dużej cytryny
– 2 łyżeczki octu winnego
– 60 g mąki kukurydzianej
– 40 g mąki kokosowej*
– 1 łyżeczka karobu (opcjonalnie)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
– 60 ml oleju kokosowego, rozpuszczonego + odrobina do nasmarowania formy
– 80 g jasnego miodu, rozpuszczonego
– 2 jajka

Pieczone pączki z lukrem z nerkowców – przygotowanie:

Buraki zawijamy w pergamin, pieczemy przez godzinę w temperaturze 180°C, odstawiamy do ostudzenia. Obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na papkę.

jak zrobic pieczone paczki

Zdjęcie: Aga Piątkowska

Dodajemy do nich mleczko kokosowe, sok cytrynowy oraz ocet, mieszamy.

pieczone paczki przepis

Zdjęcie: Aga Piątkowska

Mąkę przesiewamy do osobnej miski.

pieczone donuty krok po kroku

Zdjęcie: Aga Piątkowska

Mieszamy ją z karobem, sodą i solą.

pieczone paczki jak zrobic w domu

Zdjęcie: Aga Piątkowska

Olej kokosowy ubijamy z miodem, aż masa zjaśnieje. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem mieszając.

przepis na paczki bez pieczenia

Zdjęcie: Aga Piątkowska

Do masy buraczanej dodajemy naprzemiennie składniki suche i mokre. Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy na nasmarowaną olejem kokosowym blaszkę do donutów, napełniając gniazdka do krawędzi foremki.

przepis na paczki z burakami

Zdjęcie: Aga Piątkowska

Pieczemy w 175°C przez 18‒20 min, do suchego patyczka.

*zdarza się, że mąka kokosowa nie jest wystarczająco zmielona – przypomina bardzo drobne wiórki; wystarczy zmieszać ją wtedy z inną mąką z przepisu i zmielić w młynku do kawy; dodatek innych rodzajów, „suchej” mąki jest konieczny, by nie powstało masło kokosowe

Pieczone pączki – składniki na lukier z nerkowców:

– 120 g nerkowców
– 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego
– 1 łyżka jasnego miodu, rozpuszczonego
– 3 łyżki soku z cytryny
– ziarenka z laski wanilii

Nerkowce zalewamy ciepłą wodą. Po 2 godzinach odcedzamy i wraz z innymi składnikami mielimy je na jednolitą masę przypominającą lukier.

przepis na lukier z nerkowcow

Zdjęcie: Aga Piątkowska

Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodajemy sok z cytryny lub wodę, zależnie od preferencji smakowych.

Wierzch pączków smarujemy orzechową polewą. Jeśli po przygotowaniu była przechowywana w lodówce i przed podaniem jest zbyt gęsta, miseczkę z masą umieszczamy w naczyniu z ciepłą wodą – lukier znacznie zmięknie.

Uwaga: gotowe pączki szybko znikają!

pieczone paczki z lukrem z nerkowcow

Zdjęcie: Aga Piątkowska

Aga Piątkowska – Krakuska z krwi i kości, entuzjastka fotografii kulinarnej i fitnessu we wszelkich formach. Nieśmiała gaduła, superzorganizowana w swoim roztrzepaniu. Z kuchennym oprzyrządowaniem zaprzyjaźniła się, by przygotowywać „modeli” do zdjęć, niestety ci – jak na złość – nie dożywają czasem do sesji… Autorka bloga prettybaked.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Syrop z rabarbaru. Zdrowa alternatywa dla sklepowych napojów

Rozpieść się smacznym śniadaniem. Bezglutenowy omlet cesarski sprawdzi się w tej roli idealnie

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma

Sałatkowy dream team: łosoś i kurkuma. Podniebienie oszaleje!

Pad thai – zdrowy tajski fast food

Pad thai – zdrowy tajski fast food. Zrób sobie kulinarną wyprawę do Tajlandii

ryżowy pudding

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry. Idealny na późne, leniwe śniadanie

Wegański obiad? Czarna soczewica z pomidorami

Przepis na zdrowe brownie z superfoods

Kiszone… rzodkiewki! W tej wersji smakują wyśmienicie

Tacos z brzoskwiniami i krewetkami

Przepis na tacos z brzoskwiniami i krewetkami. Wypróbuj i daj się porwać w egzotyczną podróż

owsianka z rabarbarem

Rabarbarowa owsianka. Zdrowe i pyszne śniadanie, które przygotujesz w 15 minut!

Lodowa matcha – doda ci energii, zwiększy bystrość umysłu i jednocześnie zapewni wewnętrzny spokój

Szpinak – poznaj trzy przepisy z tym warzywem pełnym mocy

Przepis na trufle z quinoa. Taki deser to świetna przekąska w ciągu dnia

Ciasto jogurtowo-pistacjowe z rabarbarem. Idealny przepis na majowy weekend

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Miksujemy superfoods! Koktajl z nasionami chia

Curry z botwinki. Zdrowy obiad w sam raz na wiosnę!

Burak to niezwykłe warzywo. Poznaj przepisy na zdrowe dania z buraka

Lnianki – „sezamki” z lnu. Zrób je, zanim najdzie cię ochota na coś słodkiego

Jajecznica w nowej odsłonie. Spróbujcie!

Wegańskie masło jaglane

Rozgotowałaś ryż? Zrób congee ze szparagami

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć

Miksujemy: koktajl na dobrą pamięć