Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Przewodnik dla kawoszy: aeropress
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Aeropress jest najmłodszą metodą alternatywnego parzenia kawy. Parząc kawę w ten sposób, sam decydujesz o stopniu zmielenia kawy, temperaturze wody czy czasie parzenia ziaren. Warto mieć takie urządzenie!

Został stworzony w 2005 roku przez amerykańskiego konstruktora zabawek Alana Adlera. Jest to uniwersalne urządzenie do parzenia czarnej kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze, na przykład na wakacjach. Dzięki temu, że jest lekki i zajmuje mało miejsca, możesz go zabierać ze sobą wszędzie.

Parząc kawę za pomocą aeropressu, uzyskasz mętny, herbaciany i bardzo aromatyczny napar. W zależności od tego, jakie wybierzesz ziarna, możesz uzyskać różne walory smakowe. Najczęściej są to cytrusy, kwiaty czy orzechy. Zwróć uwagę na to, by ziarna kawy były jednorodne i pochodziły z dobrej palarni.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Kawa powinna być zmielona drobniej niż w przypadku dripa. Eksperymentuj z temperaturą wody. Każda kawa zachowa się inaczej pod wpływem innej temperatury. Ważne są także filtry do aeropressu. Muszą być specjalne, o okrągłym kształcie. Jak widzisz, samodzielne parzenie kawy to niekończąca się przygoda!

Aeropress – jak to zrobić?

Potrzebujesz: 

­– aeropressu
– filtrów do aeropressu
– wrzątku
– wagi
– termometru kuchennego
– kawy w ziarnach
– młynka do mielenia kawy

Przygotowanie:

Połóż aeropress odwrotną stroną i wlej wrzątek, aby ogrzać sprzęt. Do sitka włóż dwa filtry, które również przelej gorącą wodą. W ten sposób pozbędziesz się smaku papieru. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Odłóż sito na bok. Zmiel dosyć drobno 17 gramów kawy. Zagotuj wodę i poczekaj, aż temperatura spadnie do 85–90 stopni. Wylej wodę z aeropressu. Postaw go na wadze, wsyp zmieloną kawę. Wyzeruj wagę. Włącz stoper i jednocześnie, powoli, cienkim strumieniem zalej kawę do osiągnięcia 40 ml. Poczekaj ok. 30 sekund. W tym czasie zachodzi wstępne parzenie kawy. Patyczkiem zamieszaj dokładnie kawę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Następnie okrężnymi ruchami, nie śpiesząc się, zalej kawę do końca.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zakręć sito. Odwróć aeropress, stawiając go na filiżance albo dzbanuszku, i przeciśnij wodę przez sito.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Rób to ruchem jednostajnym, ale nie śpiesz się za bardzo. Napar gotowy!

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com


masz.talerz
  duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Polecane Kroki do zdrowia

Przeżyj zdrowy tydzień

Długość trwania: 1 tydzień

najpopularniejsze artykuły

3 razy guacamole

Małgorzata Dzięgielewska

Powiązane artykuły

Przewodnik dla kawoszy: drip

Lubisz małą czarną? Naucz się robić dripa! Jest to najprostszy sposób parzenia kawy metodą alternatywną....
Lubisz małą czarną? Naucz się robić dripa! Jest to najprostszy sposób parzenia kawy metodą alternatywną. Smak nawet nie da się porównać ze zwykłą rozpuszczalką…

Przewodnik dla kawoszy: chemex

Ci, którzy kochają prawdziwą kawę, znać go po prostu muszą. Kultowy chemex. Wiemy wszystko o jego historii...
Ci, którzy kochają prawdziwą kawę, znać go po prostu muszą. Kultowy chemex. Wiemy wszystko o jego historii i – co najważniejsze – nauczymy was parzyć kawę w tym bezkonkurencyjnym urządzeniu.

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Syphon jest najbardziej efektowną metodą parzenia kawy. Wyglądem przypomina naczynie chemiczne ‒ nic...
Syphon jest najbardziej efektowną metodą parzenia kawy. Wyglądem przypomina naczynie chemiczne ‒ nic dziwnego, bo został wymyślony przez chemików. Nic nie stoi na przeszkodzie, by taką kawę przygotować w domu!