Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Przewodnik dla kawoszy: syphon

Przewodnik dla kawoszy: syphon
Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Syphon jest najbardziej efektowną metodą parzenia kawy. Wyglądem przypomina naczynie chemiczne ‒ nic dziwnego, bo został wymyślony przez chemików. Nic nie stoi na przeszkodzie, by taką kawę przygotować w domu!

Zrobienie kawy z syphonu zajmuje tylko parę minut, a można cieszyć się wyrazistym, intensywnym i gorącym naparem. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie takiej kawy, pamiętaj, aby zaopatrzyć się w dobrej jakości ziarna, profesjonalny palnik, termometr oraz specjalne filtry. Kawę należy zmielić na grubość odrobinę grubszą od zmielonej do aeropressu. Śmiało eksperymentuj z grubością ziarna. Woda przed przelaniem jej do komory syphonu powinna mieć około 92 stopni. Kiedy kawa będzie gotowa, poczekaj parę minut, aby trochę ostygła ‒ dzięki temu wyczujesz więcej aromatów. Nie poleca się dodawać mleka ani cukru.

Picie takiej kawy to przede wszystkim pewność, że napój jest dobrej jakości, ale też imponujący pokaz parzenia!

Syphon ‒ jak to zrobić?

Rzeczy, których potrzebujesz:

- syphon
- palnik do syphonu
- filtry
- 500 ml wrzątku
- termometr
- 30 g kawy
- młynek do kawy
- patyczek do mieszania 

Przygotowanie:

Zmiel kawę. Zagotuj wodę. Rozkręć metalowy adapter i załóż papierowy filtr. Włóż adapter do górnej części komory i za pomocą końcówki na łańcuszku zaczep go do szyjki komory. Ustaw dolną część syphonu nad palnikiem. Kiedy woda osiągnie ok. 92 stopni, wlej ją do dolnej części komory.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Ustaw na niej górną część syphonu.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

W tym momencie woda w dolnej komorze nagrzewa się i pod wpływem ciśnienia jest wypychana do górnej części. Kiedy woda przepłynie do góry, wsyp kawę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Zamieszaj ją delikatnie. Poczekaj minutę. Wyłącz palnik. Teraz temperatura w dolnym zbiorniku się obniża i zaparzona kawa przepływa przez filtr.

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

Kawa jest gotowa, kiedy w górnej części nie będzie już płynu. Zdejmij górną komorę i ciesz się smakiem kawy. 

Zdjęcie: masz.talerz | www.masztalerz.tumblr.com

* Podziękowania dla palarni kawy Kofi Brand w Warszawie, która udostępniłanam przestrzeń i syphon. 



masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.masztalerz.tumblr.com


Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Przewodnik dla kawoszy: chemex

Ci, którzy kochają prawdziwą kawę, znać go po prostu muszą. Kultowy chemex. Wiemy wszystko o jego historii...
Ci, którzy kochają prawdziwą kawę, znać go po prostu muszą. Kultowy chemex. Wiemy wszystko o jego historii i – co najważniejsze – nauczymy was parzyć kawę w tym bezkonkurencyjnym urządzeniu.

Przewodnik dla kawoszy: drip

Lubisz małą czarną? Naucz się robić dripa! Jest to najprostszy sposób parzenia kawy metodą alternatywną....
Lubisz małą czarną? Naucz się robić dripa! Jest to najprostszy sposób parzenia kawy metodą alternatywną. Smak nawet nie da się porównać ze zwykłą rozpuszczalką…

Przewodnik dla kawoszy: aeropress

Aeropress jest najmłodszą metodą alternatywnego parzenia kawy. Parząc kawę w ten sposób, sam decydujesz...
Aeropress jest najmłodszą metodą alternatywnego parzenia kawy. Parząc kawę w ten sposób, sam decydujesz o stopniu zmielenia kawy, temperaturze wody czy czasie parzenia ziaren. Warto mieć takie urządzenie!