Przejdź do treści

Prezent na walentynki? Dlaczego nie czekolada? Zróbcie ją wspólnie!

Prezent na walentynki? Czekolada!
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
„Moja znajoma też miała takie objawy i nic jej nie było”, „Weź się w garść”, „Nie dzwoń do niego”. Zastanów się, zanim udzielisz komuś rady
Emilia Clarke
„Byłam przekonana, że nie przeżyję”. Emilia Clarke z „Gry o tron” przeszła dwie operacje mózgu
Mocno czekoladowe brownie z batatów i awokado – moc witamin i składników mineralnych
Jurek Owsiak i Aleksander Baron
Polacy w walce z hejtem. Jurek Owsiak organizuje „grupę wsparcia”, Tomson i Baron ambasadorami kampanii społecznej #JestNasWięcej
Wskaźniki śmiertelności z powodu nowotworów maleją. „Jesteśmy w stanie wyleczyć ok. 60 proc. przypadków” – mówi onkolog

Walentynki to idealny moment, aby przygotować pyszną czekoladę dla drugiej połówki. Jak? Proponujemy temperowanie. Tak, brzmi intrygująco, ale to proste, a efekt was zaskoczy. Każdy doceni prezent przygotowany samodzielnie. A może… zróbcie ją wspólnie!

Na czym dokładnie polega temperowanie i po co właściwie to robić? Temperowanie czekolady polega na jej podgrzewaniu i schładzaniu do konkretnej temperatury. Dlatego do jej przygotowania niezbędny jest termometr cukierniczy. Drugą istotną rzeczą jest, aby użyć tylko najlepszej jakościowo czekolady, tej, która zawiera największą ilość kakao. Oczywiście możesz użyć każdej czekolady, ale polecamy gorzką, bo jest najzdrowsza. Dzięki temperowaniu uzyskasz pięknie gładką i błyszczącą czekoladę, która podczas łamania będzie wydawać charakterystyczny dźwięk ‒ tak, ten, który często słychać podczas reklam telewizyjnych promujących czekoladę. O czym jeszcze warto pamiętać podczas procesu temperowania? Sprawdzając temperaturę za pomocą termometru, wkładaj go w środek masy tak, aby nie dotykać dna. Nie przekraczaj podanej temperatury, ponieważ czekolada może się roztemperować i trzeba będzie cały proces powtarzać jeszcze raz. Dodatkowo uważaj, aby do czekolady nie dostała się woda, wtedy masa może być zbyt płynna.

 

Gorzka czekolada to nie tylko naturalny afrodyzjak. Poprawia humor, pobudza i usuwa zmęczenie. Oprócz tego obniża zły cholesterol, wzmacnia serce, chroni przed miażdżycą i nowotworami.

Do samodzielnie przygotowanej czekolady możesz dodać swoje ulubione orzechy. Jeśli nie przepadasz za jagodami goji, dodaj posiekane suszone owoce, sezam, płatki migdałowe albo wiórki kokosowe. Jednak warto się przekonać do tych maleńkich owoców. Ich skład doskonale wpływa na nasze zdrowie. W końcu nie bez powodu są zaliczane do grupy superfoods.

Czekolada zakupiona? Zatem zabieramy się do temperowania!

Walentynkowa czekolada – składniki:

– 400 g gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao
– garść ulubionych orzechów
– garść jagód goji
– termometr cukierniczy

Walentynkowa czekolada – przygotowanie:

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść 300 g w kąpieli wodnej do osiągnięcia 46‒48 stopni C. Zdejmij miskę z ognia i wrzuć resztę czekolady. Mieszaj dokładnie, aż się rozpuści.

Zdjęcie: masz.talerz

Poczekaj, aż temperatura czekolady wyniesie 27 stopni C. Kiedy tak się stanie, wstaw miskę na garnek i podgrzej czekoladę do 32 stopni C.

Zdjęcie: masz.talerz

Wylej ją na papier do pieczenia i za pomocą noża rozprowadź równomiernie na mniej więcej 0,5 cm grubości.

