Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowy styl życia

Przerwa na lunch – nie przegap!

Przerwa na lunch – nie przegap!
To, co robimy podczas przerwy na lunch, rzutuje na dalszą część dnia. Zdjęcie: shutterstock

Lunch jesz w biegu, na przysłowiowym kolanie, zawsze na szybko. Jednym okiem jesteś w komputerze, drugim zerkasz, czy jedzenie nie spada na klawiaturę. A może w ogóle porzucasz lunch, bo zawsze masz „coś ważniejszego”? Pora na zmianę. Dzięki przerwie na lunch możesz zyskać więcej, niż podejrzewasz. Przede wszystkim sił. Mamy na to dowody.

W 1896 roku w Nowym Jorku otwarto pierwszą kawiarnię szybkiej obsługi. Zaledwie 6 lat później stanął pierwszy automat, serwujący posiłki według zasady „złap i idź”. I wtedy się zaczęło. Fast food stanął w opozycji do tradycyjnej przerwy na lunch. Czy chodzi tylko o czas? Dr n. med. Michael Woodward przyczyny pospiesznego trybu życia upatruje w obsesji pracy. Ciągła potrzeba poczucia wydajności przyczynia się do lekceważenia posiłków przez pracowników firm. W 2010 roku na zlecenie portalu LinkedIn i Right Management wśród ponad 2 tysięcy respondentów  przeprowadzono ankietę internetową. Wyniki wskazały, że przerwę na lunch robiło sobie 57 proc pracowników w wieku 18-24 lat. To nawet sporo, ale wraz ze wzrostem każdego kolejnego przedziału wiekowego liczba pracowników decydujących się na przerwę obiadową malała. Jestem zbyt zajęty. Mam zbyt wiele do zrobienia. A może pomyślą, że jestem leniwy?– to częste usprawiedliwianie się przed samym sobą. Z takich powodów aż 20 proc. wszystkich respondentów obiad zjadało wprost przy swoich biurkach, a 13 proc. w ogóle pomijało lunch.

Złudnie wydaje nam się, że pomijając lunch, zrobimy coś szybciej. Jednak z każdą godziną nasza wydajność będzie spadać. W pracy nieustannie kontrolujemy swoje myśli, emocje, zachowania, co wyczerpuje psychiczne i fizyczne zasoby organizmu. Aż w końcu wieczorem czujemy się kompletnie padnięci.

To, co robimy podczas przerwy na lunch, rzutuje na dalszą część dnia. Jeśli czasu obiadowego nie wykorzystamy rozsądnie – nie damy organizmowi szansy na regenerację w trakcie długiego dnia pracy. Wtedy zje nas stres i zmęczenie. Jeśli pospieszne jedzenie to stały element dnia, będzie tylko gorzej, bo skutki pośpiechu po prostu się w nas kumulują. No i nici z uwielbianej przez nas produktywności. 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij
Pytania zadane przez innych użytkowników
malia zapytał(a) 3 grudnia 2013
Pytanie dotyczy artykułu Przerwa na lunch – nie przegap!
A jeśli ktoś nie może wyjść z pracy to jak tu od niej odpocząć ?
różyczka odpowiedział(a) 4 grudnia 2013
Spróbuj trochę oderwać się od pracy, np pięciominutowe przysiady,ćwiczenia oczu, itp.
Kolczykomaniaczka odpowiedział(a) 26 stycznia 2014
Dokładnie to samo pytanie mam. Non stop w pracy mam wiele obowiązków i nie ma czasu na odpoczynek żeby coś przekąsić..

Powiązane artykuły

Jak przyspieszyć metabolizm?

Płatki owsiane, zielona herbata, woda, jabłka i siemię lniane. Oto spożywcza ekipa produktów do zadań...
Płatki owsiane, zielona herbata, woda, jabłka i siemię lniane. Oto spożywcza ekipa produktów do zadań specjalnych. Gdy wszystko inne zawodzi, ta piątka speców daje radę: wymiata z jelit zalegające resztki pokarmów i pomaga przyspieszyć metabolizm.

Jogurt naturalny – jak wybrać najlepszy?

Jogurt naturalny to pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Jest doskonałym źródłem wapnia, wzmacnia odporność,...
Jogurt naturalny to pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Jest doskonałym źródłem wapnia, wzmacnia odporność, łagodzi skutki antybiotykoterapii. Ale same plusy ma tylko taki, w którym nie czai się cała masa chemii. Podpowiadamy, na co koniecznie zwracać uwagę, kupując jogurt.

Owsianka rządzi!

Kto nie lubi owsianki, ręka w górę. Ja nie podnoszę, bo co rano ratuje mi życie. Nie znam lepszego sposobu...
Kto nie lubi owsianki, ręka w górę. Ja nie podnoszę, bo co rano ratuje mi życie. Nie znam lepszego sposobu na rozbudzenie, rozgrzanie, poranne wzmocnienie i wyciszenie przed czekającym mnie dniem. Owsianka może być codziennie nieco inna. Sprawdźcie nasze przepisy!

Lunch dla wegan

Nie sztuką jest zjeść wegańską pizzę na mieście czy też innego bezmięsnego gotowca. Sztuką jest samodzielne...
Nie sztuką jest zjeść wegańską pizzę na mieście czy też innego bezmięsnego gotowca. Sztuką jest samodzielne przygotowanie zbilansowanego posiłku niezawierającego produktów pochodzenia zwierzęcego. Mamy dla was trzy rewelacyjne propozycje!