Przejdź do treści

Przepis na ciasto orzechowe. Jak zrobić orzechowca z kremem?

Przepis na ciasto orzechowe z kremem.
Przepis na ciasto orzechowe z kremem. Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Przepis na ciasto orzechowe z natury uwzględnia produkty o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. W świetle wszelkich badań garść orzechów jedzona codziennie może nas uchronić przed wieloma chorobami. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale nie tylko, orzechy regulują cholesterol i cukier we krwi. Podrzucamy wam przepis na ciasto orzechowe bez cukru – w naszym orzechowcu zastąpiliśmy go erytrolem, który nie podnosi poziomu glukozy we krwi.

Przepis na ciasto orzechowe – dlaczego warto go wypróbować?

To orzechy sprawiają, że chce się po to ciasto sięgać i sięgać. W naszym przepisie na ciasto orzechowe (orzechowiec) występują podwójnie, bo w części mącznej i w kremie.

Orzechy to przede wszystkim źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów. Regulują metabolizm, poziom cholesterolu i cukru we krwi. Warto je jeść ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych. Zawierają magnez, fosfor, potas, witaminy A, D i E. To jeszcze nie wszystkie powody, by wypróbować ten przepis na ciasto z orzechami! Spożywanie orzechów poleca się podczas intensywnej pracy umysłowej, bo mają dobry wpływ na koncentrację. Poza są przekąską, która daje kopa do działania. Pomagają zadbać o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.

Nasz przepis na ciasto „orzechowiec” uwzględnia aż trzy rodzaje orzechów: migdały, orzechy ziemne (lub włoskie) oraz orzech kokosowy. Wszystko, aby zmaksymalizować pozytywne właściwości zdrowotne i zadbać o bogactwo smaku ciasta orzechowego!

Kobieta trzyma tacę z orzechami

Erytrytol w przepisie na ciasto orzechowe – dobry zamiennik cukru?

Wszyscy wiemy, że cukru najlepiej w naszej diecie unikać. Trudno jednak całkowicie zrezygnować ze słodkiego smaku ciast i ciasteczek. W związku z tym warto więc poszukać dla cukru godnego zastępstwa!

Przepis na ciasto orzechowe w naszej wersji zamiast cukru zawiera erytrytol. Indeks glikemiczny tego zamiennika wynosi dokładnie zero! Oznacza to, że erytrytol uwzględniony w naszym przepisie na ciasto z orzechami w ogóle nie podnosi poziomu glukozy we krwi. To dlatego ten przepis na orzechowca będzie dobrą alternatywą tradycyjnych receptur wykorzystujących cukier lub miód – szczególnie polecaną osobom chorującym na cukrzycę.

Jak zrobić orzechowiec w takiej wersji? Poniżej znajdziesz nasz przepis na ciasto orzechowe z kremem, który sprawi, że będziesz po tę recepturę sięgać regularnie!

Przepis na ciasto orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

  •  50 g migdałów zmiksowanych na mąkę
  • 130 g orzechów ziemnych albo włoskich
  • 200 g mąki orkiszowej albo zwykłej pszennej
  • spora szczypta kardamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 280 g erytrytolu albo ksylitolu
  • 100 g oleju kokosowego albo masła klarowanego rozpuszczonego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • dwie silikonowe foremki o wymiarach 24×10 cm

Przygotowanie:

W jednej misce połącz mąkę migdałową z mąką orkiszową, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Mikserem ubij olej kokosowy z 200 g erytrytolu. Miksuj przez 3-4 minuty. Wbij 2 jajka i połącz całość.

ciasto-orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Następnie wlej 180 ml mleczka kokosowego. Do mokrych składników powoli dosypuj mąki.

przepis-na-ciasto-orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Na koniec wmieszaj skórkę z cytryny. Uzyskane ciasto rozdziel na dwie foremki.

ciasto-orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie przygotuj orzechowe nadzienie.

Jak zrobić krem orzechowy do ciasta? 130 g orzechów zmiksuj na grube okruchy. Wsyp resztę erytrytolu i ponownie włącz mikser. Wbij jajka i dodaj resztę mleczka kokosowego. Całość zmiksuj, aż składniki się połączą.

Orzechowym kremem wysmaruj jedną połówkę upieczonego ciasta.

przepis-na-ciasto-orzechowe

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przykryj drugą, delikatnie dociśnij i piecz przez kolejne 20-25 minut. Ciasto orzechowe wyjmij z piekarnika i pokrój dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

Przepis na ciasto orzechowe (orzechowca) możesz wzbogacić podając je z ulubionymi sezonowymi owocami.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: