Przejdź do treści

Masło czosnkowe – jak zrobić i do czego dodawać?

Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania
Masło czosnkowe - przepis i pomysły na dania. Zdjęcie: masz.talerz |www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Udostępnij bliskim
Najnowsze
Sól epsom, czyli inaczej sól gorzka – naturalny środek wpływający na stan ciała (i ducha)
Kaya Szulczewska / Instagram
„O, schudłaś, super!” – czy aby na pewno? Kayaszu o niepotrzebnych komplementach i fałszywej trosce
Źródło: Gettyimages.com
Jak prawidłowo przewozić noworodki i niemowlęta w foteliku samochodowym? Odpowiadają Położne dla Ciebie
Fot.: Gettyimages.com
Jak powstaje mleko UHT i czy jest mniej zdrowe od mleka pasteryzowanego? Dietetyczka wyjaśnia
jęczenie w seksie
Jęczysz w trakcie seksu, bo „tak trzeba”? Psycholożka odradza

Masło czosnkowe to wspaniały dodatek do potraw – możemy podać z nim pieczonego pstrąga, szparagi, krewetki albo po prostu posmarować nim bagietkę. Domowe masełko z ziołami jest niezwykle aromatyczne i uniwersalne. Jak w prosty sposób zrobić masło czosnkowe i z czym je łączyć? Sprawdź przepis i przekonaj się, że o maśle czosnkowym nie wiedziałeś dotychczas wszystkiego. Będzie naprawdę smacznie!

Masło czosnkowe – właściwości

Masło czosnkowe, jak sama nazwa wskazuje, to po prostu masło z dodatkiem czosnku, choć często łączy się je także z ziołami. Masło czosnkowe możemy kupić praktycznie w każdym sklepie. Jeśli spojrzymy na skład, zawiera ono masło(o zawartości 75% tłuszczu), około 7% czosnku oraz dodatek soli. W 100 gramach produktu znajduje się około 690 kalorii, 75 gram tłuszczu, 3,2 grama węglowodanów oraz 1 gram białka.

Dodatek czosnku do masła sprawia, że jest ono bardziej wartościowe. Czosnek powinien stać się naszym najlepszym przyjacielem w zimowe dni, ale warto go jeść przez cały rok. To dlatego, że wzmacnia organizm i odporność. Jest bakteriobójczy, przeciwzapalny i zwalcza infekcje. Warto go jeść, kiedy jesteśmy zdrowi oraz wtedy, gdy czujemy się przeziębieni. Jest uznawany za naturalny antybiotyk. Czosnek jest bogaty w aminokwasy, witaminy i mikroelementy. Zawiera witaminy A, B, C, D, E i K. Jest bogaty w potas, cynk, magnez, fosfor, selen i wapń. Oprócz tego wspomaga pracę jelit i ma działanie przeciwzakrzepowe. Opóźnia też procesy starzenia się skóry.

Jogurt domowy

Jak zrobić masło czosnkowe?

Domowe masło czosnkowe smakuje najlepiej. Głównym składnikiem domowego masła będzie oczywiście czosnek. Aby wydobyć z niego smak, postanowiliśmy go upiec. Dzięki temu straci na ostrości, ale zyska na słodyczy i charakterze. W naszym przepisie czosnek pojawia się nie tylko ze względu na smak, ale też dzięki wartościom odżywczym. Nasze masło doskonale smakuje na lekko podpieczonym pieczywie. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że samodzielne przygotowanie masła to skomplikowana procedura. Tak naprawdę, aby je zrobić potrzebujesz tylko… miksera.

Przepis na masło czosnkowe

Składniki:

– 400 ml dobrej jakościowo, najlepiej wiejskiej śmietany 30%
– szczypta soli
– 1/3 łyżeczki suszonych płatków chilli
– szczypta pieprzu
– 7 ząbków czosnku
– 1-2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Czosnek lekko rozgnieć, włóż do naczynia żaroodpornego, skrop olejem i piecz, aż zmięknie, w temperaturze 200 stopni. Śmietanę wlej do kielicha blendera. Miksuj, aż tłuszcz oddzieli się od maślanki.

Zdjęcie: masz.talerz

Przelej całość przez sito i gazę.

Zdjęcie: masz.talerz

Odciśnij masło z płynu.

