Przejdź do treści

Podwójnie orzechowe ciasto. Rozkosz dla podniebienia!

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Kolory migreny. Jakie światło zmniejsza ból głowy?
Zimnem czy ciepłem – jak pokonać częste dolegliwości?
Chcesz obniżyć poziom złego cholesterolu? Pokochaj białe owoce i warzywa!
kot w kuchni
10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni
Zerwij z „Czy zasługuję?” i ciesz się życiem. Jesteś tego warta!

W świetle wszelkich badań garść orzechów jedzona codziennie może nas uchronić przed wieloma chorobami. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale nie tylko, orzechy regulują cholesterol i cukier we krwi. Podrzucamy wam propozycję na pycha ciasto z orzechami, bez cukru.

To orzechy sprawiają, że chce się po to ciasto sięgać i sięgać. Występują podwójnie, bo w części mącznej i w kremie. Orzechy to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów. Regulują metabolizm, poziom cholesterolu i cukru we krwi. Warto je jeść ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawierają magnez, fosfor, potas, witaminy A, D i E. Ich spożywanie poleca się podczas intensywnej pracy umysłowej, bo mają dobry wpływ na koncentrację. Poza tym orzechy to przekąska, która daje kopa do działania. Pomagają zadbać o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Kobieta trzyma tacę z orzechami

Przepis na ciasto orzechowe

Przepis na ciasto orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– 50 g migdałów zmiksowanych na mąkę
– 130 g orzechów ziemnych albo włoskich
– 200 g mąki orkiszowej albo zwykłej pszennej
– spora szczypta kardamonu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 jajka
– 200 g mleczka kokosowego
– 280 g erytrytolu albo ksylitolu
– 100 g oleju kokosowego albo masła klarowanego rozpuszczonego
– skórka otarta z jednej cytryny
– dwie silikonowe foremki o wymiarach 24×10 cm

Przygotowanie:

W jednej misce połącz mąkę migdałową z mąką orkiszową, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Mikserem ubij olej kokosowy z 200 g erytrytolu. Miksuj przez 3-4 minuty. Wbij 2 jajka i połącz całość.

ciasto-orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Następnie wlej 180 ml mleczka kokosowego. Do mokrych składników powoli dosypuj mąki.

przepis-na-ciasto-orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na koniec wmieszaj skórkę z cytryny. Uzyskane ciasto rozdziel na dwie foremki.

ciasto-orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotuj orzechowe nadzienie. 130 g orzechów zmiksuj na grube okruchy. Wsyp resztę erytrytolu i ponownie włącz mikser. Wbij jajka i dodaj resztę mleczka kokosowego. Całość zmiksuj, aż składniki się połączą. Orzechową masą wysmaruj jedną połówkę upieczonego ciasta.

przepis-na-ciasto-orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przykryj drugą, delikatnie dociśnij i piecz przez kolejne 20-25 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pokrój dopiero wtedy, kiedy wystygnie. Podawaj z ulubionymi sezonowymi owocami.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi dietetyczka Agnieszka Pająk

„Zdarzyło mi się już dyskutować z 14-latką o tym, czy seks analny jest wystarczającym zabezpieczeniem przed ciążą” – mówi Milena Maria Sęp, lekarz rezydent ginekologii i położnictwa

„W Chinach medycyna chińska przygotowuje przyszłych rodziców już rok przed planowaną ciążą. Dzięki temu depresja poporodowa nie zdarza się tam często” – mówi Aneta Rosłon, terapeutka medycyny chińskiej

Zainteresują cię również:

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację

Pudding ryżowy z brzoskwiniami

Pudding ryżowy z brzoskwiniami