Przejdź do treści

Zupa pomidorowa raz!

Pomidorowa raz!
Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej – krem z pomidorów. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
stres trening
Sposoby na stres. Oto 6 skutecznych sposobów, które ukoją twoje nerwy
Nadmierna potliwość – o czym świadczy, jakie są przyczyny?
Szczepionka
Szczepionka na gruźlicę może uchronić nas przed koronawirusem?
Kobieta trzyma się za szyję
Ból i zesztywnienie mięśni karku – przyczyny, leczenie
Kobieta czesząca włosy
Problemy z włosami: łupież, wypadanie włosów, przetłuszczanie się. Co robić?

Lubisz zupę pomidorową? Oto pomidorówka w trzech nowych odsłonach.

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa jest kultowa i nieśmiertelna. Ale mały tuning tego legendarnego dania przyda się nawet zagorzałym fanom klasyki. Co powiecie na to, by opatentować swój własny, niepowtarzalny przepis i przerobić poczciwinę na wykwintny aksamitny krem pomidorowy z czosnkiem, bazylią, kleksem gęstej śmietanki podawany z bagietką, na której rozpływa się świeżutka mozzarella?

A co powiecie na to: zupa pomidorowa przyprawiona nieoczekiwanie cynamonem, suszoną zmieloną kolendrą, z soczewicą lub cieciorką – czyli bardzo sycący wysokobiałkowy posiłek z marokańską nutą? Możliwości są tysiące – bez obaw dorzucajcie do swoich pomidorówek oliwki, kapary, cukinię, ugotowaną fasolkę i wszelkie rodzaje serów – z fetą i kozim włącznie.

Pomidory bardzo lubią towarzystwo innych smaków i doskonale znoszą eksperymenty kulinarne, a nowe, śmiałe połączenia zawsze świetnie smakują i mile zaskakują. Nawet najwierniejsi wyznawcy oldskulowej pomidorówki z ryżem przekonają się, że zupa pomidorowa niejedno ma imię.

Klasykę zostawiamy zatem mamom i teściowym, a sami idziemy z pomidorami w tango, by stworzyć z nich zupy, które zadziwią niejednego amatora tradycji. Oto nasze propozycje, które, mamy nadzieję, zainspirują was do pomidorowych szaleństw ze smakiem.

Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej, krem z pomidorów – składniki

Porcja na 4 osoby:
– 1 kg pomidorów
– 4 ząbki czosnku
– pół opakowania suszonej bazylii
– kilka listków bazylii świeżej
– sól, pieprz
– kostka rosołowa warzywna bio
– 2 łyżki masła
– gęsta śmietanka
– bagietka
– ser mozzarella, feta lub kozi

Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej, krem z pomidorów – przygotowanie

Pomidory ponacinaj na krzyż i zalej wrzątkiem na kilka minut. Obierz je ze skórki. Pokrój w ósemki i gotuj do miękkości przez mniej więcej 1 godzinę. Dodaj do pomidorów 2 łyżki masła i łyżkę cukru (cukier jest potrzebny, by przełamać kwaskowaty smak pomidorów) oraz kostkę bulionu warzywnego bio. Gdy pomidory będą się już rozpadały, zmiksuj zupę na jedwabisty krem.

Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do zupy razem z suszoną bazylią. Dosól i dopieprz do smaku. Podawaj z grzankami zapieczonymi z mozzarellą ozdobioną kleksem gęstej śmietanki i listkiem bazylii. Na grzankach możesz też zapiec ser kozi lub fetę lub dodać te serki zamiast śmietanki bezpośrednio do zupy. Zupa pomidorowa w wersji glam gotowa!

Zupa pomidorowa z marokańską nutą – składniki

Pomidorowa raz!

Porcja na 4 osoby:
1 litr przecieru pomidorowego (jak z wcześniejszego przepisu lub gotowego)
– 1 litr wywaru warzywnego z włoszczyzny lub z kostek bulionowych warzywnych bio
– 2 średnie czerwone cebule
– 200 gramów ugotowanej wcześniej czerwonej lub zielonej soczewicy
– 1 łyżka zmielonego kminku
– 2 łyżki zmielonej kolendry
– 1 łyżka suszonej całej kolendry
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 łyżka cynamonu
– 2 duże ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, świeża kolendra do smaku
– gęsty jogurt naturalny

Zupa pomidorowa z marokańską nutą – przygotowanie

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno pokrojoną cebulę, podsmaż na małym ogniu 2–3 minuty, dodaj posiekany czosnek i przyprawy. Smaż, mieszając, przez kolejne 3 minuty. Dodaj pomidory, soczewicę i wywar.

Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu jeszcze 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zupę wlej do miseczek, udekoruj łyżką jogurtu i listkami kolendry. Zupa pomidorowa rodem z Maroka ląduje na stole!

Zupa pomidorowa na zimno – chłodnik gazpacho – składniki

Pomidorowa raz!

Porcja na 4 osoby:
6 dużych pomidorów
– 4 małe ogórki
– 1 papryka w dowolnym kolorze
– 2 małe czerwone cebule
– sok z ½ cytryny
– sól, pieprz, ostra papryka
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– łyżeczka octu winnego
– 2 małe ząbki czosnku (opcjonalnie)
– 1–2 kromki białego pieczywa (opcjonalnie)

Zupa pomidorowa na zimno – chłodnik gazpacho – przygotowanie

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Zmiksuj je z 2 ogórkami, 1 cebulą i sokiem z cytryny. Możesz dodać białe pieczywo i zmiksować je z warzywami. Czosnek przepuść przez praskę i dodaj do całości. Posól, popieprz. Jeśli lubisz ostry smak, dopraw chilli lub tabasco. Wymieszaj z całością.

Wstaw na 2 godziny do lodówki, by zupa dobrze się schłodziła. Tuż przed podaniem pokrój w drobną kostkę paprykę, ogórki i cebulę. Zupę rozlej do miseczek i posyp każdą porcję pokrojonymi warzywami. Zupa pomidorowa w wersji na lato – idealna na upalne dni!

Smacznego!

 

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Wegański chłodnik z botwinką. Bez mleka i jajek, ale z zaskakującymi dodatkami

Czarna soczewica to samo zdrowie. Wypróbuj przepis z pomidorami

Ogórki kiszone - właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Ogórki kiszone – właściwości zdrowotne i 3 niezawodne przepisy

Trzymasz pomidory w lodówce? Sprawdź, czy robisz to dobrze

3 przepisy na wrapy. Dla tych, którym znudziły się kanapki

Zdrowa pizza – przepis na ciasto. Jak zrobić razową pizzę?

3 desery z awokado

Carpaccio, trufle, pudding. Przepisy na 3 desery z awokado

Guacamole

Guacamole – poznaj 3 proste przepisy na pastę z awokado

Kalafior – przepisy na potrawy. Stek, sałatka i inne pomysły

Jogurt domowy

Domowy jogurt – jak zrobić. Przepisy na domowy jogurt

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Mleko roślinne z kartonu vs. mleko roślinne domowe

Rzeżucha: życie po życiu

Rzeżucha: życie po życiu

Jajka faszerowane aioli i chorizo. Tradycja doprawiona szczyptą nowoczesności

Wielkanoc dla dzieciaków – ciasteczkowe jajeczka dla zabawy

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Wielkanocna baba orkiszowa. Znacznie zdrowsza niż klasyczna

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Trzy razy jajka! Sprawdzone przepisy na jajeczne przysmaki

Pasta bezjajeczna na kanapce

Wegańska pasta bezjajeczna. Zdrowe urozmaicenie wielkanocnego jadłospisu

Wegańskie foie gras. Wielkanoc pod znakiem roślinnych potraw

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Przepisy na wegańskie pasztety wielkanocne. Mięsożercy też się w nich zakochają!

Wielkanocne pisanki: zdrowe i pysznie czekoladowe

Domowy chrzan – na poprawę trawienia

Przepis na domowy chrzan na lepsze trawienie. W sam raz na Wielkanoc!

Zakwas – guru wielkanocnego żuru

Zakwas na żurek – guru Wielkanocy. Jak go dobrze zrobić?

Orkiszowy mazurek pistacjowy

Orkiszowy mazurek pistacjowy. Zdrowy deser na Wielkanoc

Śniadaniowe ciastka jaglane

Najpopularniejsze

Kortyzol – jak go obniżyć? Objawy i przyczyny podwyższonego poziomu kortyzolu

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

kobieta, ból

Fibromialgia – kiedy boli cię wszystko. Czym objawia się ta tajemnicza choroba?

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę