Przejdź do treści

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy
Zdjęcie: Agnieszka Celej
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Lekarka w maseczce ochronnej
Ilu pracowników ochrony zdrowia zmarło w Polsce na COVID-19 od początku pandemii? MZ podaje dane
Kosmetyki Gamarde, Nabea
Świąteczne prezentowniki z naturalnymi kosmetykami. Rozpieść bliskich (lub siebie) naturalnie
Kosmetyki Gamarde, Nabea
Świąteczne prezenty do codziennej pielęgnacji. Podaruj bliskim porcję zdrowia dla ich skóry
Noworodek ze starszą siostrą
„Najstarszy” noworodek świata. Dziewczynka pobiła rekord swojej siostry
prezentownik dla niej, Boże Narodzenie 2020
Dla ciebie i wszystkich ważnych dziewczyn w twoim życiu. Czuły prezentownik na wymagające czasy

Czasem bywa, że na śniadanie jesz słodkie kulki z mlekiem, do pracy zabierasz słodki jogurt, a po lunchu jesz ciastko? Te produkty bogate są we fruktozę, której nadmiar w diecie jest groźny dla zdrowia. Na szczęście naukowcy znaleźli już sposób na to, by cofnąć szkodliwe działanie fruktozy.

Fruktoza to cukier naturalnie występujący w owocach. Jednak dzięki obecności błonnika pokarmowego oraz wielu innych cennych związków owoce chronią przed chorobami. Niestety, producenci dodają fruktozę do wielu produktów, które nie mają już takich ochronnych funkcji. Obecnie fruktozę możesz znaleźć  (głównie w postaci syropu glukozowo-fruktozowego) w: słodyczach, jogurtach, dżemach, serkach do pieczywa, płatkach śniadaniowych, napojach, a nawet w wędlinach.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) wykazali, że fruktoza może uszkadzać setki genów, co powiązane jest z wysokim ryzykiem chorób metabolicznych, neurologicznych i psychiatrycznych. Na szczęście znaleźli też sposób na to, by odwrócić szkodliwe działanie fruktozy. Tą bronią jest kwas dokozaheksaenowy (DHA) – przedstawiciel tłuszczów z rodziny omega-3.

Naukowcy, aby zbadać wpływ fruktozy na mózg, najpierw nauczyli szczury wychodzić z labiryntu. Później podzielili je na trzy grupy. Przez sześć tygodni jedna grupa otrzymywała wodę słodzoną taką ilością fruktozy, jaka odpowiada codziennemu wypijaniu jednego litra napoju gazowanego. Druga grupa otrzymywała taką samą ilość fruktozy oraz dietę bogatą w DHA. Grupa trzecia nie dostawała ani fruktozy, ani DHA.

Po sześciu tygodniach szczury znowu umieszczono w labiryncie. Okazało się, że grupa, która otrzymywała fruktozę, przebywała labirynt dwa razy wolniej niż te zwierzęta, którym fruktozy nie podawano. Czego to dowodzi? Fruktoza upośledziła pamięć szczurów! Grupa, która otrzymywała i fruktozę, i DHA, uzyskiwała podobne wyniki co grupa niejedząca fruktozy. Przed zgubnymi skutkami przyjmowania fruktozy chronił szczury DHA.

Ponadto szczury, które jadły fruktozę, miały znacznie podwyższony poziom glukozy, trójglicerydów i insuliny w porównaniu z dwiema pozostałymi grupami.

Jaki z tego wniosek? Po pierwsze, czytaj etykiety i omijaj szerokim łukiem te produkty, które zawierają w swoim składzie fruktozę. Po drugie, wzbogać swoją dietę w kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Gdzie znaleźć DHA?

Tłuszcz rybi

Głównym źródłem DHA w diecie jest tłuszcz rybi. Dlatego jedz ryby. Oczywiście nie każda ryba ma taką samą zawartość DHA, co zależy m.in. od jej gatunku i pory roku połowu. Dobrym źródłem DHA jest łosoś. Ale uwaga: ten żyjący dziko, a nie hodowlany. Bogate w DHA są także śledź, szprot, makrela i pstrąg. Średnio dwie-trzy porcje tygodniowo wystarczą, by pokryć zapotrzebowanie na ten kwas. Jednak w bałtyckich rybach oprócz DHA i EPA (inny kwas tłuszczowy z tej samej rodziny co DHA) można znaleźć również dioksyny i dioksynopodobne związki. Nie oznacza to, że nie powinniśmy w ogóle ich jeść, ale najlepiej jeść różne gatunki ryb, by uniknąć narażenia na te związki. Gdzie jeszcze znajdziesz DHA? Bezpieczną formą jest suplementacja DHA. I tu także zwróć uwagę na pochodzenie ryb, z których uzyskiwany jest olej w kapsułkach. Oczywiście, im czystsze akweny wód, w których żyją ryby, tym lepiej.

Algi morskie

Źródłem DHA są także algi morskie. Innowacją są oleje o dużej zawartości omega-3, które otrzymuje się z hodowli mikroalg i grzybów planktonu morskiego.

