Niniejszy serwis korzysta z plików cookies celem realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Informujemy, iż istnieje możliwość określenia warunków przechowywania lub dostępu do plików cookies za pomocą przeglądarki. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w plikach cookies wybierz opcję Zamknij. W przypadku, gdy nie wyrażasz zgody, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Zamknij Polityka plików cookies
HelloZdrowie HelloZdrowie HelloZdrowie

Zdrowe jedzenie

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry

Pudding z czarnego ryżu dla pięknej skóry
Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Słowo pudding w świecie kulinarnym pojawia się coraz częściej. Kojarzy się z ostatnio modnymi nasionami chia albo tapioką. Jednak kiedyś pudding robiło się z ryżu. Długo gotowało się go w mleku, aby powstał ryżowy kleik. My proponujemy właśnie taki pudding, ale w nieco innej wersji.

Będzie zdrowiej, bo zamiast białego ryżu użyjemy czarnego. Gotowany w roślinnym mleku z przyprawami nabierze ciekawego charakteru. Połączony z owocami lata, gorzką czekoladą, chrupiącymi płatkami kokosa i skórką z cytryny idealnie zrównoważy smak i teksturę. Na pewno nie będzie mdły i nasyci na długie godziny.

Czarny ryż to czarne złoto. Zawiera antocyjany, które obniżają ryzyko zachorowania na raka i choroby serca. To właśnie dzięki antocyjanom ma taki kolor. Są to barwniki roślinne o właściwościach antyoksydacyjnych. Jest bogaty w żelazo, wapń, magnez, cynk, witaminy z grupy B i E. Opóźnia procesy starzenia się skóry, dobrze wpływa na jej wygląd i stan. Oprócz tego czarny ryż jest bogaty w przeciwutleniacze i działa przeciwzapalnie. Jest produktem uniwersalnym, dobrze czuje się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Jest zdrowszy od swoich braci ‒ białego i brązowego ryżu.

Do naszej propozycji użyliśmy owoców lata, czyli tych, które są aktualnie sezonowe, najsmaczniejsze i zdrowe. Możesz wybrać te, które lubisz najbardziej ‒ każde świetnie się tu sprawdzą.

Taki pudding będzie doskonale pasował na późne, leniwe śniadanie, lunch czy nawet deser. Poza tym nie zawiera niezdrowego cukru, jedynie ten naturalny z owoców. Obiecujemy, jest pyszny!

Składniki (przepis na 2 osoby):

- 100 g czarnego ryżu
- 200‒300 ml mleka migdałowego (może być inne roślinne, ewentualnie krowie)
- porządną szczyptę cynamonu
- szczyptę kardamonu
- szczyptę gałki muszkatołowej
- jeśli masz dobrej jakości albo domowy ekstrakt waniliowy, to również świetnie się tu sprawdzi
- 1 łyżkę płatków kokosowych
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej domowego albo o składzie 100% zawartości orzechów)
- ok. 2 garści malin
- ok. 2 garści borówek
- skórkę startą z połowy cytryny
- połowę banana

Przygotowanie:

Wlej mleko do rondelka, dodaj ryż i przyprawy. Gotuj, aż ryż stanie się całkowicie miękki, mieszaj co jakiś czas, aby nie przywarł do dna. Odstaw na bok. Maliny rozgnieć widelcem na papkę.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Wiórki kokosowe podpraż na suchej patelni, a czekoladę pokrój w małe kawałki. Do blendera wrzuć banana i ugotowany ryż. Zmiksuj, ale tylko przez chwilę, do momentu, aż banan połączy się z ryżem. Nie chcemy uzyskać całkowitej papki, zależy nam, aby ryż był wyczuwalny. Przełóż ryż do słoiczków albo miseczek.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Przykryj warstwą malin.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Dodaj masło orzechowe, borówki, posyp wiórkami kokosowymi, czekoladą i skórką z cytryny.

Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl

Jedz od razu albo odstaw do lodówki. 

 

masz.talerz - duet fotografów, na co dzień współpracującychz organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni. Po więcej zdjęć sięgnijcie na www.fotografiamasztalerz.pl

 

Zapytaj i podziel się wiedzą

Aby zadać pytanie musisz się zalogować
Wyślij

Powiązane artykuły

Kisiel? Tak, ale domowy!

Kisiel to idealny szybki deser albo przekąska, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie....
Kisiel to idealny szybki deser albo przekąska, kiedy nie możemy sobie pozwolić na czasochłonne gotowanie. Niestety, skład kisielu z proszku to sama chemia: barwniki, cukier, aromaty, regulatory kwasowości, sól... Dlatego stawiamy na wersję domową. Jest tak pyszna, że skuszą się nie tylko dzieciaki!

Pudding chia z musem ananasowym

Świeży ananas pomaga w odchudzaniu, przyspiesza metabolizm, chroni przed infekcjami. Na dodatek stanowi...
Świeży ananas pomaga w odchudzaniu, przyspiesza metabolizm, chroni przed infekcjami. Na dodatek stanowi doskonałą bazę pod zdrowe słodkości, desery czy puddingi. A gdy taki pudding przyrządzimy z nasion chia – mamy przekąskę doskonałą!

Sernik z nerkowców z musem jagodowym

Orzechy nerkowca zachwycają kruchością, jedwabistym i lekko słodkawym smakiem. 100 g tego smakołyku...
Orzechy nerkowca zachwycają kruchością, jedwabistym i lekko słodkawym smakiem. 100 g tego smakołyku zawiera wprawdzie 553 kcal, ale to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz błonnika. W wegańskim serniku z musem jagodowym smakują nieziemsko!

Pudding jaglany z przyprawami korzennymi

Małego głoda nie zajadamy kalorycznymi przekąskami, ale stawiamy na pyszny jaglany pudding korzenny....
Małego głoda nie zajadamy kalorycznymi przekąskami, ale stawiamy na pyszny jaglany pudding korzenny. Syci i wspiera układ odpornościowy!