Zdjęcie: masz.talerz

Na koniec całość wymieszaj i uformuj dowolny kształt. Wstaw do lodówki na kilka godzin i podawaj z pieczywem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Z czym jeść masło czosnkowe?

Masło czosnkowe to prosty dodatek, który urozmaici smak wielu dań. Masełko czosnkowe pasuje do mięs i warzyw z grilla. W najprostszym wydaniu możemy zrobić chleb lub bagietki z masłem czosnkowym, możemy też pokroić pieczywo i zrobić z niego grzanki z czosnkiem lub chlebek czosnkowy. Z masłem czosnkowym najlepiej smakują pieczone ziemniaki, dobrze komponuje się także ze stekiem. Jeśli chcemy, aby nasze masło czosnkowe było aromatyczne, dodajmy do niego zioła prowansalskie, koperek albo pietruszkę. Masło czosnkowe świetnie komponuje się z rybami i owocami morza. Jeśli mamy ochotę zjeść masło czosnkowe z warzywami, wybierzmy szparagi albo szpinak.

Jeśli chcemy aby nasze masło czosnkowe było w stałej formie, wystarczy zawinąć je w folie spożywczą lub przelać do foremki i wsadzić do lodówki. Potem możemy je kroić i podawać jak zwykłe masło.

Masło czekoladowe – zdrowe, bo domowe!

Przepisy na dania z masłem czosnkowym

Proziaki z masłem czosnkowym

Proziaki to tzw. chlebki sodowe, których ojczyzną jest podkarpacie.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • szklanka kefiru
  • 1/2 łyżki sody
  • łyżeczka cukru

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i mieszamy ze sobą, tak by powstała jednolita masa. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1-1,5 cm i wykrawamy kółka dużą szklanką. Proziaki wypiekamy na patelni bez tłuszczu – pieczemy przez około 4-5 minut z każdej strony.  Podajemy z masłem czosnkowym.

Łosoś z masłem czosnkowym

Składniki:

  • 150 gram świeżego łososia
  • ząbek czosnku
  • masło
  • przyprawy: tymianek, sól, pieprz, przyprawa do ryb

Rybę myjemy, osuszamy i przekładamy na folię. Układamy na niej pokrojony czosnek wraz z gałązkami tymianku, dodajemy przyprawę do ryb i sól do smaku. Pod spód i na wierzch ryby kładziemy płaskie plasterki masła i owijamy łososia folią. Rybę pieczemy w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25 minut. Po 15 minutach można odsłonić folię, aby ryba bardziej się zarumieniła. Łososia można podawać z ziemniakami i gotowanymi warzywami.

Krewetki z masłem czosnkowym

Składniki:

  • 0,5 kg krewetek
  • 50 gram masła
  • 3 ząbki czosnku
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól

Krewetki myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy (świeże krewetki mogą pozostać w pancerzykach). Czosnek siekamy i wrzucamy na patelnię razem z masłem. Gdy masło się rozpuści, dodajemy krewetki, posypujemy je posiekanym koperkiem i natką pietruszki i smażymy przez chwilę. Możemy podawać z chrupiącą bagietką.

Moskole z masłem czosnkowym

Moskole to tradycyjne góralskie placki.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • sól i pieprz

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzone ubijamy na gładką masę i czekamy aż wystygną. Wystudzone wkładamy do miski, dodajemy maślankę, mąkę, jajka, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Stolnicę oprószamy mąką i wyrabiamy na niej ciasto. Formujemy placki o grubości około 2 cm. Pieczemy na złocisty kolor i podajemy z masłem czosnkowym.

Bibliografia:

[1] Anna Kędzia, “Przeciwdrobnoustrojowe działanie czosnku ( Allium sativum L.) ”, Postępy Fitoter., vol. 1, pp. 46–52, 2012.

[2] M. Kwiecień and A. Winiarska-Mieczan, “Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne”, Probl Hig Epidemiol, vol. 92, no. 4, pp. 810–812, 2011.

[3] H. Kunachowicz, „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Tak
Nie

Powiązane tematy:

Zainteresują cię również:

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Indyjskie superfoods na zdrową jesień

Jak wspierać układ odpornościowy? Dietetyczka Emilia Cesarek ma kilka rad

Czosnek w garnku

Co jeść, żeby wspomóc odporność? Wymieniają dietetycy z Czytamy Etykiety

Mleko z miodem i czosnkiem, syrop z cebuli – przepis, działanie

„Odporność zaczyna się od jedzenia”. Magdalena Bajtlik radzi, jak wzmocnić swój organizm

Imbir i cytryna na talerzu

Czy kobieta w ciąży i w trakcie laktacji może jeść imbir? Specjaliści z profilu „Mama ma plan” odpowiadają

Unsplash.com

Metoda Ashkara? Farmaceutka tłumaczy, dlaczego to niebezpieczne

Woda z miodem i cytryną – remedium na wiele dolegliwości czy przereklamowany specyfik?

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Poprawa odporności jesienią? Sprawdź, co nas wzmacnia

Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?

pelargonia afrykańska

Pelargonia afrykańska – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Zawsze zapominasz o wyjęciu masła z lodówki? Ten trik ci się spodoba

Odporność organizmu / unsplash

5 sygnałów z organizmu, które wskazują, że coś jest nie tak z naszą odpornością

Stań na głowie

Stanie na głowie – joga, technika. Jak się tego nauczyć?

Jesteś fanką czosnku? Wyhoduj go sama! To naprawdę łatwe

Obieranie cebuli to twoja zmora? Wypróbuj ten sposób, nie pożałujesz

przeziębiona kobieta

Przeziębienie – objawy, jakie leki na przeziębienie stosować?

Kobieta chora na sarkoidozę rozmawia z lekarką.

Sarkoidoza – przyczyny i objawy. Przebieg oraz leczenie choroby

Chora kobieta z gorączką

Jak szybko zachorować na grypę? Oto skuteczne sposoby!

masło shea

Masło shea. Jakie ma właściwości i zastosowanie?

badanie ANA - fiolka

ANA – w jakich chorobach ANA jest dodatnie? Jak pozbyć się przeciwciał ANA?

Czosnek niedźwiedzi - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi – jakie są jego właściwości lecznicze i zastosowanie?

Gdy skończy się pandemia – co możesz zrobić dla poprawienia swojej odporności

Gdy skończy się pandemia – co możesz zrobić dla poprawienia swojej odporności?

4 patenty na wzmocnienie odporności. Tylko naturalne składniki

4 patenty na wzmocnienie odporności. Tylko naturalne składniki

Najpopularniejsze

Masturbacja może być jeszcze przyjemniejsza. Poznaj sposoby masturbacji

Płatki kwiatków na otwartej dłoni

Zastrzał – 7 domowych sposobów jak sobie z nim poradzić

Ból trzustki - kobieta trzymająca się za brzuch

Ból trzustki – jak boli trzustka i jak odróżnić ból trzustki od bólu żołądka?

Para na kanapie

Seks analny – co to jest i jakie są najlepsze pozycje analne?

Kobieta leży na łóżku

Seks analny to czysta przyjemność! Jak wzbogacić swój erotyczny repertuar?

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

5 rzeczy, które mężczyźni uwielbiają w łóżku

Kobieta pokazuje język, na nim jest zaznaczony czerwony punkt

Krosta na języku – przyczyny powstawania, leczenie. Skąd się bierze krosta na języku i jakie ma formy?

Truskawki - produkty bogate w błonnik

Błonnik – w czym jest go dużo? Sprawdź, jakie owoce i warzywa są bogate w błonnik

kobieta, którą bolą plecy

O czym świadczy ból pod łopatką? Charakter bólu, objawy i możliwe sposoby leczenia

Lekarz siedzi przy biurku i wypisuje długopisem skierowania

Jak długo ważne są skierowania na badania lekarskie? Najważniejsze informacje, o których warto pamiętać.

Kobieta krzywi się z powodu bólu spowodowanego złamanym palcem

Jak rozpoznać złamanie palca – czyli objawy złamanego palca u ręki i stopy?

Kiedy występuje niskie ciśnienie i wysoki puls?

Niskie ciśnienie i wysoki puls – kiedy występują? Co to oznacza?

spuchnięta powieka - kobieca powieka

Spuchnięta powieka – przyczyny i leczenie opuchlizny. Domowe sposoby na opuchnięte powieki.

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Wada wzroku minus czy plus? A może astygmatyzm? Rodzaje wad wzroku

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Co oznacza obniżona temperatura ciała i jakie są jej przyczyny? Kiedy spadek temperatury może być niebezpieczny?

Objawy odstawienia alkoholu. Jakie są korzyści z niepicia alkoholu?