Przejdź do treści

Pomysł na majówkę: bataty i szparagi z grilla

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Raw bars - zdrowe mrożone batony
Raw bars – zdrowe mrożone batony
kapsułki
Witaminy – kiedy, które i dla kogo?
Psychologiczny problem… zaparć
istockphoto.com
Jak mają się twoje biodra, gdy ty masz 20, 30, 40… lat?
istockphoto.com
„Czy podoba mi się moje ciało poporodowe? Nieszczególnie, ale jestem z niego bardzo dumna”. Kobiety pokazały, jak wyglądały po porodzie

Wiosna już za rogiem. Wyjmujemy grille, koce i leżaki. W końcu wszyscy się zgodzimy z tym, że jedzenie smakuje najlepiej na świeżym powietrzu. Sezon na szparagi właśnie się zaczął, bataty są dostępne cały rok. Kup jeszcze ser i rukolę – niewiele więcej potrzebujesz, by stworzyć sycący i zdrowy posiłek idealny na piknik.

Proponujemy wegetariański przepis na bataty prosto z grilla, podane ze szparagami, rukolą i sosem serowym. Nie bez przyczyny wybraliśmy opcję wege. Naprawdę nie tylko karkówkę i kiełbasę można zjeść z grilla. Gwarantujemy pełne i szczęśliwe brzuchy. 

Szparagi to warzywa typowo sezonowe. Okres ich wyrastania trwa bardzo krótko, dlatego w sezonie warto po nie sięgać jak najczęściej. Szparagi są bogate w błonnik, fosfor, wapń, kwas foliowy, beta-karoten i witaminy z grupy A i C. Mają dobry wpływ na pracę jelit i układ pokarmowy. Oprócz tego korzystnie wpływają na kości, zęby, paznokcie i włosy. Wzmacniają układ odpornościowy i krążenia. Wspomagają pracę wątroby i nerek. Jakby tego było mało – idealnie nadają się dla osób dbających o figurę, bo są niskokaloryczne. Wraz z batatami w wersji grillowanej smakują doskonale! 

Bataty i szparagi z grilla

bataty i szparagi z grilla

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Składniki:

– pęczek szparagów
– 4 duże bataty
– pęczek rukoli
– 2 łyżki soku z cytryny
– 3 łyżki oleju lnianego
– kilka łyżek oleju rzepakowego
– 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
– pół pęczka koperku
– 1/3 pęczka szczypiorku
– 3-4 łyżki sera niebieskiego
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej grill. Bataty umyj. Do garnka wlej wodę. Wrzuć ziemniaki. Po zagotowaniu wody poczekaj 15-20 minut, aż bataty zmiękną. Odcedź i zawiń w folię do pieczenia. Połóż na grillu i piecz, aż będą zupełnie miękkie i gotowe do jedzenia. Odkrój końcówki szparagów. Szparagi skrop olejem rzepakowym, posyp solą, pieprzem i krótko grilluj pod koniec pieczenia batatów. Aby przygotować sos, do miski wrzuć jogurt, ser, posiekany szczypior oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą składniki, rozetrzyj ser i odstaw do lodówki. W misce umieść rukolę, skrop sokiem z cytryny, dolej olej lniany, sól i pieprz. Delikatnie wymieszaj.

Bataty przekrój na pół.

bataty z grilla przepis

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Połóż szparagi.

przepis na bataty i szparagi z grilla

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj rukolę i polej sosem. Posyp koperkiem. 

jak zrobic bataty na grillu

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

pieczony kalafior

Pieczony kalafior w sosie pomidorowym

Owocowe chutneye – lato zamknięte w słoiku

Woda smakowa – zrób ją sama!

bananowe ciasteczka owsiane

Bananowe ciasteczka owsiane. Pyszności na drugie śniadanie

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

Ciasto na pizzę – zdrowe, bo razowe

istockphoto.com

Domowa piekarnia – dwa przepisy na chleb, który zrobisz sama w domu!

Tagliatelle z porem i łososiem

Tagliatelle z porem i łososiem

borowiki

Sezon na borowiki trwa! Wypróbuj ten przepis

Razowe gofry z pomarańczami

Razowe gofry z pomarańczami

Domowe wypieki dla początkujących

Domowe wypieki dla początkujących. Wypróbuj nasze przepisy i przekonaj się, jakie to proste

kiszone ogórki

3 przepisy na kiszone ogórki. Dla początkujących, nieco wtajemniczonych i kiszonkowych wymiataczy

marmolada

Zrób sobie marmoladę z twistem

Przepis na domowe suszone pomidory. Świetne do kanapek, sałatek i jako przekąska

Ciastka z sezonowymi owocami. Zrobisz je w kilka minut

istockphoto

Szpinak w super sałatce

Śliwki z kremem kokosowym. Wykwintny smak z zapachem lata

Przepis na jaglany koktajl z malinami. Prawdziwa bomba witaminowa

Piekę… kaszę ze śliwkami. Obłędnie pyszna i zdrowa

Smoothie bowl ze śliwkami. Porcja energii na cały dzień

Ciastka jagodowe bez cukru. Nadają się na wycieczkę, plażę i do pracy!

owsianka

Przepis na owsiankę według White Plate. Pyszne i zdrowe śniadanie

Złota owsianka z kurkumą

Złota owsianka z kurkumą

Razowe grzanki z malinami

Razowe grzanki z malinami. Zrób sobie królewskie śniadanie!

Szakszuka z botwiny, sera koziego i jajka. To jest pyszne, proste, tanie i zdrowe