Przejdź do treści

Pomidorowa raz!

Pomidorowa raz!
Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej – krem z pomidorów. Zdjęcie: shutterstock
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
kobieta myje twarz
Seks dobry na wszystko, nawet na trądzik? HZ kontra mity #10 Trądzik
Kobieta dekoruje pierniki
8 sposobów na spędzenie świąt bez wyrzutów sumienia
Dobra wiadomość dla chorych na rdzeniowy zanik mięśni – lek na SMA będzie refundowany w Polsce
stół świąteczny
Racjonalne podejście do jedzenia podczas świąt. Dietetyk radzi, jak znaleźć złoty środek
Magiczne portrety chorych dzieci w szpitalach. Zobacz zdjęcia z projektu „Heart Project”

Sezon na pomidory w pełni. A u nas na talerzu od lat to samo: zupa pomidorowa. Oto pomidorówka w trzech nowych odsłonach.

Zupa pomidorowa jest kultowa i nieśmiertelna. Ale mały tuning tego legendarnego dania przyda się nawet zagorzałym fanom klasyki. Co powiecie na to, by opatentować swój własny, niepowtarzalny przepis i przerobić poczciwinę na wykwintny aksamitny krem pomidorowy z czosnkiem, bazylią, kleksem gęstej śmietanki podawany z bagietką, na której rozpływa się świeżutka mozzarella? A może by tak w upalny dzień parująca zupa pomidorowa ustąpiła miejsca dobrze schłodzonemu słynnemu hiszpańskiemu chłodnikowi gazpacho? A co powiecie na to: zupa pomidorowa przyprawiona nieoczekiwanie cynamonem, suszoną zmieloną kolendrą, z soczewicą lub cieciorką – czyli bardzo sycący wysokobiałkowy posiłek z marokańską nutą? Możliwości są tysiące – bez obaw dorzucajcie do swoich pomidorówek oliwki, kapary, cukinię, ugotowaną fasolkę i wszelkie rodzaje serów – z fetą i kozim włącznie. Pomidory bardzo lubią towarzystwo innych smaków i doskonale znoszą eksperymenty kulinarne, a nowe, śmiałe połączenia zawsze świetnie smakują i mile zaskakują. Nawet najwierniejsi wyznawcy oldskulowej pomidorówki z ryżem przekonają się, że zupa pomidorowa niejedno ma imię.

Klasykę zostawiamy zatem mamom i teściowym, a sami idziemy z pomidorami w tango, by stworzyć z nich zupy, które zadziwią niejednego amatora tradycji. Oto nasze propozycje, które, mamy nadzieję, zainspirują was do pomidorowych szaleństw ze smakiem.

Zupa pomidorowa w odsłonie luksusowej – krem z pomidorów

Porcja na 4 osoby:
– 1 kg pomidorów
– 4 ząbki czosnku
– pół opakowania suszonej bazylii
– kilka listków bazylii świeżej
– sól, pieprz
– kostka rosołowa warzywna bio
– 2 łyżki masła
– gęsta śmietanka
– bagietka
– ser mozzarella, feta lub kozi

Pomidory ponacinaj na krzyż i zalej wrzątkiem na kilka minut. Obierz je ze skórki. Pokrój w ósemki i gotuj do miękkości przez mniej więcej 1 godzinę. Dodaj do pomidorów 2 łyżki masła i łyżkę cukru (cukier jest potrzebny, by przełamać kwaskowaty smak pomidorów) oraz kostkę bulionu warzywnego bio. Gdy pomidory będą się już rozpadały, zmiksuj zupę na jedwabisty krem. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj do zupy razem z suszoną bazylią. Dosól i dopieprz do smaku. Podawaj z grzankami zapieczonymi z mozzarellą ozdobioną kleksem gęstej śmietanki i listkiem bazylii. Na grzankach możesz też zapiec ser kozi lub fetę lub dodać te serki zamiast śmietanki bezpośrednio do zupy. Zupa pomidorowa w wersji glam gotowa!

Zobacz też:
Zupa pomidorowa z marokańską nutą
Zupa pomidorowa na zimno – chłodnik gazpacho

Zupa pomidorowa z marokańską nutą

Pomidorowa raz!

Porcja na 4 osoby:
1 litr przecieru pomidorowego (jak z wcześniejszego przepisu lub gotowego)
– 1 litr wywaru warzywnego z włoszczyzny lub z kostek bulionowych warzywnych bio
– 2 średnie czerwone cebule
– 200 gramów ugotowanej wcześniej czerwonej lub zielonej soczewicy
– 1 łyżka zmielonego kminku
– 2 łyżki zmielonej kolendry
– 1 łyżka suszonej całej kolendry
– 1 łyżka brązowego cukru
– 1 łyżka cynamonu
– 2 duże ząbki czosnku
– 4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, świeża kolendra do smaku
– gęsty jogurt naturalny

W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno pokrojoną cebulę, podsmaż na małym ogniu 2–3 minuty, dodaj posiekany czosnek i przyprawy. Smaż, mieszając, przez kolejne 3 minuty. Dodaj pomidory, soczewicę i wywar. Zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu jeszcze 15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Zupę wlej do miseczek, udekoruj łyżką jogurtu i listkami kolendry. Zupa pomidorowa rodem z Maroka ląduje na stole!

Zupa pomidorowa na zimno – chłodnik gazpacho

Pomidorowa raz!

Porcja na 4 osoby:
6 dużych pomidorów
– 4 małe ogórki
– 1 papryka w dowolnym kolorze
– 2 małe czerwone cebule
– sok z ½ cytryny
– sól, pieprz, ostra papryka
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– łyżeczka octu winnego
– 2 małe ząbki czosnku (opcjonalnie)
– 1–2 kromki białego pieczywa (opcjonalnie)

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Zmiksuj je z 2 ogórkami, 1 cebulą i sokiem z cytryny. Możesz dodać białe pieczywo i zmiksować je z warzywami. Czosnek przepuść przez praskę i dodaj do całości. Posól, popieprz. Jeśli lubisz ostry smak, dopraw chilli lub tabasco. Wymieszaj z całością. Wstaw na 2 godziny do lodówki, by zupa dobrze się schłodziła. Tuż przed podaniem pokrój w drobną kostkę paprykę, ogórki i cebulę. Zupę rozlej do miseczek i posyp każdą porcję pokrojonymi warzywami. Zupa pomidorowa w wersji na lato – idealna na upalne dni!

Smacznego!

 

Kasia Bem – nauczycielka jogi, oddechu i medytacji w systemach Sivananda Jogi (tytuł Master of Yoga, II stopień specjalizacji), Ashtangi Jogi i Sri Sri Jogi, RYT 500. Autorka programów: Joga dla Twarzy, Potęga Ciszy, Happy Detoks z jogą naturalnie! Autorka książki „Happy Detoks”. Więcej: www.kasiabem.comwww.namastejoga.pl

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy

Zainteresują cię również:

Migdały z czekoladą i miodem – połączenie nieziemsko dobre i zdrowe

Przepis na sernik dyniowy z orzechami pecan

garnek z owocami na kompot z suszu

Kompot z suszu – dlaczego warto go pić?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Rozwałkowane ciasto na pierniki

5 przepisów na pierniczki. Upiecz i poczuj magię świąt

Kotlety jaglane z pieczarkami

Jabłka w cieście naleśnikowym

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Jadalne prezenty: ciasteczka owsiane od Śnieżynki

Przepis na fit omlet z bananem – śniadanie mistrzów

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Wigilijny makowiec dla wybrednych

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!

Świąteczny piernik – bez glutenu, bez cukru!