Przejdź do treści

Pieczone warzywa w trzech odsłonach. Idealne na zimę!

Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Przeziębienie u kobiety / istockphoto.com
Czego nie powinnaś robić, gdy jesteś przeziębiona?
7 suplementów stworzonych z myślą o kobietach
Suplementy dla kobiet – sprawdź, czy twój organizm ich nie potrzebuje
Co osłabia mięśnie dna miednicy? Wymienia Pani Fizjotrener
Pacjentka w łóżku / istockphoto.com
Ginekologowi warto mówić o tym, że podczas seksu cię boli, że nie masz ochoty na czułości albo, że w ostatnim czasie spałaś z kilkoma facetami
Błędy pielęgnacyjne. Jakie popełniamy najczęściej? Wymieniają „Modne Farmaceutki”

Ziemniaki z wody? Marchewka z groszkiem? Nic z tego. Mamy takie patenty na pieczone warzywa, że już na zawsze odechce wam się gotować ziemniaki do kotleta. Pieczemy, bo tak jest najpyszniej i najzdrowiej!

Pieczenie jest jedną z najlepszych metod obróbki warzyw, która wydobywa całą ich esencję smaku. Proces ten powoduje, że ulatnia się z nich większość wody, a uwydatnia cała kwintesencja aromatu. Stają się bardziej łagodne, słodkawe, miękkie i wielu wypadkach po prostu ciekawsze. Poza tym dzięki pieczeniu warzywa nie tracą tylu wartości odżywczych co w przypadku innych metod przygotowania.

Mamy dla was trzy propozycje. Zapieczone talarki z batatów podane z ciekawymi, kontrastującymi dodatkami to świetna przystawka czy imprezowa przekąska. Kalafiora lub brokuła zamienić można w „serowe” różyczki, które są wręcz uzależniające. A garść kolorowych korzeni turlających się po naszej spiżarce posiekać i przemienić w aromatyczną pieczoną kostkę, która bardzo fajnie urozmaici nasze codzienne obiady, zupy, sałatki lub tortille. Wypróbujcie wszystkie trzy przepisy!

Kolorowa kostka warzywna

Składniki (na 3–4 porcje):

– ziemniak (zwykły, fioletowy i batat)
– 1 marchew
– 1 korzeń pietruszki
– 1/4 bulwy selera
– 1 burak
topinambur 1–2 szt.
– rzodkiewka 1–2 szt.
– cebula, opcjonalnie (najlepiej 1 mała czerwona lub 1–2 szalotki)
– 1–2 łyżki mieszanki przypraw do obtoczenia, np. curry, garam masala, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, za’atar, 5 smaków itd
– 1–2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w równej wielkości kostkę lub ćwiartki o boku 1,5–2 cm. Wsypujemy do miski (ziemniaki dobrze jest wcześniej przepłukać i osuszyć, każdy rodzaj osobno),

polewamy olejem i mieszamy. Jeśli nie chcemy, aby jasne warzywa zafarbowały od kolorowych, wtedy buraki razem z fioletowymi ziemniakami obtaczamy w oleju w osobnej misce.

Wysypujemy wszystko na blachę wyłożoną papierem, tak aby nic na siebie nie nachodziło. Pieczemy w 220°C przez 25–30 minut, przewracając je 2 razy w trakcie pieczenia. Po wyjęciu warzywa posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy, aby dokładnie się w nich obtoczyły, i podajemy.

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

 

Zobacz także

Pieczone talarki z batatów z orzechową kruszonką i słonym sosem miso

Składniki (ok. 20 talarków):

– 2 średnie bataty (500 g)
– 2 garście orzechów włoskich lub ziemnych
– posiekana zielona pietruszka lub kolendra albo szczypiorek, do podania
– sałata lodowa, do podania

Sos miso:

– 1 łyżka jasnej pasty miso
– 1 łyżeczka drobno startego imbiru lub 1/3 mielonego
– 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili lub 1/4 łyżeczki chili w proszku
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka oleju/oliwy
– 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
– 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
– 1–2 łyżki wody, do rozrzedzenia sosu

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Bataty szorujemy i kroimy na 1-cm talarki. Smarujemy olejem z obu stron i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut, przewracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. W międzyczasie mieszamy lub miksujemy w blenderze składniki na sos. Aby był idealnie gładki, można go dodatkowo przetrzeć przez małe sitko. Podprażamy i siekamy orzechy. Myjemy sałatę, rwiemy ją na małe kawałki, przygotowujemy resztę składników.

