Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy styl życia

Pisanki inne niż wszystkie

Pisanki inne niż wszystkie
Zdjęcie: Marta Wajda

Pisanki na święta być muszą i kropka. Ale niekoniecznie tylko obgotowane w cebuli czy ozdobione sklepową folią w nudny wzorek. Możecie wyczarować dużo fajniejsze ‒ wystarczą barwniki do jajek, taśmy, naklejki i trochę fantazji. Dzieciaki będą zachwycone!

Najpierw trzeba przygotować jajka. Gotujemy je na twardo, czyli 12‒15 minut. Dobrze jest przebić skorupkę od szerszej strony, dzięki czemu zmniejszymy prawdopodobieństwo pęknięcia.

Ugotowane jajko schładzamy, tak by nie parzyło nas w dłonie. Pora na kolorowanie. Do zabarwienia jajek użyjemy gotowych barwników – przed świętami są dostępne w niemal każdym sklepie. Rozrabiamy je w małych miseczkach, nie zapominając o dodaniu drobiny octu.

Teraz najprzyjemniejsza część. Z taśmy klejącej – najlepiej papierowej ‒ zależnie od fantazji wycinamy paski, kropki, linie. Naklejamy je na jajku i zanurzamy w farbie. Najlepiej zacząć od najjaśniejszego i naklejając kolejne warstwy taśmy, zanurzać w różnych kolorach. Dzięki temu uzyskamy wielokolorową pisankę.

Inną metodą jest zanurzanie jajek po kawałku. Mocząc jajko nawet w tym samym kolorze, ale w różnym czasie, uzyskamy inny odcień. W ten sposób możemy uzyskać naprawdę ciekawy efekt. Musimy tylko pamiętać, by zbyt długo nie trzymać jajek w barwnikach, ponieważ ocet może uszkodzić skorupkę. Dobrej zabawy!


Marta Wajda - artystka i projektantka, od 2 lat prowadzi firmę cateringową Made with Love, specjalizującą się w słodkościach i przetworach. Współtwórczyni pięciu edycji imprezy kulinarnej Urban Market.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Zostań jajcarzem!

Przy okazji Wielkanocy pochłoniemy ich sporo. I bardzo dobrze! Jajka to doskonale zaprojektowane źródło...
Przy okazji Wielkanocy pochłoniemy ich sporo. I bardzo dobrze! Jajka to doskonale zaprojektowane źródło młodości i zdrowia. Przekonanie, że zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca, to mit. Przeciwnie – są jednymi z najwartościowszych elementów zdrowej diety.

Jajka po włosku

Wielkanoc bez jajek Wielkanocą straconą! Znudzili wam się twardziele z majonezem? Faszerowane co roku...
Wielkanoc bez jajek Wielkanocą straconą! Znudzili wam się twardziele z majonezem? Faszerowane co roku przyrządza niestrudzenie ciocia? Postawcie na coś nowego – jaja po włosku zapiekane w bułeczkach to może być wielkanocny hit!

Mazurek być musi!

Ociekający kajmakiem, zalany czekoladą, pomarańczowy, cytrynowy, migdałowy, różany… Mazurek to wdzięczny...
Ociekający kajmakiem, zalany czekoladą, pomarańczowy, cytrynowy, migdałowy, różany… Mazurek to wdzięczny temat kulinarny, ale też potężna bomba kaloryczna. Skoro jednak na Wielkanoc mazurek być musi, to niech będzie, tylko w wersji light!

Rzeżucha - święta na zielono

Można zastawić świąteczny stół tabunem baranków cukrowych tudzież rzędami jaskrawożółtych kurczaczków....
Można zastawić świąteczny stół tabunem baranków cukrowych tudzież rzędami jaskrawożółtych kurczaczków. Tylko po co, skoro ona jedna wystarczy za wszystkie ozdoby? Rzeżucha. Soczyście zielona, wiosenna, zdrowa i smaczna!