Przejdź do treści

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

Pieczone warzywa w trzech odsłonach
Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie
Masaż blizn. Mama Kosmetolog pokazuje jak go wykonywać prawidłowo
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja

Ziemniaki z wody? Marchewka z groszkiem? Nic z tego. Mamy takie patenty na pieczone warzywa, że już na zawsze odechce wam się gotować ziemniaki do kotleta. Pieczemy, bo tak jest najpyszniej i najzdrowiej!

Pieczenie jest jedną z najlepszych metod obróbki warzyw, która wydobywa całą ich esencję smaku. Proces ten powoduje, że ulatnia się z nich większość wody, a uwydatnia cała kwintesencja aromatu. Stają się bardziej łagodne, słodkawe, miękkie i wielu wypadkach po prostu ciekawsze. Poza tym dzięki pieczeniu warzywa nie tracą tylu wartości odżywczych co w przypadku innych metod przygotowania.

Mamy dla was trzy propozycje. Zapieczone talarki z batatów podane z ciekawymi, kontrastującymi dodatkami to świetna przystawka czy imprezowa przekąska. Kalafiora lub brokuła zamienić można w „serowe” różyczki, które są wręcz uzależniające. A garść kolorowych korzeni turlających się po naszej spiżarce posiekać i przemienić w aromatyczną pieczoną kostkę, która bardzo fajnie urozmaici nasze codzienne obiady, zupy, sałatki lub tortille. Wypróbujcie wszystkie trzy przepisy!

Kolorowa kostka warzywna

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Składniki (na 3–4 porcje):

– ziemniak (zwykły, fioletowy i batat)
– 1 marchew
– 1 korzeń pietruszki
– 1/4 bulwy selera
– 1 burak
topinambur 1–2 szt.
– rzodkiewka 1–2 szt.
– cebula, opcjonalnie (najlepiej 1 mała czerwona lub 1–2 szalotki)
– 1–2 łyżki mieszanki przypraw do obtoczenia, np. curry, garam masala, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, za'atar, 5 smaków itd
– 1–2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w równej wielkości kostkę lub ćwiartki o boku 1,5–2 cm. Wsypujemy do miski (ziemniaki dobrze jest wcześniej przepłukać i osuszyć, każdy rodzaj osobno),

polewamy olejem i mieszamy. Jeśli nie chcemy, aby jasne warzywa zafarbowały od kolorowych, wtedy buraki razem z fioletowymi ziemniakami obtaczamy w oleju w osobnej misce.

Wysypujemy wszystko na blachę wyłożoną papierem, tak aby nic na siebie nie nachodziło. Pieczemy w 220°C przez 25–30 minut, przewracając je 2 razy w trakcie pieczenia. Po wyjęciu warzywa posypujemy przyprawami, dokładnie mieszamy, aby dokładnie się w nich obtoczyły, i podajemy.

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Pieczone talarki z batatów z orzechową kruszonką i słonym sosem miso

Składniki (ok. 20 talarków):

– 2 średnie bataty (500 g)
– 2 garście orzechów włoskich lub ziemnych
– posiekana zielona pietruszka lub kolendra albo szczypiorek, do podania
– sałata lodowa, do podania

Sos miso:

– 1 łyżka jasnej pasty miso
– 1 łyżeczka drobno startego imbiru lub 1/3 mielonego
– 1/2 łyżeczki drobno posiekanej papryczki chili lub 1/4 łyżeczki chili w proszku
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżeczka oleju/oliwy
– 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
– 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
– 1–2 łyżki wody, do rozrzedzenia sosu

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Bataty szorujemy i kroimy na 1-cm talarki. Smarujemy olejem z obu stron i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 20 minut, przewracając je na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. W międzyczasie mieszamy lub miksujemy w blenderze składniki na sos. Aby był idealnie gładki, można go dodatkowo przetrzeć przez małe sitko. Podprażamy i siekamy orzechy. Myjemy sałatę, rwiemy ją na małe kawałki, przygotowujemy resztę składników.

Gdy bataty są upieczone, układamy je na talerzu wyłożonym kawałkami sałaty lodowej, tak aby łatwo było je złapać razem jako porcję, posypujemy posiekanymi orzechami i delikatnie polewamy sosem. Serwujemy od razu.

Pieczone warzywa w trzech odsłonach

Zdjęcie: Agata Deja | www.foodpornveganstyle.blogspot.com

Pieczone różyczki kalafiora w chrupiącej „serowej” panierce

Składniki (2–4 porcje):

– 1 nieduża główka świeżego kalafiora – 500 g (ok. 300 g samych różyczek)

Pasta do obtoczenia kalafiora:

– 2 łyżki skrobi kukurydzianej
– 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– szczypta chili/cayenne
– 2 łyżki sosu sojowego
– szczypta pieprzu
– 1 łyżka oleju
– 3 łyżki wody

„Serowa" panierka:

– 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
– 1/2 szklanki orzechów włoskich

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy, odcinamy liście, a różyczki oddzielamy od łodygi. W małej miseczce mieszamy suche składniki na pastę, następnie dodajemy te płynne i mieszamy, aż powstanie gładki, gęsty płyn. Składniki na panierkę chwilę miksujemy w blenderze, aby powstał grudkowaty proszek. Nagrzewamy piekarnik do 220°C. Różyczki rozdrabniamy na jak najmniejsze się uda (im mniejsze, tym bardziej chrupiące po upieczeniu). Wsypujemy je do miski, polewamy pastą i dokładnie je w niej obtaczamy. Najlepiej sobie pomóc sylikonowym pędzelkiem, którym łatwiej będzie dotrzeć w zakamarki. Następnie posypujemy je dokładnie panierką i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 20 minut, przewracając na drugą stronę w połowie czasu pieczenia. Serwujemy od razu.

Agata Dejafotografka, kulturoznawczyni, pasjonatka rękodzieła, kuchni roślinnej i filozofii DIY. Prowadzi bloga Food Porn, Vegan Style, na którym udowadnia, że kuchnia roślinna jest bardzo kreatywna, ciekawa, smaczna, kolorowa i zdrowa. Szczególnym uwielbieniem darzy kuchnię azjatycką i dania kuchni RAW.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Rozgrzewający krem z pieczonych batatów i papryki

Przepis na sałatkę z jarmużem i warzywami korzeniowymi

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Kąski batata z guacamole i chipsem z jarmużu

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Zdrowe przekąski do pochrupania

Angelina Jolie najpierw szokowała, teraz ratuje życie

Strach przed bólem gorszy niż ból

Strach przed bólem gorszy niż ból

6 badań, dzięki którym diagnozujemy nowotwory

Nie odkrywaj swojej pasji – stwórz ją

Zdenerwowany? Zjedz coś

Fitness na zdrowe jelita

Owoce i warzywa bez przemycania

Owoce i warzywa bez przemycania

Pies kontra upał. Jak pomóc zwierzakowi?