Przejdź do treści

Pieczone warzywa w trzech odsłonach. Idealne na zimę!

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Chroniczne zmęczenie – psychotest, przyczyny, zapobieganie
Kobieta
Ćwiczenia w domu – na brzuch, plecy, klatkę piersiową i inne
Ola Żebrowska: „Zostałam wychowana w katolickiej rodzinie i nie śmiałabym mówić drugiej kobiecie, co ma robić”
Kisiel? Tak, ale domowy!
Kisiel – skład. Na co jest dobry? Przepis na domowy kisiel
Małgorzata Trzaskowska/Facebook
„Tylko kobiety, które przez to przeszły, są w stanie to zrozumieć”. Małgorzata Trzaskowska o aborcji z przyczyn embrio-patologicznych

Ziemniaki z wody? Marchewka z groszkiem? Nic z tego. Mamy takie patenty na pieczone warzywa, że już na zawsze odechce wam się gotować ziemniaki do kotleta. Pieczemy, bo tak jest najpyszniej i najzdrowiej!

Pieczenie jest jedną z najlepszych metod obróbki warzyw, która wydobywa całą ich esencję smaku. Proces ten powoduje, że ulatnia się z nich większość wody, a uwydatnia cała kwintesencja aromatu. Stają się bardziej łagodne, słodkawe, miękkie i wielu wypadkach po prostu ciekawsze. Poza tym dzięki pieczeniu warzywa nie tracą tylu wartości odżywczych co w przypadku innych metod przygotowania.

Mamy dla was trzy propozycje. Zapieczone talarki z batatów podane z ciekawymi, kontrastującymi dodatkami to świetna przystawka czy imprezowa przekąska. Kalafiora lub brokuła zamienić można w „serowe” różyczki, które są wręcz uzależniające. A garść kolorowych korzeni turlających się po naszej spiżarce posiekać i przemienić w aromatyczną pieczoną kostkę, która bardzo fajnie urozmaici nasze codzienne obiady, zupy, sałatki lub tortille. Wypróbujcie wszystkie trzy przepisy!

Kolorowa kostka warzywna

Składniki (na 3–4 porcje):

– ziemniak (zwykły, fioletowy i batat)
– 1 marchew
– 1 korzeń pietruszki
– 1/4 bulwy selera
– 1 burak
topinambur 1–2 szt.
– rzodkiewka 1–2 szt.
– cebula, opcjonalnie (najlepiej 1 mała czerwona lub 1–2 szalotki)
– 1–2 łyżki mieszanki przypraw do obtoczenia, np. curry, garam masala, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, za’atar, 5 smaków itd
– 1–2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w równej wielkości kostkę lub ćwiartki o boku 1,5–2 cm. Wsypujemy do miski (ziemniaki dobrze jest wcześniej przepłukać i osuszyć, każdy rodzaj osobno),

polewamy olejem i mieszamy. Jeśli nie chcemy, aby jasne warzywa zafarbowały od kolorowych, wtedy buraki razem z fioletowymi ziemniakami obtaczamy w oleju w osobnej misce.

Wysypujemy wszystko na blachę wyłożoną papierem, tak aby nic na siebie nie nachodziło. Pieczemy w 220°C przez 25–30 minut, przewracając je 2 razy w trakcie pieczenia. Po wyjęciu warzywa posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy, aby dokładnie się w nich obtoczyły, i podajemy.

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

 

Zobacz także

Pieczone talarki z batatów z orzechową kruszonką i słonym sosem miso

Składniki (ok. 20 talarków):

– 2 średnie bataty (500 g)
– 2 garście orzechów włoskich lub ziemnych
– posiekana zielona pietruszka lub kolendra albo szczypiorek, do podania
– sałata lodowa, do podania

Sos miso:

– 1 łyżka jasnej pasty miso
– 1 łyżeczka drobno startego imbiru lub 1/3 mielonego
– 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili lub 1/4 łyżeczki chili w proszku
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka oleju/oliwy
– 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
– 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
– 1–2 łyżki wody, do rozrzedzenia sosu

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Bataty szorujemy i kroimy na 1-cm talarki. Smarujemy olejem z obu stron i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut, przewracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. W międzyczasie mieszamy lub miksujemy w blenderze składniki na sos. Aby był idealnie gładki, można go dodatkowo przetrzeć przez małe sitko. Podprażamy i siekamy orzechy. Myjemy sałatę, rwiemy ją na małe kawałki, przygotowujemy resztę składników.