Zdjęcie: masz.talerz

Posyp orzechami i jagodami, lekko dociśnij. Odstaw na bok, aż czekolada stężeje, na 30‒40 minut. Po tym czasie połam ją na kawałki, umieść w ozdobnej torebce albo pudełku i szczelnie zamknij.

Zdjęcie: masz.talerz

Taką czekoladę przechowuj w dobrze zamkniętym opakowaniu do 1‒2 tygodni.

Zdjęcie: masz.talerz

Najlepiej smakuje zjedzona w ciągu kilku dni od jej przygotowania.

masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Polecamy

„Nie kąp dziecka codziennie, bo będzie miało za cienką skórę”, „Nie obcinaj mu włosów, bo szybko wyłysieje”. Jak młode mamy powinny reagować na takie porady, wyjaśnia socjolożka

„Jak to możliwe, że nie mam rąk i nogi, a mam chłopaka i pracę, kiedy ona jest zdrowa i ładna, a tego nie ma” – mówi w rozmowie z Hello Zdrowie Aldona Plewińska, modelka inna niż wszystkie

„Miednica to nasze kobiece centrum dowodzenia”. Mięśnie Kegla potrzebują treningu, fizjoterapeutka wyjaśnia jak to robić i w jaki sposób ciało nam się odwdzięczy

„Nie bójmy się negatywnych emocji, nie ukrywajmy ich, pokażmy dziecku, że one też są w porządku”. Psycholog Ewa Sękowska-Molga o depresji wśród dzieci

Zainteresują cię również:

ryż i mango deser

Ryż kokosowy z mango. Pomysł na śniadanie idealne

Pasztet z czarnej fasoli. Jest o wiele mniej kaloryczny niż klasyczny mięsny

Gulasz vege to jest to!

Wegański gulasz na trzy sposoby. Wypróbuj przepisy od Kasi Bem

zupa rzodkiewkowa

Wiosenna zupa rzodkiewkowa. Róż na talerzu? Brzmi przepysznie

Wegańska sałatka z papają

Wegańska sałatka z papają. Orient na wyciągnięcie ręki!

Słodkie i zdrowe: pancakes z herbatą matcha

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem

Sałatka z pieczoną rzodkiewką i orkiszem. Pomysł na proste i smaczne śniadanie do pracy

Pieczone awokado z ostrą nutą. Wsadź do piekarnika dalekiego kuzyna popularnej gruszki!

Wiosenna pasta kanapkowa

Przepis na wiosenną pastę kanapkową. W roli głównej zielona nowalijka!

Miksujemy: koktajl na dobry sen

Cierpisz na bezsenność? Zmiksuj koktajl na dobry sen

Skorzystaj z mocy polskich jabłek. Oto przepis na gryczane galette z jabłkami i kozim serem

Bruschetta z pieczonymi warzywami

Bruschetta z pieczonymi warzywami. Aromatyczna przekąska, którą zrobisz w mig!

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym

Zupa szczawiowa z jajkiem przepiórczym w towarzystwie chipsa z szynki. Masz ochotę?

Sałatka owsiana z gruszką, kurczakiem i awokado – idealna na koniec zimy

Kurkuma – królowa alternatywnej medycyny indyjskiej. Spróbuj jej w połączeniu z polskimi warzywami

Superduet: topinambur z komosą ryżową

Superduet: topinambur z komosą ryżową. Skomplikowanie tylko brzmi

Makrela – tym razem pieczona

Skuś się na królową wśród ryb! Pieczona makrela z ziołowym aromatycznym kuskusem

W marcu króluje cebula dymka. Poznaj przepis na świetną zupę z dymką w roli głównej

pęczek rzodkiewki

Rzodkiewka – nie tylko do kanapki. Propozycja na obiad z tym warzywem w roli głównej

Waniliowy budyń z pietruszki

Słodka wariacja na deser – waniliowy budyń z pietruszki. Zdrowy, bo domowy!

Masz ochotę na burgera? Spróbuj pieczarkowego

Kasza jaglana z granatem

Potrzebujesz pełnej miski energii? Mamy na to sposób – pyszną jaglankę z granatem

Masz w lodówce kiszone ogórki? Zobacz, co możesz z nich wyczarować

Pora na pora

Doceń pora! To warzywo zasługuje na uwagę