Siemię lniane

Co prawda siemię lniane nie zawiera kwasu tłuszczowego DHA, ale zawiera kwas α-linolenowy (ALA), który jest prekursorem innych kwasów tłuszczowych omega-3, w tym DHA. To znaczy, że w organizmie tłuszcz ALA jest w stanie w niewielkim stopniu przekształcić się w tłuszcz DHA. Z jedzenia siemienia będziesz mieć także wiele innych korzyści. Jest bowiem bogate w błonnik pokarmowy, który wypełnia jelita, działa ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego i stanowi pożywkę dla rozwoju dobroczynnych bakterii w jelitach.

Oleje: lniany, rzepakowy i sojowy

Podobnie jak siemię lniane olej z niego wytwarzany jest źródłem kwasu linolenowego (ALA). Aż 52 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych w oleju lnianym to ALA! Za nim plasują się olej rzepakowy (9 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych to ALA) i sojowy (6 proc.). Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe na utlenianie. Dlatego pamiętaj, by kupować oleje w ciemnej butelce i koniecznie przechowywać w lodówce.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie mają największą zawartość kwasu tłuszczowego ALA ze wszystkich rodzajów orzechów. Już siedem orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten kwas tłuszczowy, który częściowo może być przemieniony w organizmie w DHA. Jedząc orzechy włoskie, otrzymasz także bonus w postaci mniejszego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. A to nie tylko dzięki tłuszczom, o których mowa cały czas. Orzechy włoskie zawierają witaminę B6, która obniża poziom homocysteiny we krwi. Badania pokazują, że osoby, w których diecie znajdują się orzechy włoskie, mają niższe stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi. Ponadto orzechy włoskie są bogate we wpływający na prawidłową pracę układu nerwowego magnez oraz działające przeciwnowotworowo kwasy: fenolowy i elagowy.

 

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Regeneracja wątroby – dieta, ile trwa. Co na wątrobę?

Słodycze powodują próchnicę?

Słodycze powodują próchnicę? Niekoniecznie. Tłumaczymy, co tak naprawdę za to odpowiada

Fruktoza - i jesz więcej

Fruktoza – i jesz więcej! Wyjaśniamy, jaki ma wpływ na organizm

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Pętla wisielcza z żelka

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

Czy owoce faktycznie tuczą?

Czy owoce faktycznie tuczą?

Owocowa paranoja

Zamiana cukrów – sposób na zdrowsze serce

7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt

7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt

Kobieta w ciąży

Suplementacja DHA w ciąży. Nowe rekomendacje PTGiP

insulinooporność

Dieta w insulinooporności

Co jeść podczas infekcji? Menu na cały dzień

Przeziębiłaś się? Dodaj te składniki do codziennej diety

Marilyn Monroe nie przepadała za ćwiczeniami, choć miała słabość do ciężarków, a wieczorem szła na lody z dużą ilością bitej śmietany. Jak wyglądała jej dieta i trening?

Kolorowe naleśniki – dzieci je pokochają!

Ze sprzedaży wycofano suszone kiełbasy. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Suszone kiełbasy wycofane ze sprzedaży. GIS ostrzega: wykryto w nich salmonellę

Śniadanie na ciepło. Trzy proste przepisy na sobotni poranek!

GIS ostrzega: wykryto kadm w kaszkach dla dzieci. Sprawdź, czy ich nie kupiłaś

GIS ostrzega: wykryto kadm w kaszkach dla dzieci. „Wywiera szkodliwe działanie na organizm”

kobieta w stroju sportowym

Głodówka – oczyszcza czy szkodzi?

Prof. Jacek M. Witkowski: Nasza odporność wcale nie pochodzi tylko z jelit

„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru

Największe grzechy śniadaniowe – jakie popełniamy najczęściej?

„Przestańmy robić zakupy na zasadzie ‚zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni

Sałatka z łososiem, karmelizowanymi figami i serem halloumi, wegański pasztet z ciecierzycy, krem czekoladowy z aquafabą. Sprawdź przepisy Anety i Jana Kuroniów!

Rokitnik – naturalny sposób na przeziębienie. Jak go przyjmować, aby szybciej wyzdrowieć i wzmocnić odporność?

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

„Zdarzało się, że nie szłam do pracy, bo nie mogłam przestać się masturbować. Jestem uzależniona od seksu i miłości”

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Dlaczego możesz nie mieć ochoty na seks? Zabójcy libido

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

białe plamy na paznokciach

Białe plamy na paznokciach – co oznaczają i jak się ich pozbyć?

Orgazm - jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Orgazm – jak go osiągnąć? 10 sposobów na lepszy orgazm

Czym jest aborcja eugeniczna? Czy jest legalna w Polsce? Dlaczego budzi kontrowersje?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, leżąca na łóżku, z bolącym brzuchem

Jak rozpoznać zakażenie owsikami? Czy pasożytów można pozbyć się domowymi sposobami?