Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pieczone zimowe owoce

Pieczone zimowe owoce
Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland
Od świeżych soczystych truskawek czy pękatych słodkich czereśni dzielą nas lata świetlne. Na ratunek przybywają trzy zestawy zimowych zapiekanych owoców w smakowitych kombinacjach. Posłuchajcie tylko: jabłka, maliny i kokos, gruszki, jagody i wanilia, cytrusy, imbir i migdały... Zima może być owocowa!

Zapiekane owoce można wyjadać prosto z blaszki, bo stanowią kompletny „pakiet” smakowy. Można też urozmaicić sobie nimi poranną owsiankę lub jaglankę, dodać do jogurtu albo ‒ to w rozpustnej wersji ‒ podać na deser z gałką śmietankowych lodów.

Pieczone owoce to cudowna alternatywna dla tego, co obecnie proponują nam warzywniaki. Z porcją ciepłych, kojących gruszek z jagodami czy jabłek z malinami bezboleśnie przetrwacie zimę i dotrwacie do wiosny. Ale teraz, kiedy pula warzyw i owoców jest naprawdę ograniczona, warto podkręcić smak dostępnych produktów i pobawić się w łączenie ich z ciekawymi dodatkami, które dodadzą całości pazura.

Porcja takich owoców przerywa monotonię w kuchni i sprawia, że oczekiwanie na wiosnę staje się jakby znośniejsze. A że ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilę, to propozycja nawet dla największych pracusiów i zabieganych!

Kokosowe jabłka z malinami

pieczone jablka z malinami

Zdjęcie: Ania Włodarczyk | Strawberries from Poland

Składniki (porcja dla 2 osób):

- 1 kwaskowate jabłko (np. szara reneta)
- 1/2 szklanki mrożonych malin
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cukru demerara
- 1 łyżka płatków kokosowych

Jabłko pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w ósemki (nie obieramy ze skórki). W blaszce mieszamy jabłko, maliny, dodajemy olej kokosowy i posypujemy całość cukrem demerara. Pieczemy w 180 st. C przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy płatkami kokosowymi.

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Pieczemy kasztany pod zdrową kruszonką

Podobno najlepsze serwują w Paryżu. Ale i w Polsce coraz częściej można spotkać sprzedawcę ze specjalnym...
Podobno najlepsze serwują w Paryżu. Ale i w Polsce coraz częściej można spotkać sprzedawcę ze specjalnym wózkiem, proponującego gorące i pachnące jadalne kasztany. Dlaczego by nie zrobić ich samodzielnie? Proponujemy wersję z figami – pokochacie ten przysmak!

Zdrowe chrupacze telewizyjne

Każdy lubi czasem coś pochrupać. Przed telewizorem, przy dobrym filmie lub na imprezie. Wiadomo, że...
Każdy lubi czasem coś pochrupać. Przed telewizorem, przy dobrym filmie lub na imprezie. Wiadomo, że tradycyjne chipsy to samo zło, dlatego zdrowe chrupacze najlepiej zrobić samemu. Chrupki z ciecierzycy, pieczone warzywa, frytki… Czego my tu nie mamy!

Jabłka pod zdrową kruszonką

Owoce pod kruszonką to mistrzowski deser. Jeśli tymi owocami będą jabłka, a kruszonka wystąpi w odchudzonej,...
Owoce pod kruszonką to mistrzowski deser. Jeśli tymi owocami będą jabłka, a kruszonka wystąpi w odchudzonej, ale i sycącej wersji, mamy zdrową i obłędnie pyszną przekąskę.

Crumble, czyli deser z… selerem!

Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia,...
Seler kojarzy się zwykle z sałatką jarzynową, ewentualnie z rosołkiem. A Marta z Jadlonomia.com udowadnia, że można z niego zrobić pyszny deser! Poznajcie crumble – deser dla leniuchów.