Gdy bataty są upieczone, układamy je na talerzu wyłożonym kawałkami sałaty lodowej, tak aby łatwo było je złapać razem jako porcję, posypujemy posiekanymi orzechami i delikatnie polewamy sosem. Serwujemy od razu.

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

 

Pieczone różyczki kalafiora w chrupiącej „serowej” panierce

Składniki (2–4 porcje):

– 1 nieduża główka świeżego kalafiora – 500 g (ok. 300 g samych różyczek)

Pasta do obtoczenia kalafiora:

– 2 łyżki skrobi kukurydzianej
– 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– szczypta chili/cayenne
– 2 łyżki sosu sojowego
– szczypta pieprzu
– 1 łyżka oleju
– 3 łyżki wody

„Serowa” panierka:

– 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
– 1/2 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, odcinamy liście, a różyczki oddzielamy od łodygi. W małej miseczce mieszamy suche składniki na pastę, następnie dodajemy te płynne i mieszamy, aż powstanie gładki, gęsty płyn. Składniki na panierkę chwilę miksujemy w blenderze, aby powstał grudkowaty proszek. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Różyczki rozdrabniamy na jak najmniejsze się uda (im mniejsze, tym bardziej chrupiące po upieczeniu). Wsypujemy je do miski, polewamy pastą i dokładnie je w niej obtaczamy. Najlepiej sobie pomóc sylikonowym pędzelkiem, którym łatwiej będzie dotrzeć w zakamarki. Następnie posypujemy je dokładnie panierką i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 20 minut, przewracając na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. Serwujemy od razu.

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegetariańskie leczo z papryki

Leczo z papryki – przepis. Jakie przyprawy do leczo wege?

Majonez wegański – przepis. Jak zrobić majonez sojowy?

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Faszerowane bataty

Bataty faszerowane – przepis. Jak zrobić nadziewane bataty?

Wegańska śmietana

Śmietana roślinna – jak zrobić wegańską śmietanę owsianą?

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Topinambur – jakie ma właściwości, jak go jeść i jak smakuje

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Przepis na wegańskie ciasto z rabarbarem. Pyszne i zdrowe

wegański pasztet

Foie gras (fuagra) – co to? Jak zrobić wegańskie foie gras?

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska / Dietosfera

Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska: Zbilansowana dieta wegańska wcale nie musi być jednostajna. Kluczem jest sezonowość!

Chipsy z pomidorków koktajlowych. Zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek

Wegańskie placki ziemniaczane. Mniej kaloryczne niż klasyczne, bo pieczone

Smalec wegański. Ten przepis pokochają także mięsożercy!

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Budyń z batatów. Wegański, bez cukru, ale słodki

Wegańskie pralinki na zdrowie

Wegańskie pralinki – zdrowsze niż klasyczne, mają znacznie mniej cukru

Gorąca wegańska czekolada. Świetny sposób na dodanie sobie energii

Pyszne kokosanki – wegańskie i bardzo zdrowe

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegańskie przekąski na sylwestra

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Wieczór z filmami? Polecamy zdrowe przekąski do pochrupania

Wegańskie potrawy wigiljne

Wegańskie potrawy wigilijne. Mamy dla ciebie kilka inspiracji

Wegański pasztet krok po kroku

Wegańskie lody bakaliowe

Wegańskie lody bakaliowe. Nie zawierają dodatkowego cukru, śmietany ani mleka

awuafaba

Aquafaba – wegańskie białko z ciecierzycy. Nie dość, że wege to jeszcze fit!

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Łóżkowy savoir-vivre. Kilka przykładów fajnych zachowań w sypialni

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.