Gdy bataty są upieczone, układamy je na talerzu wyłożonym kawałkami sałaty lodowej, tak aby łatwo było je złapać razem jako porcję, posypujemy posiekanymi orzechami i delikatnie polewamy sosem. Serwujemy od razu.

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

 

Pieczone różyczki kalafiora w chrupiącej „serowej” panierce

Składniki (2–4 porcje):

– 1 nieduża główka świeżego kalafiora – 500 g (ok. 300 g samych różyczek)

Pasta do obtoczenia kalafiora:

– 2 łyżki skrobi kukurydzianej
– 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– szczypta chili/cayenne
– 2 łyżki sosu sojowego
– szczypta pieprzu
– 1 łyżka oleju
– 3 łyżki wody

„Serowa” panierka:

– 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
– 1/2 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, odcinamy liście, a różyczki oddzielamy od łodygi. W małej miseczce mieszamy suche składniki na pastę, następnie dodajemy te płynne i mieszamy, aż powstanie gładki, gęsty płyn. Składniki na panierkę chwilę miksujemy w blenderze, aby powstał grudkowaty proszek. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Różyczki rozdrabniamy na jak najmniejsze się uda (im mniejsze, tym bardziej chrupiące po upieczeniu). Wsypujemy je do miski, polewamy pastą i dokładnie je w niej obtaczamy. Najlepiej sobie pomóc sylikonowym pędzelkiem, którym łatwiej będzie dotrzeć w zakamarki. Następnie posypujemy je dokładnie panierką i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 20 minut, przewracając na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. Serwujemy od razu.

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Risotto z dyni i szałwii

Risotto z dyni i szałwii – idealne danie na wzmocnienie organizmu

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Wegańskie lody – idealne na lato

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Unsplash

Cudze chwalicie, swego nie znacie! Sprawdź 8 najzdrowszych polskich warzyw i zacznij korzystać z ich zalet

Przepis na pieczone rzodkiewki. Zdrowa, niskokaloryczna przekąska

Zdrowo i kolorowo. Jaglany jogurt z owocami lata

Wegański biszkopt nadziany porzeczkami

Pieczone brzoskwinie z marcepanem. Doskonałe na upały

Wegański jaglany sernik z malinami

Wegański jaglany sernik z malinami

Czas na desery w zimnej odsłonie. Wegański sernik na zimno z owocami to idealna propozycja na upalny dzień

Lody zamiast… śniadania! Pogoda dopisuje, więc czemu nie

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek ale z zaskakującymi dodatkami

Wegańskie ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem. Wegańska i zdrowsza wersja niż klasyczna

Pieczona młoda kapusta z sosem curry. W takiej wersji smakuje obłędnie!

Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Zdrowa przekąska na wieczór! Frytki z batatów z domowym sosem aioli

Jak zrobić tofu w domu? Potrzebujesz dosłownie trzech składników

Szarlotka wegańska – najszybsza i najprostsza

Na zielono - lody szpinakowe

Na zielono – pełne witamin lody szpinakowe

Zrób sobie synbiotyk i ciesz się zdrowiem jelit

Kiszone szparagi – prosto ze słoika przez cały rok!

Wegański twarożek ze słonecznika. W sam raz na śniadanie

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kobieta trzyma w ręce miniaturę nienarodzonego dziecka

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

„Każdy orgazm jest czymś pięknym, jednak ten rodzaj orgazmu jest wyjątkowy”. Seksuolożka o kobiecym wytrysku

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

ucho kobiety

Jak odetkać ucho zatkane: woskowiną, katarem, wodą? Skuteczne domowe sposoby na zatkane ucho

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

paznokcie

Paznokcie mówią wiele o twoim zdrowiu. Sprawdź, jakie ostrzeżenia mogą ci wysyłać

dłonie

Drętwienie palców u rąk – skąd się bierze i co oznacza?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

https://www.istockphoto.com

To, co wydalamy, wiele mówi o stanie naszego zdrowia. Sprawdź, co trzeba wiedzieć o… kupie

Kobieta trzymająca się za plecy na dole z powodu bólu pleców

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.