Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pomidorowe love story

Pomidorowe love story
Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Podłużne i okrągłe, ostro czerwone, malinowe i żółte, te ogromniaste i te całkiem maleńkie. Kochamy je wszystkie! Bo jak tu nie kochać pomidorów?

A co takiego jest w pomidorach, że niemal wszyscy darzą je uczuciem? Ogromna różnorodność odmian różniących się rozmiarem, kolorem, kształtem, konsystencją, a także smakiem, no i mnogość zastosowań to najbardziej oczywiste przyczyny pomidorowego szału. Jednak te warzywa mają znacznie więcej do zaoferowania. 

Owoce pomidora zawierają sporo likopenu czerwonego barwnika z rodziny karotenoidów o właściwościach przeciwutleniających. Pomidory to również bogate źródło witamin A, C, K, a także potasu, warto więc włączyć je do swojej diety i na surowo, i w postaci przetworów.  

Co z nich przyrządzić? Co tylko się chce! Pomidorówkę w całkiem nowej odsłonie, pyszną sałatkę, a może zupełnie naturalny, domowy ketchup? Możliwości jest mnóstwo… 

Jakie pomidory wybierać?

Oto krótki przewodnik po gatunkach – znajdzie się coś dla każdego!

Baron to pomidory popularne wśród działkowców ze względu na łatwość w uprawie i odporność na choroby. Owoce tej odmiany są średniej wielkości, o regularnych kształtach i intensywnym kolorze. Miąższ jest twardy, zwarty i bardzo słodki. Polecane do bezpośredniego spożycia. 

Malinowy to jedna z bardziej atrakcyjnych odmian pomidora. Owoce malinówek są charakterystyczne duże, miękkie, delikatnie różowe i lekko słodkie. Idealnie nadają się do bezpośredniego spożycia, do sałatek, zup i przetworów. 

Malinowy Gargamel równie duży i soczysty co pozostałe malinówki. Jego miąższ jest jednak bardziej kremowy i słodki. Smakuje świetnie na surowo, ale także po obróbce termicznej, szczególnie w zupach i sosach.  

Zdjęcie: Katarzyna Karus-Wysocka | www.cookitlean.pl

Lima  to małe pomidory o twardym miąższu z małą zawartością soku i pestek. Z tego powodu idealnie nadają się do suszenia. Na bazie limy można również przyrządzić wyśmienite sosy, przeciery czy zupy. 

Cherry  to małe okrągłe pomidory rosnące w podłużnych kiściach. Owoce mają delikatny zapach i bardzo słodki smak, natomiast łodygi wydzielają intensywny aromat. Cherry są idealne do sałatek (nawet w całości), do zapiekania czy jako dodatek do makaronów, ryb i owoców morza.  

Truskawkowe  należące do rodziny pomidorów daktylowych. Podobnie jak cherry rosną w kiściach. Owoce pomidorów truskawkowych są małe, podłużne i intensywnie czerwone. Są lekko słodkie i zwarte. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, makaronów czy risotto.  



Katarzyna Karus-Wysocka
 - entuzjastka koncepcji paleo i powrotu do naturalnej żywności. Prowadzi bloga Cook it Lean, rozwijając swoje kulinarne i fotograficzne pasje. Kocha tworzyć nowe, smakowe i wizualne, kompozycje potraw. Na co dzień kreuje interaktywną rzeczywistość, pracując jako projektantka UX. Dużo czasu spędza w siłowni, trenując do zawodów w trójboju siłowym i wyciskaniu leżąc.


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Domowy ketchup

Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i...
Ketchup – kto go nie zna? Kto go nie lubi? Idealny do śniadania, jako dodatek do niejednego obiadu i kolacji. Oto przepis na ten uniwersalny sos pomidorowy, bez dodatku sztucznych barwników i ulepszaczy smaku. Pyszny.

Co ty wiesz o serach?

Miękkie, twarde, ostre, łagodne… Do kanapki, do wina, do makaronu, jako przekąska. Bierzemy na ząb popularne...
Miękkie, twarde, ostre, łagodne… Do kanapki, do wina, do makaronu, jako przekąska. Bierzemy na ząb popularne gatunki serów i sprawdzamy, z czym to się je.

Pomidorów nigdy dość!

Też tak macie, że na widok dojrzałych, pachnących pomidorów na krzaczku wasze ślinianki szaleją? No to...
Też tak macie, że na widok dojrzałych, pachnących pomidorów na krzaczku wasze ślinianki szaleją? No to wyhodujcie je sobie sami, a potem przeróbcie na pyszną sezonową sałatkę. Jest prosta, a smakuje wykwintnie.

Chutney pomidorowy

Chutney ‒ specjał kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go z warzyw albo owoców, a podaje się z mięsem,...
Chutney ‒ specjał kuchni indyjskiej. Przygotowuje się go z warzyw albo owoców, a podaje się z mięsem, rybami lub daniami wegetariańskimi. My wykorzystamy pomidory, chili, maliny i jeszcze kilka innych smakołyków, by przyrządzić chutney, który jeszcze smakuje latem. Pycha!