3 min.
Najnowsze
15.01.2021
Less Stress From Plants, czyli suplementacja dla wszystkich, którzy chcą naturalnie zadbać o swój układ nerwowy. Przetestowałam!
15.01.2021
Jak sprawić, żeby żelazo w dietach roślinnych lepiej się przyswajało? Podpowiada farmaceutka
15.01.2021
Nie tylko pielęgnacja ma znaczenie dla skóry! Poznaj żywność, która pomoże ją oczyścić
14.01.2021
Czego nie jeść w trakcie miesiączki, by nie nasilać bólu brzucha? Wyjaśniają dietetyczki
13.01.2021
Dieta przed ciążą. Kiedy zacząć? Wyjaśnia dietetyczka
Lubisz małą czarną? Naucz się robić dripa! Jest to najprostszy sposób parzenia kawy metodą alternatywną. Smak nawet nie da się porównać ze zwykłą rozpuszczalką…
Dripper może być szklany bądź ceramiczny. Ważniejszy jest sposób parzenia kawy. Najlepiej sprawdza się świeżo palona kawa. Wybieraj jednorodne ziarna, jednego rodzaju, jasno palone. Najlepiej zaopatrzyć się w nią w dobrej kawiarni albo w lokalnej palarni kawy. Dzięki temu masz pewność, że ziarna, które kupujesz, pochodzą z wiarygodnego źródła. Parząc kawę w dripperze, uzyskasz czarny, bardzo esencjonalny napar. Metoda ta wydobywa z kawy delikatne nuty owocowe, kwiatowe, orzechowe czy karmelowe. Poleca się go pić bez dodawania mleka i cukru. Dzięki temu dokładnie poczujesz walory smakowe kawy.
Kolejnym ważnym elementem jest młynek do mielenia kawy. Przy wyborze zwróć uwagę na to, czy ma możliwość zmiany stopnia mielenia. Pamiętaj o termometrze, dzięki niemu osiągniesz taką temperaturę, jakiej potrzebujesz. Jeśli chcesz uzyskać z kawy więcej kwasowości, a mniej goryczy, poczekaj, aż woda osiągnie 75-85 stopni. Zachęcamy do eksperymentowania, ponieważ każda kawa ma co innego do zaoferowania.
Jeśli chodzi o filtry, to możesz je kupić w różnych rozmiarach – wtedy złóż filtr w stożek. Najczęściej jednak można już dostać filtry idealnie dopasowane do drippera. Ostatnim elementem jest waga, dzięki której kontrolujesz ilość przelanej przez kawę wody. Nie może być jej za dużo, ponieważ uzyskasz napar kompletnie bez smaku. Dlaczego warto pić taką kawę? Bo jej przygotowywanie jest niezwykle proste i szybkie. Smak jest pełny i bogaty, a przy okazji tak zaparzona kawa jest mocniejsza od kawy z ekspresu.
Drip – jak to zrobić?

Jak zrobić drip? / Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Rzeczy, których potrzebujesz:
– dripper
– filtr do drippera
– świeżo palone ziarna kawy
– termometr kuchenny
– wagę kuchenną
– wrzątek
– młynek do mielenia kawy
Przygotowanie:
Włóż filtr do drippera. Ustaw dripper na kubku bądź specjalnym dzbanuszku. Filtr dokładnie przelej wrzątkiem. Wylej wodę z kubka. Dripper wraz z kubkiem ustaw na wadze. Zmiel 18 gramów kawy, na grubość piasku.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Wsyp kawę na filtr. Wyzeruj wagę. Zagotuj wodę i poczekaj, aż ostygnie do 80-94 stopni. Włączając stoper, wlewaj bardzo powoli kulistymi ruchami 40 ml wody. Poczekaj ok. 30 sekund. W tym czasie zachodzi preinfuzja – wstępne zaparzanie kawy, co spulchnia ją i rozwija pełen potencjał kawy. Zacznij powoli, kulistymi ruchami wlewać wodę.
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com
Staraj się wlewać na środek, aż na wadze uzyskasz 275 ml. Poczekaj, aż woda całkowicie przepłynie przez filtr. Wyrzuć filtr. Teraz już możesz rozkoszować się smakiem kawy.
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com
Poleć przepis koleżance. Niech też wypróbuje
Podoba Ci się ten artykuł?
Tak
Nie
Polecamy

10.01.2021
„Bardzo chciałabym, aby każda z nas posiadła podstawową umiejętność tworzenia ziołowych lekarstw” – mówi Ruta Kowalska, zielarka

30.12.2020
Zdrowsze grzechy żywieniowe. Jak wybrać najzdrowsze chipsy?

25.12.2020
Lara Gessler: Jeśli coś daje początek życiu, jest zalążkiem – to siłą rzeczy musi być wyposażone w bardzo wiele cudownych właściwości

24.12.2020