Przejdź do treści

Potrawy wigilijne, czyli jarskie Boże Narodzenie

Potrawy wigilijne, czyli jarskie Boże Narodzenie
Potrawy wigilijne: Piernikowy krem daktylowy Marty Dymek. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Naturalne źródła cukru / istock
Cukru nie znajdziesz tylko w cukierniczce. Jego źródłem jest wiele innych produktów spożywczych
zatkane uszy
Zatkane uszy? Powodem może być alergia
Masz ochotę na nową pastę do kanapki? Daj szansę bakłażanowi!
Martyna Wojciechowska o depresji
Martyna Wojciechowska tłumaczy się z wpisu o depresji. „Sama byłam wiele razy na dnie”
ashleygraham
Ashley Graham urodziła. „Nasze życie zmieniło się na lepsze!”

Tofu à la śledź, piernikowy krem daktylowy, sernik z chili – o tym, jak pyszne mogą być jarskie potrawy wigilijne, pisze dla nas Agata Michalak, wytrawna tropicielka oryginalnych smaków, naczelna magazynu „KUKBUK”.

W moim życiu były takie lata, kiedy nie gotowałam. Nie to, że w ogóle, ale nieregularnie – bo albo był u mojego boku ktoś, kto gotował świetnie i szybko (co nadal ma dla mnie znaczenie), albo tak dużo jadłam na mieście, że i tak nie starczało czasu. Wyjątek robiłam zawsze na święta, kiedy to pojawiałam się u mamy na trzy dni przed Wigilią, żeby całymi godzinami potrawy wigilijne trzeć, mielić, obgotowywać, ucierać, zagniatać, wyrabiać… i – przy okazji – plotkować.

Gotowanie z taką częstotliwością przypominało zapomnianą ukochaną rozrywkę, którą dawkuje się sobie celowo, by sprawiała większą frajdę. I choć zdarzało mi się eksperymentować z kutią (porażka), sojowymi pasztetami (sukces, choć niezbyt wyględny) czy nadzieniem do pierogów (te z kaszą gryczaną dziwnie omijano), to zawsze moje potrawy wigilijne były wariacją w ramach pewnego zestawu składników i dań.

W tym roku, kiedy za sprawą zawodowych wyborów moje kulinarne rozpasanie przybrało niespotykany dotąd wymiar, a pewność zagościła w sercu i ruchach, postanowiłam zrobić więcej, lepiej i przede wszystkim bardziej wegetariańsko. Nie bez znaczenia dla moich modyfikacji świątecznego jadłospisu jest i zawsze był bowiem fakt, że ryby, owszem, jadam i lubię, ale mięs nie tykam, bo nie potrzebuję i wolę zachować doń zdrowy dystans. Powiecie, że potrawy wigilijne to jarski raj – cóż, kiedy to jeden wieczór, a w kolejne znów na stoły wjeżdżają pieczenie, bigosy ze 150 rodzajami mięsa, kiełbasy i luksusowe szynki. To głównie wtedy wegetarianin lub weganin musi uciekać się do wymówek, jedzenia samych „jarzynek”, odmawiania cioci albo… wkraczania z własnymi daniami. Do tego właśnie chcę Was namówić, bo chyba nic nie działa tak dobrze na promocję okazyjnego nawet, a zawsze zdrowego wegetarianizmu, jak smaczne potrawy, które ze stereotypem warzywnej brei nie mają nic wspólnego i aż proszą się, żeby odtworzyć je w domu.

Wybrałam trzy patenty na potrawy wigilijne, wszystkie szybkie, unikalne i pyszne. Dajcie się namówić!

Potrawy wigilijne: Piernikowy krem daktylowy Marty Dymek | Jadłonomia.com

Marta proponuje z kolei smakołyk, który umili niejeden posiłek – można go pałaszować z pieczywem, można z deserami, lodami, a pewnie i z serami. Szczególnie świątecznego wymiaru smarowidło Marty nabiera wraz z przyprawą piernikową, na którą przepis również publikujemy poniżej.

Składniki: 1 słoiczek / wegańskie / 5 minut (+ namaczanie)

– 1 szklanka suszonych daktyli, namoczonych przez noc lub kilka godzin w zimnej wodzie
– ½ łyżeczki domowej przyprawy piernikowej* lub po szczypcie cynamonu, imbiru i kardamonu
– mała szczypta soli morskiej

Namoczone daktyle delikatnie odcedzamy (nie wylewamy wody), dodajemy przyprawy i miksujemy na gładki krem za pomocą blendera z przyprawami i szczyptą soli – jeśli jest za gęsty, dolewamy odrobinę wody, w której moczyły się daktyle. Przekładamy do czystego słoika i przechowujemy w lodówce nawet do dwóch miesięcy.

