Przejdź do treści

Placuszki jaglano-bananowe. Pożywne i wyjątkowo łatwe do zrobienia

Zdjęcie: Marta Pękalska | www.marta-gotuje.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
uśmiechnięta dziewczyna
Co na zmarszczki, gdy masz 20, 30, 40, 50, 60 lat…?
termofor
Masz bolesne miesiączki? Poznaj 6 sposobów na złagodzenie bólów menstruacyjnych
„Wiele przepłakałam, bo straciłam najważniejszą część wyglądu każdej kobiety. Teraz wiem, że nie jestem z tego powodu gorsza”. Kobiety pokazują, że mimo łysienia czują się atrakcyjne
Zdrowy obiad za dychę
Przepisy na zdrowy obiad do 10 złotych!
3 problemy ze skórą głowy

Te placuszki to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub pożywną przekąskę w ciągu dnia. Łatwe w transporcie świetnie sprawdzą się do lunchboxa w pracy czy na wyjeździe. A przy okazji – prostsze danie po prostu nie istnieje!

Banan, jajko, kasza jaglana. To wszystko! A bonusów całe mnóstwo. Zasadotwórcza kasza jaglana jest bogata w białko, witaminy z grupy B oraz żelazo i lecytynę, która poprawia koncentrację i reguluje poziom cholesterolu we krwi. Ze względu na naturalną słodycz, którą daje dodatek banana, placuszki na pewno przypadną do gustu najmłodszym. Świetnie smakują w towarzystwie masła migdałowego i orzechów.

Placuszki jaglano-bananowe

placuszki-jaglano-bananowe-przepis

Zdjęcie: Marta Pękalska

Placuszki jaglano-bananowe – składniki (na 5 placuszków):

– 50 g kaszy jaglanej
– 1 banan
– 1 jajko (wielkość L)

Placuszki jaglano-bananowe – Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Miksujemy blenderem, dodajemy obranego ze skórki banana, jajko i rozgniatamy całość widelcem. Nakładamy łyżką na rozgrzaną, teflonową patelnię, bez dodatku tłuszczu, i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Marta Pękalska – autorka bloga marta-gotuje.pl, miłośniczka dobrej kuchni ze słabością do słodkości. Amatorka biegania i sportowych wyzwań. Szczęśliwa żona i mama dwójki maluchów.​

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Bulion, sałatka, a może stir-fry? Algożercy, szykujcie się na ucztę!

Raw bars - zdrowe mrożone batony

Raw bars – zdrowe mrożone batony

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

Mleko – pić czy nie pić? Rozwiewamy wątpliwości

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie