Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy styl życia

Podatek dla łasuchów

Podatek dla łasuchów
Zdjęcie: shutterstock
Jak zmusić obywateli do jedzenia mniejszej ilości cukru? Propagując zdrową dietę albo podnosząc ceny słodyczy. To ostatnie rozwiązanie wprowadza coraz więcej państw Europy Zachodniej, które nałożyły akcyzę na słodkie wyroby. Czy fiskus zajrzy do kieszeni także i polskich łakomczuchów?

Przedwojenne hasło „Cukier krzepi”, wymyślone przez Melchiora Wańkowicza na potrzeby reklamy polskiego przemysłu cukrowniczego, jest już mocno nieaktualne – medycyna dawno udowodniła, że nadmiar białej słodyczy jest dla nas zabójczy. A także, że cukier ma działanie uzależniające i jego nadmierne spożywanie może stać się nałogiem, co po nas widać – według danych Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, opracowanego przez Economist Intelligence Unit (EIU) na zlecenie firmy DuPont, średnia otyłych w Europie to 21,5 proc. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznaje otyłość za najgroźniejszą chorobę przewlekłą, która ściąga na nas m.in. schorzenia układu krążenia, cukrzycę typu 2, zaburzenia hormonalne, a nawet zwiększa ryzyko zachorowań na niektóre typy nowotworów. Problem jest na tyle poważny, że nad nieumiarkowanym spożyciem cukru przez obywateli pochylają się nawet rządy poszczególnych krajów. 

Akcyzą w pasibrzucha?

Ostatnio do grona państw, które w trosce o zdrowie członków swoich społeczeństw wprowadziły podatek od cukru, dołączyły Wielka Brytania i Irlandia. Anglicy na razie walczą tylko ze słodzonymi napojami – 100 ml napoju zawierającego więcej niż 5 g cukru kosztuje teraz o 22 pensy więcej (plus VAT), powyżej 8 g podatek skacze do 29 pensów. Wydaje się mało? Jeśli codziennie kupujesz półlitrową butelkę Coca-Coli, oznacza to, że miesięcznie możesz wydać o 40 funtów więcej, co już takie zabawne nie jest. Jeśli jednak spowoduje to zmniejszenie ilości wypijanego przez ciebie napoju, organizm będzie ci wdzięczny – w puszce coli (330 ml) znajduje się niemal dwa razy więcej cukru niż maksymalne 25 g zalecane jako dzienna norma. 

Powiązany artykuł: Cukier jak narkotyk

Celem „słodkiej” akcyzy nie jest jednak uderzenie w indywidualnych wielbicieli słodkości, ale zmuszenie firm produkujących żywność, napoje i słodycze, by zmodyfikowały receptury i zmniejszyły ilość zawartego w nich cukru. Do tej pory bowiem spożywczy giganci twierdzili, że konsumenckie wybory są indywidualną sprawą każdego klienta i że nadmierna słodycz ich produktów nie ma związku z epidemią otyłości. Zmianę optyki wymuszają na nich powoli agencje rządowe, takie jak Public Health England, która zobowiązała firmy do zmniejszenia poziomu cukru w produktach o 20 proc. w ciągu najbliższych dwóch lat. Jeśli tego nie zrobią, odpowiedzią państwa może być kolejny podatek cukrowy. Jeszcze surowiej poczyna sobie z producentami słodyczy Norwegia, słynąca z troski o zdrowie swoich obywateli – w krainie fiordów obowiązują trzy „słodkie” podatki: od cukru, czekolady i innych słodyczy, a także od słodkich napojów. 

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Co cukier robi z twoim mózgiem?

Mózg to najbardziej energochłonny organ naszego ciała. W dodatku kocha glukozę i przy wzmożonej aktywności...
Mózg to najbardziej energochłonny organ naszego ciała. W dodatku kocha glukozę i przy wzmożonej aktywności potrafi zużyć połowę jej zapasów. Jednak „szara masa” źle znosi przesadę. Pod wpływem przesłodzonej diety zaczyna szwankować i stopniowo ulega degeneracji.

Czym zastąpić cukier?

Cukier jest szkodliwy dla każdego, również dla osób aktywnych. Nie wyobrażasz sobie życia bez słodzenia?...
Cukier jest szkodliwy dla każdego, również dla osób aktywnych. Nie wyobrażasz sobie życia bez słodzenia? Wybierz zdrowszy zamiennik!

Cukier: dobry i zły

To nie tajemna wiedza dla wybranych. Jest naprawdę prosty sposób, by odróżnić dobre cukry od złych. Wystarczy...
To nie tajemna wiedza dla wybranych. Jest naprawdę prosty sposób, by odróżnić dobre cukry od złych. Wystarczy trochę pomyśleć i czytać lekturę obowiązkową – etykiety.