*Domowa przyprawa piernikowa 

Składniki:
– 5 niedużych lasek cynamonu (30 g)
– 5 łyżeczek suszonego imbiru
– 1 gałka muszkatołowa
– 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
– 1½ łyżeczki całych goździków
– 2 łyżeczki ziaren wyłuskanych z kardamonu
– ziarna wyłuskane z 1 gwiazdki anyżu
– 1/5 łyżeczki pieprzu w ziarnach

Wszystkie przyprawy, które są w całości, mielimy lub ucieramy po kolei w młynku elektrycznym lub moździerzu. Jeśli nie mieszczą się wszystkie naraz, możemy mleć je po kolei, przesypując te zmielone do sporego słoja. Kiedy wszystkie przyprawy będą już zmielone, dodajemy do słoika te sypkie, zamykamy słój i porządnie nim potrząsamy, aż do połączenia się wszystkich przypraw. Jeśli dysponujemy thermomiksem, umieszczamy w nim wszystkie składniki, miksujemy przez 30 sekund na najwyższych obrotach i przesypujemy do słoika.

potrawy wigilijne

Potrawy wigilijne: Piernikowy krem daktylowy Marty Dymek. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia

Zobacz też:
Potrawy wigilijne – Tofu à la śledź od Mr Lexa
Potrawy wigilijne: Czekoladowy sernik z chili Moni Waleckiej | Gotujebolubi.pl

Potrawy wigilijne, czyli jarskie Boże Narodzenie

Potrawy wigilijne – Tofu à la śledź od Mr Lexa czyli Maćka Kasprzyka, didżeja, radiowca i weganina

Tofu à la śledź Maćka zaskakująco dobrze upodabnia się w smaku do śledzi, więc jeśli jesteście stęsknionymi za rybą weganami, być może znajdziecie ukojenie, a jeśli namiętni z Was śledziożercy, z ciekawością odkryjecie ten pokrewny smak.

Składniki: 2 porcje / wegańskie / ok. 20 minut
– kostka tofu (ok. 160-180 g)
– 2 średnie cebule
– 250 ml oleju lnianego
– 3 liście laurowe
– 4 ziarna ziela angielskiego
– gruboziarnista sól morska
– pieprz kolorowy
– cytryna

Tofu kroimy w plastry o grubości pół centymetra, z typowej kostki wychodzi około 12 plasterków. Najlepiej nada się gotowe tofu marynowane, lekko słone i kwaśne. Wtedy nie musimy aż tak długo czekać, by zamarynowało się w zalewie. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pokrojone tofu układamy w słoju, przekładając kolejne warstwy posiekaną cebulą, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Każdą warstwę obsypujemy mieloną solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i skrapiamy kilkoma kroplami wyciśniętej cytryny. Całość zalewamy olejem lnianym, tak by wszystkie składniki były w nim zatopione. Dla lepszego efektu słój odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę. Po tym czasie tofu powinno przejść wszystkimi smakami, choć chwilę po przygotowaniu, obficie oprószone solą i pieprzem, też jest całkiem niezłe.

Potrawy wigilijne, czyli jarskie Boże Narodzenie

Potrawy wigilijne: Czekoladowy sernik z chili Moni Waleckiej | Gotujebolubi.pl

A co na deser? Odrobina rozpusty, czyli czekoladowy sernik niezawodnej Moniki Waleckiej, twórczyni bloga Gotujebolubi.pl. Desery z bloga Moniki można wybierać w ciemno, bo są w większości proste w wykonaniu i niezwykle smakowite. Ponieważ często wybijają się na skali kaloryczności, zostawiam je właśnie na święta, kiedy można sobie ciut pofolgować, a nadwyżki i tak zje wuj łakomczuch albo brat cioteczny w wieku (i ciele) efeba.

Składniki na spód: tortownica o średnicy 24 cm / czekoladowe / około doby
– 300 g ciasteczek czekoladowych
– 100 g masła

Składniki na masę sernikową:
– 600 g twarogu sernikowego
– ½ szklanki cukru

– ½ laski wanilii
– 5 jajek
– 1 tabliczka rozpuszczonej czekolady 60%
– 100 ml najlepszego espresso
– 4 łyżki brandy
– 100 ml śmietany 30%
– 4 łyżki kakao
– domowa konfitura z czarnej porzeczki (ok. 6 kopiastych łyżek)

Składniki na mus czekoladowy:
– 200 g dobrej gorzkiej czekolady 60%
– 200 ml śmietany kremówki

– garść płatków chili

Masło rozpuszczamy, ciasteczka mielimy w blenderze. Ciasteczkowy piasek mieszamy z rozpuszczonym masłem. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Jej spód i boki wykładamy herbatnikami możliwie jak najwyżej. Obudowa sernika nie musi być gruba, ale dobrze dociśnięta. Tak przygotowaną tortownicę chowamy do lodówki.

Twaróg ucieramy z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Nie przerywając ucierania, dodajemy kolejno jajka, a następnie rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, espresso, brandy i śmietanę. Na sam koniec dodajemy kakao i miksujemy jeszcze przez chwilę.

Masę sernikową wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni około 70 minut. Sernik jest gotowy, kiedy potrząśnięty zachowuje się jak galaretka. Wyjmujemy go z piekarnika, a kiedy wystygnie, smarujemy grubą warstwą domowej konfitury porzeczkowej.

Czekoladę na mus również rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dajemy jej lekko przestygnąć. Śmietanę lekko ubijamy i mieszamy z czekoladą. Musem wykładamy wierzch sernika pokryty konfiturą porzeczkową i równomiernie rozprowadzamy.

Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin, ale najlepiej na dobę. Po jakimś czasie, gdy mus stężeje, posypujemy wierzch i brzegi sernika płatkami chili. Kroimy go w cienkie kawałki – jego smak jest tak intensywny i wielowymiarowy, że do szczęścia naprawdę nie trzeba go wiele.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Miksujemy superfoods! Koktajl z młodym jęczmieniem

Rozgrzewająca zupa marchewkowa z nutą kokosową

Przepis na deser cytrynowy

Przepis na deser cytrynowy

tofu

Tofu – podkręcamy kultowy ser

Mąka jaglana / istock

Akcja bez glutenu: mąka jaglana

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa przyprawa 5 smaków

Domowa ricotta – jak ją zrobić? Potrzeba naprawdę niewiele

Masz ochotę na domowy budyń? Spróbuj tej pyszności z jabłkami!

Pasta „rybna” z fasoli – opcja dla wegan. Smakuje jak oryginał i ma wiele wartościowych składników

Wegański burger z tofu w bułce z… awokado!

Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Przepis na szaszłyki z krewetkami. Sylwestrowa przekąska na piątkę!

Wegańskie przekąski na sylwestra

Świąteczne resztki - co z nimi zrobić?

Co zrobić z resztkami po świętach? Znana blogerka zdradza sprawdzone patenty

Co na zgagę po świętach

kobiety w przymierzalni

Szybkie diety oczyszczające przed Sylwestrem. Dietetyczka wyjaśnia, czy któraś z nich naprawdę działa

Jak jeść i przeżyć? Triki na świąteczne obżarstwo

Święta przetrwać czy przeżywać? Jak czerpać pozytywną energię z trudnych spotkań

Święta dla cukrzyka – na co zwrócić uwagę?

trzy kobiety podczas świąt

Jak nie pokłócić się w czasie świąt? Psycholog ma na to 4 skuteczne sposoby

Świąteczne obżarstwo / istock

Świąteczne obżarstwo – jak przeżyć i nie przytyć?

Rozmowy przy świątecznym stole / istock

Odpowiedzi na niewygodne pytania przy stole wigilijnym. Co radzi Bartosz Gajda z kabaretu Łowcy.B?

bieganie

Pierogi kontra biegi

„Urodzenie dziecka w Wigilię, niestety, gwarantuje spędzenie całych świąt w szpitalu” – mówi położna z 30-letnim stażem. Jak dużo dzieci rodzi się w Wigilię?

świąteczne jedzenie

Hanna Stolińska-Fiedorowicz: warto odejść od tradycji nakazującej zjedzenie 12 potraw wigilijnych

Najpopularniejsze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

Sandra Kubicka

Sandra Kubicka: nigdy już nie powiem, że jestem w stu procentach zdrowa, nawet jeśli kiedyś będę czuła się lepiej

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kleszcze

Borelioza: objawy po wielu latach. Jak można wykryć chorobę?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Mama zakleja plaster dziekcu. Na zdjeciu widoczne dłonie na drewnianym stole

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

8 sposobów na podniesienie libido

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

8 rzeczy, za które pokocha cię twoja trzustka

Ropiejące oczy kobiety

Ropiejące oczy u dzieci i dorosłych – przyczyny i metody leczenia