Przejdź do treści

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Prezent na walentynki? Czekolada!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Musimy przestać wierzyć w te medyczne mity! Wraz z ekspertami obaliliśmy 10 z nich
Flower photo created by freepik - www.freepik.com
Zastanawiałaś się kiedyś, jak to jest wybierać między ciepłym posiłkiem a komfortem podczas okresu? One tak. I postanowiły coś z tym zrobić!
łóżko para nóg
Jak wywabić plamy po seksie z pościeli? Poznaj kilka przydatnych trików
Które ćwiczenia na macie najlepiej wyrzeźbią twoje ciało? Odpowiada fizjoterapeutka Magdalena Mikołajczyk
Dieta a choroba tarczycy. O najczęściej popełnianych błędach pisze dietetyczka Anna Reguła

Walentynki to idealny moment, aby przygotować pyszną czekoladę dla drugiej połówki. Jak? Proponujemy temperowanie. Tak, brzmi intrygująco, ale to proste, a efekt was zaskoczy. Każdy doceni prezent przygotowany samodzielnie. A może… zróbcie ją wspólnie!

Na czym dokładnie polega temperowanie i po co właściwie to robić? Temperowanie czekolady polega na jej podgrzewaniu i schładzaniu do konkretnej temperatury. Dlatego do jej przygotowania niezbędny jest termometr cukierniczy. Drugą istotną rzeczą jest, aby użyć tylko najlepszej jakościowo czekolady, tej, która zawiera największą ilość kakao. Oczywiście możesz użyć każdej czekolady, ale polecamy gorzką, bo jest najzdrowsza. Dzięki temperowaniu uzyskasz pięknie gładką i błyszczącą czekoladę, która podczas łamania będzie wydawać charakterystyczny dźwięk ‒ tak, ten, który często słychać podczas reklam telewizyjnych promujących czekoladę. O czym jeszcze warto pamiętać podczas procesu temperowania? Sprawdzając temperaturę za pomocą termometru, wkładaj go w środek masy tak, aby nie dotykać dna. Nie przekraczaj podanej temperatury, ponieważ czekolada może się roztemperować i trzeba będzie cały proces powtarzać jeszcze raz. Dodatkowo uważaj, aby do czekolady nie dostała się woda, wtedy masa może być zbyt płynna.

 

Gorzka czekolada to nie tylko naturalny afrodyzjak. Poprawia humor, pobudza i usuwa zmęczenie. Oprócz tego obniża zły cholesterol, wzmacnia serce, chroni przed miażdżycą i nowotworami.

Do samodzielnie przygotowanej czekolady możesz dodać swoje ulubione orzechy. Jeśli nie przepadasz za jagodami goji, dodaj posiekane suszone owoce, sezam, płatki migdałowe albo wiórki kokosowe. Jednak warto się przekonać do tych maleńkich owoców. Ich skład doskonale wpływa na nasze zdrowie. W końcu nie bez powodu są zaliczane do grupy superfoods.

Czekolada zakupiona? Zatem zabieramy się do temperowania!

Walentynkowa czekolada – składniki:

– 400 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
– garść ulubionych orzechów
– garść jagód goji
– termometr cukierniczy

Walentynkowa czekolada – przygotowanie:

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść 300 g w kąpieli wodnej do osiągnięcia 46‒48 stopni C. Zdejmij miskę z ognia i wrzuć resztę czekolady. Mieszaj dokładnie, aż się rozpuści.

Zdjęcie: masz.talerz

Poczekaj, aż temperatura czekolady wyniesie 27 stopni C. Kiedy tak się stanie, wstaw miskę na garnek i podgrzej czekoladę do 32 stopni C.

Zdjęcie: masz.talerz

Wylej ją na papier do pieczenia i za pomocą noża rozprowadź równomiernie na mniej więcej 0,5 cm grubości.

Zdjęcie: masz.talerz

Posyp orzechami i jagodami, lekko dociśnij. Odstaw na bok, aż czekolada stężeje, na 30‒40 minut. Po tym czasie połam ją na kawałki, umieść w ozdobnej torebce albo pudełku i szczelnie zamknij.

Zdjęcie: masz.talerz

Taką czekoladę przechowuj w dobrze zamkniętym opakowaniu do 1‒2 tygodni.

Zdjęcie: masz.talerz

Najlepiej smakuje zjedzona w ciągu kilku dni od jej przygotowania.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

Dr Katarzyna Pogoda

„Wielką radość sprawia mi obserwowanie, jak kobiety po leczeniu świetnie się realizują, zmieniają podejście do życia, nabierają sił i energii do działania” – mówi dr Katarzyna Pogoda, onkolog kliniczny

„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl

Laurie Penny

Laurie Penny: bez odwagi nasze pokolenie jest skazane na kolejną dekadę politycznego wykluczenia i gównianej muzyki

„Hormony działają na podstawie tego, co jemy. Jeśli nie jemy zgodnie ze swoim metabolicznym IQ, brak nam energii, koncentracji i mamy kłopoty z układem pokarmowym” – mówi health coach Agnieszka Pająk

Zainteresują cię również:

Kotleciki ze świeżej kolby kukurydzy

Sorbety warzywno-owocowe. Idealnie pomogą przetrwać upały!

Tort cytrusowo-szpinakowy

Tort cytrusowo-szpinakowy. Smak, którego nie sposób zapomnieć!

Malinowo – morelowa pyszność pod owsianą kruszonką

Letnia sałatka z kurkami. Odrobina lasu na talerzu

Jabłka na patyku. Uważaj, ten deser może uzależnić!

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Sałatkowy dream team: marchewka i olej rzepakowy

Pizza z kurkami

Orkiszowa letnia pizza z kurkami. Jedz bez wyrzutów sumienia!

wegańskie lody malinowo-porzeczkowe

Wegańskie lody porzeczkowo-malinowe. Smakują bosko!

Truskawkowe żelki. Doskonały smakołyk bez grama chemii

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Kukurydziane ciasteczka z pigwą

Komosa ryżowa zapiekana z brzoskwiniami

Drożdżówki z rabarbarem

Chrupiące drożdżówki z rabarbarem i budyniem

nernik z brzoskwiniami

Przepis na brzoskwiniowy nernik na zimno. Letnia alternatywa dla tradycyjnego sernika

Wegańskie tarty z borówkami

Wegańskie tarty z borówkami

Przepis na creme brule

Jaglano-brzoskwiniowy crème brûlée z malinami

Przepis na aksamitny deser jaglany z jagodami i czereśniami

Unsplash

Kalarepa – schrup ją w sałatce!

Wegańska panna cotta z jeżynami. Bez żelatyny, śmietany i cukru

Marmolada z dzikich mirabelek

Daktyle nadziewane malinami i masłem orzechowym

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Letni dżem z jagód. Bez cukru!

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Nie marnuj jedzenia! Cydr ze skórek gruszek

Tian – warzywa w nowej odsłonie. Doskonale sprawdzi się na letnią kolację