Przejdź do treści

Pomidor vs. przetwory pomidorowe

Pomidor vs. przetwory pomidorowe
Zdrowe vs. zdrowsze: pomidor czy przetwory pomidorowe? Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
https://www.istockphoto.com/
Od 8 do 17 tysięcy sztuk. Tyle każda z nas zużywa średnio w ciągu całego życia podpasek i tamponów. Warto więc zwracać uwagę na ich skład
Bodymaps SS19 fot. Zuza Krajewska
Ukłon w stronę naturalności i możliwości kobiecego ciała. Zobaczcie fantastyczną kampanię polskiej marki Bodymaps
Istockphoto.com
Nieoczywiste momenty, w których może nam spaść cukier. Nie chodzi tylko o alkohol
kobieta je na ulicy w pośpiechu
Czy wiesz, jakie badania powinnaś wykonać na czczo? Skorzystaj ze ściągi!
https://www.istockphoto.com/
Niebezpieczne związki. Warzywa i zioła, których nie należy łączyć ze słońcem. Wyjaśnia dietetyczka

Pomidory, bogate w wit. C i potas, są zdrowe – co do tego nie ma wątpliwości. Ale jeszcze zdrowsze są przetwory pomidorowe. Chodzi o bezcenny likopen, którego w przetworzonych pomidorach jest nawet kilkakrotnie więcej niż w tych surowych!

Zdrowy: pomidor

Ten, kto kiedykolwiek miał problem z nadciśnieniem, zapewne wie, że jedzenie pomidorów wyjdzie mu na zdrowie. Pomidory są bowiem bogate w potas – pierwiastek regulujący ciśnienie krwi. W pomidorze o wadze 100 g znajduje się sporo, bo 282 mg tego minerału. Jednak znacznie bogatszym źródłem potasu są inne również łatwo dostępne w diecie produkty: warzywa strączkowe (nawet 1700 mg) czy banany i ziemniaki (300‒500 mg). Oprócz potasu pomidor dostarcza witaminy C. To dlatego nie zaleca się łączyć zawierającego askorbinazę (enzym rozkładający witaminę C) ogórka z pomidorem. Ale jeśli chodzi o ilość witaminy C, to pomidora o głowę przebija papryka, zwłaszcza ta czerwona.

To, co czyni pomidora wyjątkowym, to zawartość likopenu – karotenoidu, którego nigdzie indziej nie znajdziecie w takich ilościach. Likopen jest silnym przeciwutleniaczem skutecznie walczącym z nowotworami: prostaty, pęcherza moczowego, szyjki macicy, gardła, przełyku, żołądka, piersi i skóry. Likopen redukuje także ryzyko wystąpienia miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca. Zawartość likopenu w świeżych pomidorach zależy od ich odmiany i wzrasta wraz z dojrzewaniem warzyw (0,88 – 7,74 mg/100 g świeżej masy). Najwięcej likopenu znajduje się jednak nie w surowych, lecz w przetworzonych pomidorach (nawet kilkakrotnie więcej!). Dlatego – choć może ciężko w to uwierzyć ‒ przetwory pomidorowe są zdrowsze niż pomidory surowe.

Zdrowsze: przetwory pomidorowe

Zupa krem z pomidorów ma nawet dziesięciokrotnie większą zawartość likopenu niż surowe pomidory. Okazuje się, że rozdrabnianie, mielenie i ogrzewanie poprawiają biodostępność likopenu. Dzieje się tak dlatego, że likopen w surowym pomidorze zawarty jest w strukturach białkowych, które utrudniają jego wykorzystanie przez organizm. A procesy technologiczne ‒ jak mielenie, ucieranie, rozdrabnianie oraz obróbka termiczna ‒ powodują, że połączenia te zostają przerwane, dzięki czemu likopen zostaje uwolniony i może być łatwiej wykorzystany przez organizm. Likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach, więc dodatkowym czynnikiem zwiększającym jego przyswajalność np. z kremu pomidorowego jest dodatek tłuszczu. Badania dowodzą, że mężczyźni, którzy spożywają produkty pomidorowe nie mniej niż w dziesięciu posiłkach w ciągu tygodnia, są aż o 35 proc. mniej narażeni na zachorowanie na raka prostaty w stosunku do osób spożywających je półtora raza na tydzień. Postawcie więc na domowy ketchup i pyszną pomidorówkę!
 

Małgorzata Różańska, dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Gdy jelita stają się leniwe. Jak je rozruszać, by poczuć się dobrze?

Zdrowe śniadanie do szkoły: bananowo-kakaowe muffinki i chrupiące marchewki

miska z warzywami

5 błędów, które popełniasz, gdy przechodzisz na dietę bezglutenową

pizza kobieta

Chcesz przytyć i nie wiesz, co powinnaś jeść? Oto 5 patentów na zwiększenie apetytu

Da się zdrowo przeżyć święta?

Jak zdrowo i bez uczucia ciężkości przeżyć święta wielkanocne?

Gdy pali i piecze, czy po co nie sięgać, jak masz refluks

6 produktów najgorszych dla mózgu

5 produktów zmniejszających apetyt

Ciężkostrawna dziesiątka

10 ciężkostrawnych potraw, które można uczynić lżejszymi dla naszego żołądka

10 produktów łagodzących objawy menopauzy

Dieta w insulinooporności

DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców

DASH – czyli dieta dla nadciśnieniowców

Dieta rozdzielna – czy ma sens?

Jesz ryż? Uważaj na arsen

8 błędów w jedzeniu warzyw i owoców

Super Żywność, czyli superfoods po polsku

Super Żywność według Małgorzaty Różańskiej

Fotostarzenie się skóry – pomoże dieta

Zdrowe śniadanie do szkoły: tartaletki plus jogurt z ananasem

4 zasady bezpiecznego smażenia

Nabiał – jaki wybrać?

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

7 „odchudzających” produktów, które… nie odchudzają!

Na jakim tłuszczu smażyć?

Na jakim tłuszczu smażyć?

Top 6 najgorszych dodatków do sałatek i ich lepsze zamienniki

Top 6 najgorszych dodatków do sałatek i ich lepsze zamienniki