Przejdź do treści

Po co nam chrom?

Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kobieta siedząca przy łóżku
Nie możesz zasnąć? Poznaj receptę na dobry sen według Kasi Bem
babcia i wnuczka
Jak kobiety funkcjonują po menopauzie? Rozmawiamy z genetyczką prof. Moniką Puzianowską-Kuźnicką
uśmiechnięta dziewczyna
Pesymizm nie opłaca się. Podpowiadamy jak być optymistą!
Pierogi orkiszowe z kiszoną kapustą
Masz ochotę na pierogi? Spróbuj w zdrowszej wersji: orkiszowe z kiszoną kapustą
Kobieta siedząca z termoforem
„Zbyt dużo seksu, za mało soku z żurawiny”. Obalamy mity o zapaleniu pęcherza

Aby organizm prawidłowo pracował, musimy przyjmować witaminy. Chrom nie jest wprawdzie tak popularny jak magnez, ale też jest potrzebny. Dlaczego i gdzie go szukać?

Chrom występuje w niewielkich ilościach w naszym organizmie i w wielu produktach spożywczych. Ale to często nie jest wystarczająca ilość. Jeżeli odczuwamy zmęczenie, jesteśmy drażliwi albo boli nas głowa, to może być oznaka właśnie niedoboru chromu w organizmie. Niedobór chromu objawia się także w szybszym odkładaniu się tkanki tłuszczowej.

Dlaczego chrom jest taki ważny? Skutkiem niedoboru chromu może być również zwiększone ryzyko zachorowania na cukrzycę i choroby serca. Już w latach 50. ubiegłego wieku naukowcy odkryli, że żywność bogata w chrom pomaga zrównoważyć poziom cukru we krwi. A jeśli mamy odpowiedni poziom cukru we krwi, to tym samym nie mamy ochoty na słodycze. Chrom przyspiesza procesy przemiany materii, a więc jest pomocny w odchudzaniu. Czyli nie dość, że nie będzie nas boleć głowa, to jeszcze będziemy mieć zgrabną sylwetkę. To wszystko zasługa chromu. Gdzie go więc szukać?

Chrom znajdziemy w wielu produktach spożywczych – w mięsie, owocach, warzywach, ziołach i przyprawach, ale większość z nich zawiera go bardzo niewiele. Jest jednak kilka produktów szczególnie bogatych w ten pierwiastek.

Najlepsze źródła chromu

Sporo chromu mają owoce morza – najwięcej małże (110 µg chromu w 100 g) i ostrygi (49 µg). Nie lubicie frutti di mare? Nie szkodzi. Doskonałym źródłem chromu są też gruszki (40 µg chromu) i orzechy brazylijskie. Średniej wielkości pomidor zapewni dziennie zapotrzebowanie na ten pierwiastek (25 µg).

W tych wyżej wymienionych produktach znajdziemy najwięcej chromu. Ale możemy też jeść inne produkty, które zawierają wprawdzie mniej chromu, ale ich regularne spożycie dostarczy nam odpowiednią ilość tego pierwiastka. Do takich produktów zaliczamy brokuły (11 µg), sok winogronowy (8 µg), kotlety wieprzowe (8 µg), gotowaną wołowinę (0,04 µg) czy jabłka (0,03 µg).

Sporo chromu jest też w drożdżach (56 µg), ale w chlebie, ciastach czy piwie nie będzie go tyle, co w samych drożdżach. Pamiętajmy też, że przyswajanie chromu zwiększa dieta bogata w błonnik i witaminę C. Natomiast chrom tracimy z organizmu, gdy w naszej diecie jest zbyt wiele cukrów i tłuszczów.

Podczas odchudzania oraz przy dietach eliminacyjnych, szczególnie popularnych przed wakacjami, możemy nie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości chromu z jedzeniem, dlatego warto zadbać o suplementację. Wybierając suplement, warto zwrócić uwagę na jego postać, np. pikolinian chromu jest najlepiej przebadany i najpowszechniej stosowany.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

Pasta do zębów – z fluorem czy bez?

5 naturalnych źródeł magnezu

5 naturalnych źródeł magnezu

Jak naturalnie zadbać o włosy?

Akcja regeneracja

Najważniejsze dla skóry po lecie? Nawilżanie!

Uroda w pigułce

Jak kupować mniej ubrań?

Letni demakijaż

Eko made in Poland – cz. 2

Eko made in Poland – kosmetyki naturalne polskich producentów

10 ekokosmetyków idealnych na lato

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Miód – jak wybrać prawdziwy?

Ekologiczne pranie

Ekologiczne pranie

Kosmetyczne nowości na rynku eko

6 sposobów na jesienną pielęgnację

Zestaw dla weganki

Jak dobrze umyć włosy? Wybieramy szampon!

Makijaż naturalny – dobry skład i efekt wow!

10 zastosowań wody różanej

Kosmetyczny niezbędnik narciarza

Makijaż – umiar ma znaczenie!

4 noworoczne postanowienia kosmetyczne

Eko pod choinką

Eko na święta

Eko na święta

Antybakteryjnie, ale naturalnie