Przejdź do treści

Pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Każdy wie, że po dobrym obiedzie powinien być pyszny deser. Tylko że te słodkości zazwyczaj są pełne pustych kalorii, zawierają cukier i tłuszcz, a bardzo często też konserwanty i polepszacze smaku. Dlatego pyszne fit ciasto z mąki kokosowej przygotujemy sami! Cukier zastąpiliśmy miodem i dodaliśmy czerwonych pomarańczy. Będzie słodko, zdrowo i kolorowo.

Przepis na pomarańczowe fit ciasto z mąki kokosowej

W przygotowaniu ciasta fit kluczowe jest to, by niezdrowe składniki zastąpić zdrowymi. Tak też uczynimy! Postanowiliśmy przetestować mąkę kokosową, która nie tylko pięknie pachnie i smakuje, ale jest również bogata w liczne wartości odżywcze.

Mąka kokosowa jest niskowęglowodanowa, zawiera sporo błonnika oraz przyspiesza przemianę materii, co oznacza, że doskonale nadaje się dla osób dbających o sylwetkę. Oprócz tego jest bogata w potas, kwas foliowy, magnez i fosfor. Zawiera witaminy z grupy C, E, K oraz niacynę i tiaminę. Obniża poziom złego cholesterolu, a podwyższa poziom dobrego. Ma dobry wpływ na pracę serca.

Szkodliwy cukier zastąpiliśmy prawdziwym miodem. Warto też znaleźć w sklepie czerwone pomarańcze. Od tych klasycznych różnią się wyglądem i smakiem ‒ są słodsze. Dzięki nim nasze ciasto będzie wyglądało pięknie i kolorowo!

Fit ciasto z mąki kokosowej – składniki

– jedna czerwona pomarańcza
– skórka starta z jednej czerwonej pomarańczy
– pół szklanki mąki kokosowej
– 6 jajek
– szczypta soli
– 3 łyżki miodu
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta kardamonu
– 1/4 szklanki oleju kokosowego
– łyżka ekstraktu z wanilii

Fit ciasto z mąki kokosowej – przygotowanie

Pomarańczę sparz we wrzątku. Zetrzyj skórkę. Do miski wbij jajka.

Zdjęcie: masz.talerz

Dodaj olej, miód, wanilię i całość połącz.

ciasto z maki kokosowej fit przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Wrzuć kardamon, sól i skórkę z pomarańczy. Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksuj na gładkie ciasto. Wylej ciasto do foremki o wymiarach 20×20 cm.

przepis na ciasto fit z maki kokosowej

Zdjęcie: masz.talerz

Pomarańcze pokrój w cienkie plasterki i delikatnie połóż na surowym cieście.

fit ciasto z mąki kokosowej z czerwonymi pomarańczami

Zdjęcie: masz.talerz

Piecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 20 minut, aż patyczek po włożeniu do ciasta będzie czysty.

 

 

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: