Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Prosty przepis a la bajgle

Prosty przepis a la bajgle
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Można je kupić mrożone. Tylko po co? Przygotowanie "bajgli" jest naprawdę proste. Wystarczy, że masz w domu mąkę, wodę i drożdże. Plus ulubione dodatki. Zaczynamy bajglowanie!

Klasyczne bajgle obgotowuje się przed pieczeniem. My z tego kroku rezygnujemy, dlatego nasze bajgle będą prostszą wariacją na temat tradycyjnej wersji. Jako dodatek świetnie sprawdzą się sezam, czarnuszka, suszone płatki chilli czy sól morska. Takie wypieki dobrze smakują z wytrawnymi dodatkami jak łosoś i hummus czy z pieczonymi warzywami. Jednak nie ma nic lepszego od gorącego bajgla posmarowanego lekkim serkiem śmietankowym i miodem. Pycha... Znajdź swoje ulubione połączenie i samodzielnie piecz!

Składniki:

- 7 g suszonych drożdży
- 250 ml przegotowanej letniej wody
- 450‒500 g mąki orkiszowej, plus do posypania blatu (może być też zwykła pszenna)
- porządna szczypta soli
- łyżeczka cukru
- 1 kurze białko
- sezam do posypania
- czarnuszka do posypania
- sól morska do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier i sól. Wymieszaj. Wlej wodę. Połącz składniki. Ciasto wyrabiaj ok. 10 minut. Powinno być elastyczne, gładkie i nie kleić się do dłoni. Wyrobione ciasto włóż do miski. Miskę zawiń przezroczystą folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie wyjmij je na blat i ugniataj jeszcze przez parę minut.

Ciasto podziel na równe kawałki. Z każdej części uformuj równy wałek. Złącz go, pozostawiając dużą dziurę w środku. Odstaw na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W ten sposób przygotuj całe ciasto. Blachę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Za pomocą pędzelka posmaruj bajgle roztrzepanym białkiem. Na koniec obficie posyp dodatkami.

Piecz przez 15‒17 minut w temperaturze 220 stopni z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj parę minut, aż ostygną i jedz, póki są jeszcze ciepłe. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej zawinięte w ściereczkę.

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

10 przepisów na pyszny domowy chleb

Są tacy, dla których nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba. Z najpiękniejszych polskich blogów...
Są tacy, dla których nie ma nic lepszego niż kromka świeżego chleba. Z najpiękniejszych polskich blogów kulinarnych wybraliśmy 10 najlepszych przepisów na własny pachnący bochenek. Miłośnicy bakalii, adepci zakwasu, bezglutenowcy – rozgrzewajcie piekarniki!

Jak powstaje prawdziwy chleb?

Przyglądaliście się kiedyś pracy piekarzy? Tych, którzy robią prawdziwy chleb? Teraz macie okazję. Zapraszamy...
Przyglądaliście się kiedyś pracy piekarzy? Tych, którzy robią prawdziwy chleb? Teraz macie okazję. Zapraszamy do piekarni! I dorzucamy przepis na pyszny i zdrowy chleb, który możecie zrobić sami.

Domowe wypieki dla początkujących

Jeśli wydaje wam się, że do pieczenia chleba trzeba rasowego piekarza, a drożdżowe ciasto uda się tylko...
Jeśli wydaje wam się, że do pieczenia chleba trzeba rasowego piekarza, a drożdżowe ciasto uda się tylko wytrawnemu cukiernikowi, jesteście w błędzie. Wykorzystajcie nasze trzy przepisy na domowe wypieki i przekonajcie się, że to proste!

9 zalet chleba, których nie doceniamy

Statystyczny Polak je coraz mniej pieczywa. Ten element diety ma jednak tak wiele zalet, że szkoda ich...
Statystyczny Polak je coraz mniej pieczywa. Ten element diety ma jednak tak wiele zalet, że szkoda ich nie doceniać. Nie tylko dodaje energii i poprawia funkcjonowanie szarych komórek, ale też działa antydepresyjnie.