Przejdź do treści

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ewa Chodakowska
Ewa Chodakowska zachęca do badań piersi
Lizi Jackson-Barrett
Łysa Lizi Jackson-Barrett: Rok temu płakałam. Teraz czuję się świetnie
Masaż blizn. Mama Kosmetolog pokazuje jak go wykonywać prawidłowo
Zadbaj o własne piersi. Ruszyła kampania Fundacji Rak’n’Roll
doktor michał lipa przodem
Czy USG jest bezpieczne? Dr Michał Lipa uspokaja

Fit ciasto z mąki kokosowej przygotujemy sami. Cukier zastąpiliśmy miodem i dodaliśmy czerwonych pomarańczy. Będzie słodko, zdrowo i kolorowo.

W przygotowaniu ciasta fit kluczowe jest to, by niezdrowe składniki zastąpić zdrowymi. Tak też uczynimy! Postanowiliśmy przetestować mąkę kokosową, która nie tylko pięknie pachnie i smakuje, ale jest również bogata w liczne wartości odżywcze. Mąka kokosowa jest niskowęglowodanowa, zawiera sporo błonnika oraz przyspiesza przemianę materii, co oznacza, że doskonale nadaje się dla osób dbających o sylwetkę. Oprócz tego jest bogata w potas, kwas foliowy, magnez i fosfor. Zawiera witaminy z grupy C, E, K oraz niacynę i tiaminę. Obniża poziom złego cholesterolu, a podwyższa poziom dobrego. Ma dobry wpływ na pracę serca. Szkodliwy cukier zastąpiliśmy prawdziwym miodem. O tej porze roku sezonowym produktem są czerwone pomarańcze. Od tych klasycznych różnią się wyglądem i smakiem ‒ są słodsze. Dzięki nim nasze ciasto będzie wyglądało pięknie i kolorowo!

Przepis na fit ciasto z mąki kokosowej

Składniki:

– jedna czerwona pomarańcza
– skórka starta z jednej czerwonej pomarańczy
– pół szklanki mąki kokosowej
– 6 jajek
– szczypta soli
– 3 łyżki miodu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta kardamonu
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– łyżka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Pomarańczę sparz we wrzątku. Zetrzyj skórkę. Do miski wbij jajka.

fit ciasto z maki kokosowej

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj olej, miód, wanilię i całość połącz.

ciasto z maki kokosowej fit przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wrzuć kardamon, sól i skórkę z pomarańczy. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładkie ciasto. Wylej ciasto do foremki o wymiarach 20×20 cm.

przepis na ciasto fit z maki kokosowej

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Pomarańcze pokrój w cienkie plasterki i delikatnie połóż na surowym cieście.

fit ciasto z mąki kokosowej z czerwonymi pomarańczami

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 20 minut, aż patyczek po włożeniu do ciasta będzie czysty.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Jak zrobić tofu w domu

Kokosowe ciasto jaglane

Jaglane placki

Risotto z dyni i szałwii

Superkanapki z batata

Domowa ricotta – prosty przepis

Owsianka w batonach

Czarna soczewica z pomidorami

Ciastka z sezonowymi owocami

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Marmolada z dzikich mirabelek

Mrożone tartaletki z awokado