Przejdź do treści

Piwo vs. piwo bezalkoholowe

Piwo vs. piwo bezalkoholowe
Zdrowe vs. zdrowsze: piwo vs. piwo bezalkoholowe. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

Piwo – niska zawartość alkoholu, naturalne składniki, polifenole, czyli zapobiegające skutkom starzenia przeciwutleniacze. Wiele osób uznaje tylko piwo z alkoholem, a bezalkoholowe to dla nich oranżada pozbawiona jakichkolwiek cennych właściwości. Czy faktycznie?

Zdrowe: piwo

Woda, słód jęczmienny i chmiel to podstawowy skład piwa. Ta mieszanka naturalnych składników zawiera wartościowe polifenole mające działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Niektórzy lekarze zalecają picie piwa w celu filtrowania nerek – ze względu na jego moczopędne działanie. Piwo zawiera sporo witamin z grupy B odpowiadających za prawidłowe działanie układu nerwowego i równowagę psychiczną. Ale piwo to również alkohol i inne, nie zawsze niezbędne dodatki. Czy więc każde piwo jest tak samo zdrowe?

Najgorszym wyborem są piwa smakowe. W większości to słodki napój alkoholowy, do którego dodaje się sztuczne barwniki, słodziki, a nawet syrop glukozowo-fruktozowy. Tradycyjne piwo zostaje „wzbogacone” o rozmaite dodatki – kwas cytrynowy (piwo o smaku cytryny), sztuczne aromaty (piwo o smaku różnych alkoholi albo mające przypominać smak malinowy). Piwo smakowe to także puste kalorie, a na dodatek zwykle jest droższe niż piwo bez tych wszystkich wzmacniaczy smakowych.

Przyjrzyjmy się więc tradycyjnemu napojowi z chmielu. Wiele osób sądzi, że chmiel to podstawowy składnik piwa. A tu niespodzianka – najwięcej w piwie jest wody, a w drugiej kolejności słodu, najczęściej jęczmiennego. Chmiel to mały, choć bardzo ważny dodatek. Piwo trzeba jeszcze zakonserwować i pozbawić szkodliwych mikroorganizmów. Pasteryzacja, czyli podgrzanie piwa w celu wyeliminowania drobnoustrojów, zabija także witaminy i zdaniem niektórych znawców złocistego trunku również jego smak. Lepsze więc będzie niepasteryzowane. Zamiast pasteryzacji można piwo poddać procesowi filtracji. To takie sitko, które wychwytuje drobnoustroje bez podgrzewania, ale przy okazji także pozbawia napój witamin i mikroelementów. Dlatego najlepszym wyborem jest piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ale trzeba pamiętać, że wówczas ma bardzo ono krótki termin przydatności do spożycia – około trzech tygodni od daty produkcji. Trudno będzie je znaleźć na sklepowej półce, ale w małych browarach serwujących piwo warzone na miejscu – jak najbardziej.

Zdrowsze: piwo bezalkoholowe

Co jakiś czas pojawiają się w rozmaitych periodykach medycznych opracowania na temat zdrowotnych właściwości piwa. Według jednych z nich piwo (w niewielkich oczywiście ilościach) obniża ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, pozytywnie wpływa na pracę mózgu, chroni przed nadciśnieniem, miażdżycą i zawałem serca. Pamiętajmy, że im ciemniejsze piwo, tym więcej przeciwutleniaczy, czyli więcej prozdrowotnych właściwości. Niektórzy piją piwo po treningu dla lepszej regeneracji organizmu i wzmocnienia mięśni dzięki zawartym w napoju przeciwutleniaczom. Z dodatkiem soli znakomicie uzupełnia elektrolity niezbędne do prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego, które tracimy przy wysiłku fizycznym. Jednak opieranie zdrowego trybu życia na napoju alkoholowym może być dość ryzykownym posunięciem, jeżeli wiecie, co mam na myśli…

A zatem piwo bezalkoholowe. Czym się naprawdę różni od tego z alkoholem? Proces produkcji jest identyczny jak w przypadku piwa z alkoholem, z tym że fermentacja jest przerywana, aby nie dopuścić do wytworzenia alkoholu. Walory smakowe piwa pozostaną niezmienne. Stąd piwo bezalkoholowe zawiera te same składniki co piwo alkoholowe, w tym także polifenole, ale jego picie w nadmiernych ilościach nie powoduje skutków ubocznych w postaci syndromu dnia następnego, czyli kaca. Piwo bezalkoholowe piją regularnie biegacze trenujący przed maratonem. Przyspiesza ono także regenerację organizmu, nie powoduje – tak jak napój alkoholowy – skutków ubocznych związanych z odwodnieniem organizmu. Badania laboratoryjne potwierdziły, że pomaga uzupełnić niedobory miedzi, co zapobiega m.in. zmianom miażdżycowym. Pielęgniarkom pracującym w systemie zmianowym piwo bezalkoholowe ułatwia zasypianie. I nie jest to zasługa alkoholu, tylko chmielu. Jedynym jego minusem może być zawartość glutenu, choć i tak jest go tam znacznie mniej niż w białym pieczywie.

Piwo bezalkoholowe jest bezapelacyjnie najzdrowszym piwem, bo nie zawiera alkoholu ani sztucznych składników chemicznych, więc może je pić każdy, nawet kobieta w ciąży. Na zdrowie!

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

soda oczyszczona

Kosztuje niewiele ponad złotówkę, a jej zawartość potrafi być bezcenna. Poznaj 5 zastosowań sody oczyszczonej

istockphoto

„Że Niby Fit” na Instagramie: 5 kroków, jak nie przytyć w wakacje

Pexels.com

Mój partner/partnerka jest DDA (Dorosłe Dziecko Alkoholików). Co mogę zrobić, by żyło nam się lepiej?

dda para

Jesteś DDA (Dorosłym Dzieckiem Alkoholika)? Zobacz, jakich błędów w związku powinnaś unikać

alkohol

5 rzeczy, które dzieją się z tobą, gdy codziennie pijesz alkohol

istockphoto.com

6 grzechów, które w lecie rujnują zdrowie

leki a alkohol

Przyjmujesz leki na alergię i zamierzasz wypić lampkę wina? Sprawdź, co mówi alergolog

9 nawyków nasilających objawy alergii. Może niektóre dotyczą ciebie?

Problem z alkoholem. Sprawdź 8 sygnałów ostrzegawczych, by wiedzieć, czy ciebie też dotyczy

Kobieta prowadzi auto. Obok siedzi mężczyzna, który śpi, opierając sie o ramię kobiety

Niewyspana nie siadaj za kierownicę! Brak snu działa jak alkohol

„Kobiety nie mają problemu z alkoholem?”. Sprawdź, co mówi psychiatra

5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Przydatny nawet w sypialni. Oto 5 nieoczywistych zastosowań oleju kokosowego

Trzy kobiety stoją przy barze w klubie, jeda pije drinka. Śmieją sie i rozmawiają

Leki plus alkohol to zawsze niebezpieczne związki? Sprawdź, które lekarstwa nie lubią się z wyskokowymi trunkami

Czy w ciąży można…? – odpowiada lekarz Łukasz Stelmaszczyk

Mity na temat kaca. Zobacz, czego nie robić, by nie pogorszyć swojego stanu

karmienie piersią Google

Karmienie piersią a…? Promotorka karmienia piersią odpowiada na najczęściej wyszukiwane hasła w Google

Pasta do zębów – z fluorem czy bez?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

Twój chłopak jest w okolicach 30? Jeśli tak, powinien przeczytać ten tekst

Budzisz się na kacu i sięgasz po tabletki przeciwbólowe? Lekarz rodzinny Monika Piecuch-Kilarowska tłumaczy po ilu godzinach od picia alkoholu można wziąć leki

Kobieta popijająca winko

„Alkoholiczka, pijąc wino albo piwo, usprawiedliwia się, że nie ma problemu, bo nie pije wódki”. Terapeuta uzależnień o alkoholizmie kobiet

7 codziennych nawyków osłabiających odporność. Może któryś z nich ciebie dotyczy?

Nie przesadzaj z imprezowaniem w weekend! A gdy jednak przesadzisz…

7 nawyków, które odbierają ci energię. Warto się ich pozbyć