Przejdź do treści

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy

Produkty, które naprawią skutki jedzenia fruktozy
Zdjęcie: Agnieszka Celej
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Ciepłe mleko na bezsenność?
Ciepłe mleko na bezsenność?
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku
Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko - dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?
Brudne dziecko to szczęśliwe dziecko – dlaczego warto pozwolić dziecku się brudzić?
Witamina D - jak przyjmować i czego unikać?
Witamina D – jak przyjmować i czego unikać?
Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?
Tłuszcze czy węglowodany – co nas usypia?

Czasem bywa, że na śniadanie jesz słodkie kulki z mlekiem, do pracy zabierasz słodki jogurt, a po lunchu jesz ciastko? Te produkty bogate są we fruktozę, której nadmiar w diecie jest groźny dla zdrowia. Na szczęście naukowcy znaleźli już sposób na to, by cofnąć szkodliwe działanie fruktozy.

Fruktoza to cukier naturalnie występujący w owocach. Jednak dzięki obecności błonnika pokarmowego oraz wielu innych cennych związków owoce chronią przed chorobami. Niestety, producenci dodają fruktozę do wielu produktów, które nie mają już takich ochronnych funkcji. Obecnie fruktozę możesz znaleźć  (głównie w postaci syropu glukozowo-fruktozowego) w: słodyczach, jogurtach, dżemach, serkach do pieczywa, płatkach śniadaniowych, napojach, a nawet w wędlinach.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles (UCLA) wykazali, że fruktoza może uszkadzać setki genów, co powiązane jest z wysokim ryzykiem chorób metabolicznych, neurologicznych i psychiatrycznych. Na szczęście znaleźli też sposób na to, by odwrócić szkodliwe działanie fruktozy. Tą bronią jest kwas dokozaheksaenowy (DHA) – przedstawiciel tłuszczów z rodziny omega-3.

Naukowcy, aby zbadać wpływ fruktozy na mózg, najpierw nauczyli szczury wychodzić z labiryntu. Później podzielili je na trzy grupy. Przez sześć tygodni jedna grupa otrzymywała wodę słodzoną taką ilością fruktozy, jaka odpowiada codziennemu wypijaniu jednego litra napoju gazowanego. Druga grupa otrzymywała taką samą ilość fruktozy oraz dietę bogatą w DHA. Grupa trzecia nie dostawała ani fruktozy, ani DHA.

Po sześciu tygodniach szczury znowu umieszczono w labiryncie. Okazało się, że grupa, która otrzymywała fruktozę, przebywała labirynt dwa razy wolniej niż te zwierzęta, którym fruktozy nie podawano. Czego to dowodzi? Fruktoza upośledziła pamięć szczurów! Grupa, która otrzymywała i fruktozę, i DHA, uzyskiwała podobne wyniki co grupa niejedząca fruktozy. Przed zgubnymi skutkami przyjmowania fruktozy chronił szczury DHA.

Ponadto szczury, które jadły fruktozę, miały znacznie podwyższony poziom glukozy, trójglicerydów i insuliny w porównaniu z dwiema pozostałymi grupami.

Jaki z tego wniosek? Po pierwsze, czytaj etykiety i omijaj szerokim łukiem te produkty, które zawierają w swoim składzie fruktozę. Po drugie, wzbogać swoją dietę w kwas dokozaheksaenowy (DHA).

Gdzie znaleźć DHA?

Tłuszcz rybi

Głównym źródłem DHA w diecie jest tłuszcz rybi. Dlatego jedz ryby. Oczywiście nie każda ryba ma taką samą zawartość DHA, co zależy m.in. od jej gatunku i pory roku połowu. Dobrym źródłem DHA jest łosoś. Ale uwaga: ten żyjący dziko, a nie hodowlany. Bogate w DHA są także śledź, szprot, makrela i pstrąg. Średnio dwie-trzy porcje tygodniowo wystarczą, by pokryć zapotrzebowanie na ten kwas. Jednak w bałtyckich rybach oprócz DHA i EPA (inny kwas tłuszczowy z tej samej rodziny co DHA) można znaleźć również dioksyny i dioksynopodobne związki. Nie oznacza to, że nie powinniśmy w ogóle ich jeść, ale najlepiej jeść różne gatunki ryb, by uniknąć narażenia na te związki. Gdzie jeszcze znajdziesz DHA? Bezpieczną formą jest suplementacja DHA. I tu także zwróć uwagę na pochodzenie ryb, z których uzyskiwany jest olej w kapsułkach. Oczywiście, im czystsze akweny wód, w których żyją ryby, tym lepiej.

Algi morskie

Źródłem DHA są także algi morskie. Innowacją są oleje o dużej zawartości omega-3, które otrzymuje się z hodowli mikroalg i grzybów planktonu morskiego.

Siemię lniane

Co prawda siemię lniane nie zawiera kwasu tłuszczowego DHA, ale zawiera kwas α-linolenowy (ALA), który jest prekursorem innych kwasów tłuszczowych omega-3, w tym DHA. To znaczy, że w organizmie tłuszcz ALA jest w stanie w niewielkim stopniu przekształcić się w tłuszcz DHA. Z jedzenia siemienia będziesz mieć także wiele innych korzyści. Jest bowiem bogate w błonnik pokarmowy, który wypełnia jelita, działa ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego i stanowi pożywkę dla rozwoju dobroczynnych bakterii w jelitach.

Oleje: lniany, rzepakowy i sojowy

Podobnie jak siemię lniane olej z niego wytwarzany jest źródłem kwasu linolenowego (ALA). Aż 52 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych w oleju lnianym to ALA! Za nim plasują się olej rzepakowy (9 proc. wszystkich kwasów tłuszczowych to ALA) i sojowy (6 proc.). Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe na utlenianie. Dlatego pamiętaj, by kupować oleje w ciemnej butelce i koniecznie przechowywać w lodówce.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie mają największą zawartość kwasu tłuszczowego ALA ze wszystkich rodzajów orzechów. Już siedem orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten kwas tłuszczowy, który częściowo może być przemieniony w organizmie w DHA. Jedząc orzechy włoskie, otrzymasz także bonus w postaci mniejszego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. A to nie tylko dzięki tłuszczom, o których mowa cały czas. Orzechy włoskie zawierają witaminę B6, która obniża poziom homocysteiny we krwi. Badania pokazują, że osoby, w których diecie znajdują się orzechy włoskie, mają niższe stężenie cholesterolu i triglicerydów we krwi. Ponadto orzechy włoskie są bogate we wpływający na prawidłową pracę układu nerwowego magnez oraz działające przeciwnowotworowo kwasy: fenolowy i elagowy.

 

Małgorzata Różańska  dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Słodycze powodują próchnicę?

Słodycze powodują próchnicę? Niekoniecznie. Tłumaczymy, co tak naprawdę za to odpowiada

Fruktoza - i jesz więcej

Fruktoza – i jesz więcej! Wyjaśniamy, jaki ma wpływ na organizm

Niekoniecznie Dietetycznie: „Jeśli odrzucasz syrop glukozowo-fruktozowy na rzecz cukru, to niepotrzebnie. Oba są siebie warte”

Cukier, który szkodzi wątrobie

Cukier, który szkodzi wątrobie

Zbilansowane śniadanie / istock

Przed ważną prezentacją albo egzaminem sięgasz po batonik, ponieważ słyszałaś, że to „daje kopa”? Dietetyczka wyjaśnia, jak jest naprawdę

cukier

Jak cukier wpływa na nasze zdrowie?

malina

Jak kupować sok malinowy?

Pętla wisielcza z żelka

„Cukier to zguba i zło” alarmują eksperci z Czytamy Etykiety. Jak się przed nim ustrzec?

kot w kuchni

10 rzeczy, których lepiej pozbyć się z kuchni

Czy owoce faktycznie tuczą?

Czy owoce faktycznie tuczą?

Owocowa paranoja

Drożdżówki wracają do szkół…

Drożdżówki wracają do szkół…

Zamiana cukrów – sposób na zdrowsze serce

Kupujemy dobry dżem

Kupujemy dobry dżem

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

Regeneracja wątroby – naukowcy znaleźli najlepszy sposób

7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt

7 rzeczy, które rujnują nasz intelekt

Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać

Syrop glukozowo-fruktozowy – lepiej go unikać

Ciasta z... warzywami

Ciasta z… warzywami. Poznaj trzy proste przepisy!

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Piwo vs. piwo bezalkoholowe. Które jest zdrowe, a które zdrowsze?

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny / istock

Czym różni się indeks glikemiczny od ładunku glikemicznego? Dietetyczka tłumaczy

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Jak piwo wpływa na zdrowie kobiety?

Chleb

Dlaczego chleb nie sprawia, że tyjesz? Mamy prosty przykład od „Moja dietetyka”

dziewczyna w w rzepaku

Kwitnące pola rzepaku robią furorę w sieci. Czy wiesz, jaką furorę rzepak zrobi na twoim talerzu?

Choroby układu pokarmowego - najczęstsze dolegliwości bakteryjne i wirusowe

Choroby układu pokarmowego – najczęstsze dolegliwości bakteryjne i wirusowe

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Co robić, aby przenieść doznania na wyższy poziom?

Regeneracja organizmu po odstawieniu alkoholu. Sprawdź, jakie są efekty, kiedy zrezygnujesz z weekendowego drinka

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

sen

Co oznacza drętwienie rąk w nocy i podczas snu?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Policzek kobiety z włókniakiem miękkim

Włókniak miękki ‒ jakie są jego przyczyny i jak się pozbyć takich zmian?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

„Wyjście z toksycznego związku nie łatwe, ale jest możliwe. I trzeba to zrobić. Dla siebie”. Dr Bogdan Stelmach o niezdrowych relacjach w parze

8 rzeczy, których organizm kobiety nie wybacza po 30-tce

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta z bólem zęba

Ropień zęba – domowe sposoby na opuchliznę

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?

Co oznacza ból pleców na dole i jakie podjąć leczenie, by go uśmierzyć?