Przejdź do treści

Podwójnie orzechowe ciasto

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Miksujemy: koktajl na odchudzanie
Chcesz zgubić poświąteczne kilogramy? Wypróbuj przepis na warzywny koktajl odchudzający
Masaż – jak wybrać najlepszy?
Masz ochotę na masaż? Sprawdź, który będzie odpowiedni dla ciebie
W jakiej pozycji spać, żeby się wyspać?
W jakiej pozycji spać, żeby się dobrze wyspać? Podpowiadamy
Dziewczyna przed komputerem
Myślami ciągle w pracy? O tym jak nie popaść w uzależnienie, porozmawialiśmy z psychologiem Pawłem Dukaczewskim
Wypadanie włosów: jakie są najważniejsze przyczyny?

W świetle wszelkich badań garść orzechów jedzona codziennie może nas uchronić przed wieloma chorobami. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale nie tylko, orzechy regulują cholesterol i cukier we krwi. Podrzucamy wam propozycję na pycha ciasto z orzechami, bez cukru.

To orzechy sprawiają, że chce się po to ciasto sięgać i sięgać. Występują podwójnie, bo w części mącznej i w kremie. Orzechy to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów. Regulują metabolizm, poziom cholesterolu i cukru we krwi. Warto je jeść ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawierają magnez, fosfor, potas, witaminy A, D i E. Ich spożywanie poleca się podczas intensywnej pracy umysłowej, bo mają dobry wpływ na koncentrację. Poza tym orzechy to przekąska, która daje kopa do działania. Pomagają zadbać o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Składniki:

– 50 g migdałów zmiksowanych na mąkę
– 130 g orzechów ziemnych albo włoskich
– 200 g mąki orkiszowej albo zwykłej pszennej
– spora szczypta kardamonu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 4 jajka
– 200 g mleczka kokosowego
– 280 g erytrytolu albo ksylitolu
– 100 g oleju kokosowego albo masła klarowanego rozpuszczonego
– skórka otarta z jednej cytryny
– dwie silikonowe foremki o wymiarach 24×10 cm

Przygotowanie:

W jednej misce połącz mąkę migdałową z mąką orkiszową, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Mikserem ubij olej kokosowy z 200 g erytrytolu. Miksuj przez 3-4 minuty. Wbij 2 jajka i połącz całość.

ciasto-orzechoweZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Następnie wlej 180 ml mleczka kokosowego. Do mokrych składników powoli dosypuj mąki.

przepis-na-ciasto-orzechoweZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na koniec wmieszaj skórkę z cytryny. Uzyskane ciasto rozdziel na dwie foremki.

ciasto-orzechoweZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotuj orzechowe nadzienie. 130 g orzechów zmiksuj na grube okruchy. Wsyp resztę erytrytolu i ponownie włącz mikser. Wbij jajka i dodaj resztę mleczka kokosowego. Całość zmiksuj, aż składniki się połączą. Orzechową masą wysmaruj jedną połówkę upieczonego ciasta.

przepis-na-ciasto-orzechoweZdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przykryj drugą, delikatnie dociśnij i piecz przez kolejne 20-25 minut. Ciasto wyjmij z piekarnika i pokrój dopiero wtedy, kiedy wystygnie. Podawaj z ulubionymi sezonowymi owocami.

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Chleb bez mąki. Wzbogać swoje wielkanocne menu o zdrowe pieczywo

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka

Deser z matcha, czyli wegańska galaretka bez grama żelatyny

pesto

Znudziło ci się tradycyjne pesto? Zaszalej ze składnikami i odkryj jego smak na nowo!

Przepis na złotą owsiankę z migdałami i cytrusami

Sernik lekki jak piórko

Przepis na sernik jogurtowy z malinami

Przepis na owsiano-kokosowe muffinki otrębowe

Sałatka z batatami i brokułem. Smakowita i oryginalna propozycja na kolację

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

bakłażan nadziewany

Bakłażan nieźle nadziany. Dyniowo-jarmużowy farsz to strzał w dziesiątkę!

Trzy razy jajka!

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Onigirazu – „sushi kanapka” ze szparagami

Gryczane kaszotto z zielonym groszkiem. Może nie wygląda, ale smakuje obłędnie!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Tarta z cukinią w roli głównej. Delikatna w smaku i niskokaloryczna

Mazurek być musi!

Jak Wielkanoc, to musi być mazurek. Oto jego wersja light, sprawdź!

awokado

Awokado w duecie z czarnym makaronem. Smak do pokochania!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Limonkowy mus z galaretką z kiwi. Smakuje doskonale i dostarcza mnóstwa witaminy C

hummus z fasoli

Pasta z fasoli. Polski hummus idealny na śniadanie

pasztet

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!