Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy organizm

Po co nam chrom?

Po co nam chrom?
Zdjęcie: shutterstock
Czy potrzebujemy witamin? Tak! Pierwiastki – magnez, potas, wapń? Tak! Ale żeby chrom? Nie jest wprawdzie tak popularny jak magnez, ale też jest potrzebny. Dlaczego i gdzie go szukać?

Chrom występuje w niewielkich ilościach w naszym organizmie i w wielu produktach spożywczych. Ale to często nie jest wystarczająca ilość. Jeżeli odczuwamy zmęczenie, jesteśmy drażliwi albo boli nas głowa, to może być oznaka właśnie niedoboru chromu w organizmie. Niedobór chromu objawia się także w szybszym odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Dlaczego chrom jest taki ważny? Skutkiem niedoboru chromu może być również zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca. Już w latach 50. ubiegłego wieku naukowcy odkryli, że żywność bogata w chrom pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi. A jeśli mamy odpowiedni poziom cukru we krwi, to tym samym nie mamy ochoty na słodycze. Chrom przyspiesza procesy przemiany materii, a więc jest pomocny w odchudzaniu. Czyli nie dość, że nie będzie nas boleć głowa, to jeszcze będziemy mieć zgrabną sylwetkę. To wszystko zasługa chromu. Gdzie go więc szukać?

Chrom znajdziemy w wielu produktach spożywczych – w mięsie, owocach, warzywach, ziołach i przyprawach, ale większość z nich zawiera go bardzo niewiele. Jest jednak kilka produktów szczególnie bogatych w ten pierwiastek.

Najlepsze źródła chromu

Sporo chromu mają owoce morza – najwięcej małże (110 µg chromu w 100 g) i ostrygi (49 µg). Nie lubicie frutti di mare? Nie szkodzi. Doskonałym źródłem chromu są też gruszki (40 µg chromu) i orzechy brazylijskie. Średniej wielkości pomidor zapewni dziennie zapotrzebowanie na ten pierwiastek (25 µg).

W tych wyżej wymienionych produktach znajdziemy najwięcej chromu. Ale możemy też jeść inne produkty, które zawierają wprawdzie mniej chromu, ale ich regularne spożycie dostarczy nam odpowiednią ilość tego pierwiastka. Do takich produktów zaliczamy brokuły (11 µg), sok winogronowy (8 µg), kotlety wieprzowe (8 µg), gotowaną wołowinę (0,04 µg) czy jabłka (0,03 µg).

Sporo chromu jest też w drożdżach (56 µg), ale w chlebie, ciastach czy piwie nie będzie go tyle, co w samych drożdżach. Pamiętajmy też, że przyswajanie chromu zwiększa dieta bogata w błonnik i witaminę C. Natomiast chrom tracimy z organizmu, gdy w naszej diecie jest zbyt wiele cukrów i tłuszczów.

Podczas odchudzania oraz przy dietach eliminacyjnych, szczególnie popularnych przed wakacjami, możemy nie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości chromu z jedzeniem, dlatego warto zadbać o suplementację. Wybierając suplement, warto zwrócić uwagę na jego postać, np. pikolinian chromu jest najlepiej przebadany i najpowszechniej stosowany.

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

TOP 15 produktów bogatych w błonnik

Pomaga schudnąć i zmniejsza apetyt, a przy tym nie ma kalorii. Reguluje trawienie, obniża poziom cukru...
Pomaga schudnąć i zmniejsza apetyt, a przy tym nie ma kalorii. Reguluje trawienie, obniża poziom cukru we krwi, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Błonnik. Gdzie go szukać?

Brokuły – gotowane tracą to, co najcenniejsze!

Nie przepadam za surowymi brokułami. Ale naukowcy odradzają, by je gotować...
Nie przepadam za surowymi brokułami. Ale naukowcy odradzają, by je gotować – warzywa tracą wtedy przeciwzapalne i przeciwnowotworowe właściwości. Ale jest sposób na to, by nie zmuszać się do jedzenia surowizny, a jednocześnie zachować cenne składniki.

Fotostarzenie się skóry – pomoże dieta

Lato to słońce. A słońce to promieniowanie UV i szybsze starzenie się skóry. Na szczęście możesz zmniejszyć...
Lato to słońce. A słońce to promieniowanie UV i szybsze starzenie się skóry. Na szczęście możesz zmniejszyć negatywne skutki dzięki diecie bogatej w antyoksydanty. Jeśli kochasz wylegiwać się na plaży, ta dieta, obok kremu z filtrem, jest twoim letnim must have!

Waga a wiek. Jak to ugryźć?

Chcąc skutecznie schudnąć, trzeba wziąć pod uwagę trzy zmieniające się wraz z upływem lat czynniki: tempo...
Chcąc skutecznie schudnąć, trzeba wziąć pod uwagę trzy zmieniające się wraz z upływem lat czynniki: tempo metabolizmu, zapotrzebowanie na substancje odżywcze i kalorie oraz ryzyko zapadnięcia na typowe dla konkretnego okresu życia choroby. Podpowiadamy, jak odchudzać się, mając 30, 40 i więcej niż 50 lat.