Przejdź do treści

Aeropress – zdrowa metoda parzenia kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze!

Przewodnik dla kawoszy: aeropress
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Aeropress jest najmłodszą metodą alternatywnego parzenia kawy. Parząc kawę w ten sposób, sama decydujesz o stopniu zmielenia kawy, temperaturze wody czy czasie parzenia ziaren. Warto mieć takie urządzenie!

Został stworzony w 2005 roku przez amerykańskiego konstruktora zabawek Alana Adlera. Jest to uniwersalne urządzenie do parzenia czarnej kawy. Doskonale sprawdzi się i w domu, i w plenerze, na przykład na wakacjach. Dzięki temu, że jest lekki i zajmuje mało miejsca, możesz go zabierać ze sobą wszędzie.

Parząc kawę za pomocą aeropressu, uzyskasz mętny, herbaciany i bardzo aromatyczny napar. W zależności od tego, jakie wybierzesz ziarna, możesz uzyskać różne walory smakowe. Najczęściej są to cytrusy, kwiaty czy orzechy. Zwróć uwagę na to, by ziarna kawy były jednorodne i pochodziły z dobrej palarni.

Kawa powinna być zmielona drobniej niż w przypadku dripa. Eksperymentuj z temperaturą wody. Każda kawa zachowa się inaczej pod wpływem innej temperatury. Ważne są także filtry do aeropressu. Muszą być specjalne, o okrągłym kształcie. Jak widzisz, samodzielne parzenie kawy to niekończąca się przygoda!

Aeropress – jak to zrobić?

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Potrzebujesz:

­– aeropressu
– filtrów do aeropressu
– wrzątku
– wagi
– termometru kuchennego
– kawy w ziarnach
– młynka do mielenia kawy

Przygotowanie:

Połóż aeropress odwrotną stroną i wlej wrzątek, aby ogrzać sprzęt. Do sitka włóż dwa filtry, które również przelej gorącą wodą. W ten sposób pozbędziesz się smaku papieru.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Odłóż sito na bok. Zmiel dosyć drobno 17 gramów kawy. Zagotuj wodę i poczekaj, aż temperatura spadnie do 85–90 stopni. Wylej wodę z aeropressu. Postaw go na wadze, wsyp zmieloną kawę. Wyzeruj wagę. Włącz stoper i jednocześnie, powoli, cienkim strumieniem zalej kawę do osiągnięcia 40 ml. Poczekaj ok. 30 sekund. W tym czasie zachodzi wstępne parzenie kawy. Patyczkiem zamieszaj dokładnie kawę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Następnie okrężnymi ruchami, nie śpiesząc się, zalej kawę do końca.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zakręć sito. Odwróć aeropress, stawiając go na filiżance albo dzbanuszku, i przeciśnij wodę przez sito.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Rób to ruchem jednostajnym, ale nie śpiesz się za bardzo. Napar gotowy!

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: